Πρόσκληση για συμμετοχή στην Ανοιχτή Διαβούλευση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για το έργο «4 ΑΣΠΗΕ συνολικής εγκαταστημένης ισχύος 168 MW στους Δήμους Ηρακλείου, Γόρτυνας, Αρχανών Αστερουσίων, Μινώα Πεδιάδος, Οροπεδίου Λασιθίου και Βιάννου, Περιφερειακών Ενοτήτων Ηρακλείου και Λασιθίου», με φορέα την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΒΕΤΕ.
Δείτε τα επισυναπτόμενα αρχεία εδώ:
https://drive.google.com/file/d/1qa6uU57LkzsMyBZdozEzuWOuuj5jEUlI/view?usp=sharing
Η κατασκευή και η λειτουργία τους μπορεί να διαταράξουν τους χώρους φωλιάσματος πολλών άγριων ζώων και μοναδικών πτηνών ενώ οι λεπίδες αυξάνουν τον κίνδυνο σύγκρουσης κατά τη διάρκεια της πτήσης τους. Ο Κρητικός αετός, με το εντυπωσιακό άνοιγμα των φτερών του και την έντονη όρασή του, διασχίζει με χάρη τα ορεινά βασίλεια, εγκαθιστώντας μια περίπλοκη ισορροπία μέσα στο τοπικό οικοσύστημα. Ωστόσο, η έλευση των ανεμογεννητριών αποτελεί πιθανή απειλή για τον βιότοπο αυτού του μεγαλειώδους πουλιού. Η πλούσια πολιτιστική κληρονομιά που ενσωματώνεται σε αυτά τα βουνά περιπλέκει περαιτέρω την κατάσταση και αποτελεί σημείο αναφοράς για την διατήρηση της.
Ο Κρητικός αετός λοιπόν εμφανίζεται ως φύλακας, επισημαίνοντας την ανάγκη για σφαιρικές περιβαλλοντικές αξιολογήσεις και προσπάθειες προστασίας. Τα μοναδικά χαρακτηριστικά κάθε βουνού, η άγρια ζωή και οι πολιτιστικοί θησαυροί πρέπει να μελετηθούν επίμονα για να επιτευχθεί μια ισορροπία που διασφαλίζει τόσο τις ενεργειακές ανάγκες του μέλλοντος όσο και την ανεξέλεγκτη χάρη του Κρητικού αετού. Καθώς προχωρούμε στους ανέμους της αλλαγής, ένας αρμονικός συνδυασμός ανάμεσα στην πρόοδο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και στη διατήρηση αυτών των αρχαίων τόπων γίνεται όχι μόνο αναγκαίος, αλλά και κοινή υποχρέωση για να διασφαλίσουμε ότι η κληρονομιά του Όρους Δίκτη και του Άφεντη θα συνεχίσει να υψώνεται, ανέπαφη και ελεύθερη, με τον Κρητικό αετό να πετά πάνω από αυτούς, ανενόχλητος και ελεύθερος.
Μας κάνατε τα χωράφια δασικά παρόλο που τα έχουμε δηλωμένα και πληρωμένα στο Κτηματολόγιο για ποιο λόγο;; Για τις τουρμπίνες;;; Για να χαλάσετε χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής. Όταν έγινε ο σεισμός στο Αρκαλοχώρι έγινε αισθητός στο Οροπέδιο έκλεισε το σπήλαιο για την στατικότητα του και τώρα αυτές δεν θα έχουν συνέπειες στο έδαφος;;; Δεν ξέρω τι άλλο μπορεί να προκαλέσει και εκτός από αυτό υπάρχουν σε κάποιες κορυφές αρχαία και εξωκλήσια. ΌΧΙ ΣΤΙΣ ΤΟΥΡΜΠΙΝΕΣ – ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ
Χαρακτήρισαν τα χωράφια μας δασικά ενώ τα έχουμε δηλωμένα και πληρωμένα στο Κτηματολόγιο. ΓΙΑ ΠΟΙΟ ΛΌΓΟ!!
Για να χαλάσετε την χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής;; ΓΙΑΤΊ;;
Υπάρχουν αρχαία, σπήλαια και εξωκλήσια στις βουνοκορφές γιατί να τα χαλάσουν όπως επίσης και την στατικότητα του εδάφους. ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΟΥΡΜΠΊΝΕΣ;; ΌΧΙ ΣΤΙΣ ΤΟΥΡΜΠΙΝΕΣ – ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΉΤΡΙΕΣ !!!
Πέραν των παραπάνω που με βρίσκουν σύμφωνο θα ήθελα να κάνω μια ερώτηση.
Γιατί όλες αυτές τις ανεμογεννήτριες δεν τίς χρησιμοποιείται για την αντικατάσταση των φθαρμένων και μή λειτουργικών.
Στα σημεία αυτά ούτε έργα χρειάζονται ούτε τίποτα.
Ένα από αυτά τα σημεία είναι και ο δρόμος προς το αεροδρόμιο της Καρπάθου.
Αναφέρωμε στο συγκεκριμένο σημείο γιατί έχω επισκεφτεί το νησί και έχω διαπιστώσει ο ίδιος ότι αυτό το σημείο έχει καταλήξει να είναι νεκροταφείο μη λειτουργικών ανεμογεννητριών. Θέαμα αποκρουστικό.
Στην περιοχή αυτή έχουν γίνει ήδη τα έργα που χρειάζονται και το κόστος αντικατάστασης τούς θεωρώ ότι είναι λιγότερο από το να δημιουργηθούν υποδομές για νέα αιολικά πάρκα. Το νησί έχει πολλά και δυνατά ρεύματα αέρα και επιβεβαίωση των όσων λέω είναι η μορφή των δέντρων στο νησί τα οποία αντί να στέκουν όρθια ακολουθούν τη φορά των βουνών.
Αν κάτι από τα παραπάνω δεν υφίσταται και έχει προκύψει κάποιο αλλαγή από την τελευταία φορά που επισκέφθηκα το νησί σάς ζητώ εκ των προτέρων συγνώμη, αλλά θα ήθελα κάποιος να μου απαντήσει σε όλα αυτά.
Οι απορίες πολλές .
Κόστος, χωροταξικό, περιβάλλον, οφέλη τον κατοίκων και ειδικά όταν υπάρχει και εναλλακτική λύση κ.λ.π……………
Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.
Συγχαρητήρια για τη παρέμβαση σας. Ενημερώστε όσο περισσότερους κατοίκους, και Πολιτιστικούς Συλλόγους των 57 οικισμών που θα επηρεάζονται από τις ανεμογενητριες και χαρακτηριζονται από τους “επενδυτές” μαζι με τους 8.094 κατοίκους τους ως “ΑΔΙΑΦΟΡΟΙ” (πινακες 5.1-1 εως 5.1-4 της ΜΠΕ ), να πράξουν το ίδιο. Τη δημόσια καθολικη άρνηση των κατοικων και των πολιτιστικών συλλογών σε αυτή τη διαβούλευση θα μπορούμε να επικαλουμαστε σε οποιαδήποτε μελλοντική προσφυγή μας σε Δικαστήρια.
Ως μόνιμη κάτοικος είμαι αντίθετη στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο τόπο μου, στα βουνά της οροσειράς ΔΙΚΤΗ.
Αλήθεια πόσο “πράσινη” μπορεί να είναι αυτή η ανάπτυξη, όταν για να πραγματοποιηθεί η εγκατάσταση αυτών των μεγαθηρίων, θα πρέπει να καταστραφεί ανεπιστρεπτί ο φυσικός πλούτος αυτού του ιστορικού τόπου και να διαταραχθεί το οικοσύστημα της περιοχής.
Τι ανάπτυξη μπορεί να έχει ένας τόπος – που οικονομικά στηρίζεται κυρίως στην αγροτοκτηνοτροφία – όταν αναμφίβολα θα υπάρξουν περιβαλλοντικές επιπτώσεις στο κλίμα, τη χλωρίδα ακόμα και στον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής.
Τι ακριβώς θα προσφέρουμε στους χιλιάδες επισκέπτες που έχουμε, όταν αντί για έναν τόπο απείρου κάλλους που είναι σήμερα, θα αντικρίζουν ένα βιομηχανικό πάρκο.
Αυτός ο τόπος που άλλοτε έθρεψε γενιές και γενιές, σε σκληρές περιόδους της ιστορίας μας, θα οδηγηθεί με μαθηματική ακρίβεια στην εξαθλίωση και την ερημοποίηση.
Είναι υποχρέωση σας να μας ακούσετε και να μας στηρίξετε με την αρνητική σας γνωμοδότηση, όπως κι εμείς στηρίζουμε αυτό το τόπο καθημερινά.
Συμφωνω απόλυτα με όλα αυτά που έχουν αναφερθεί στα παραπάνω σχόλια!!Δεν θα αναφερθώ στις ολεθριες επιπτώσεις που θα χει στο περιβάλλον και στον ανθρωπο η εγκατάσταση τους!!! Αυτά τα έχουν πει και τα χουν αναλύσει πάρα πολύ καλά οι επιστήμονες!!Εγώ το μόνο που θα προσθέσω σαν απλός κάτοικος αυτού του ευλογημένου τόπου είναι ότι θα ενώσω την φωνή μου μαζί με την φωνή όλων των Λασιθιωτων και θα φωνάξουμε ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΓΚΑΤΆΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΏΝ!!!Όλοι μαζί ενωμένοι μπορούμε να το καταφέρουμε!!!
Το Οροπέδιο Λασιθίου με την οροσειρά της Δίκτης, αποτελούν μια περιοχή ιδιαιτέρου φυσικού κάλους μια κιβωτό άγριας πανίδας και χλωρίδας . H ΜΠΕ αφορά εγκατάσταση ανεμογεννητριών στις κορυφές της Δίκτης με μέσω υψόμετρο τα 1550μ . Στον Μικρό Αφέντη, Σαρακινό, Τούμπα Μουτσούνα, Βιργιωμένο εντός προστατευόμενης περιοχής Natura 2000 και χαρακτηρισμένη πολύ σημαντική για τα πουλιά . Στον παγκόσμιο χάρτη το Οροπέδιο Λασιθίου και η οροσειρά της Δίκτης παρουσιάζεται ως μια από τις σημαντικές περιοχές-κοιτίδες για τα πουλιά. Εκατοντάδες γύπες, σπάνιοι χρυσαετοί και γυπαετοί και τα τελευταία χρόνια, ζεύγη πελαργών κοσμούν τον ουρανό του.
Οι Σημαντικές Περιοχές για τα Πουλιά (ΣΠΠ) BirdLife International (Important Bird Areas / IBAs) αποτελούν ένα διεθνές δίκτυο περιοχών που είναι ζωτικές για τη διατήρηση παγκοσμίως απειλούμενων ειδών, ενδημικών ειδών ή ειδών πουλιών που εξαρτώνται από τους συγκεκριμένους βιοτόπους για την επιβίωσή τους.
Αυτή την κιβωτό πρέπει να κάνουμε αγώνα να διαφυλάξουμε, ως κόρη οφθαλμού .
Η μελέτη ΜΠΕ παραδέχεται ότι η εγκατάσταση των ανεμογεννητριών θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον ορνιθοπανίδα και οικοτόπους !!!!!
Η εγκατάσταση των γιγάντιων ανεμογεννητριών βιομηχανικού τύπου στις κορυφές της Δίκτης σύμφωνα με την ΜΠΕ προϋποθέτει το άνοιγμα τεράστιων δρόμων δεκάδων χιλιομέτρων στην κορυφογραμμή και πολλά χιλιόμετρα δικτύων μεταφοράς του ρεύματος.
Η καταστροφή του ορεινού ανάγλυφου με τις δεκάδες δολίνες (λακούδια) θα είναι ολοκληρωτική, με ανυπολόγιστες συνέπειες για το μικρoκλίμα, τον κύκλο του νερού, τον υδροφόρο ορίζοντα και όλες τις πηγές περιμετρικά της οροσειράς. Οι επιπτώσεις για τα εκατοντάδες άγρια πουλιά που φωλιάζουν στις κορυφές και για την σπάνια χλωρίδα θα είναι μεγάλες. Πολύ μεγάλο πλήγμα θα δεχτεί η μελισσοκομία η γεωργία και η κτηνοτροφία της περιοχής .
Ποιες θα είναι οι επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων της περιοχής, κανένας δεν γνωρίζει. Έγιναν ποτέ μελέτες για να εξεταστούν οι επιπτώσεις στην ψυχική υγεία και την νοσηρότητα των κατοίκων που ζουν κοντά σε τέτοιες εγκαταστάσεις;
Οι επιπτώσεις δε στον τουρισμό της περιοχής θα είναι ανυπολόγιστες. Την περιοχή επισκέπτονται πάνω από 300 χιλιάδες ξένοι τουρίστες κάθε καλοκαίρι. Γιατί έρχονται ? Για να γνωρίσουν αυτήν την ιδιαιτέρου φυσικού κάλους περιοχή ,με την μεγάλη ιστορικότητα, φάρο του Μινωικού πολιτισμού με το Δικταίο Άντρο τον τόπο γέννησης του ΔΙΑ ,το Κρόνιο ,το Καρφί την αρχαία Πλάτα το σπήλαιο του Αγίου Χαραλάμπου τα ιερά κορυφής και τους άλλους αρχαιολογικούς χώρους. Να ζήσουν την αυθεντική εικόνα της ενδοχώρας της Κρήτης και να περπατήσουν στις κορυφογραμμές της και τα αρχαία μονοπάτια της .
Τι θα βλέπουν μετά ? Το Οροπέδιο Λασιθίου νταμάρι, βιομηχανικό τοπίο εξαγωγής ενέργειας. Μας υπόσχονται τζάμπα ρεύμα και θέσεις εργασίας για να μας πείσουν ότι έρχονται με καλό σκοπό. Μας υπόσχονται νέους δρόμους πρόσβασης στο Οροπέδιο σαν να μην είναι υποχρέωση τους αυτό που μας το οφείλουν αφού το Οροπέδιο συμβάλει σε μεγάλο βαθμό στην διατροφική επάρκεια της Κρήτης . Προσπαθούν να παραπλανήσουν διαδίδοντας ότι οι Α/Γ θα εξαφανίσουν την πάχνη, δήθεν για να μας προστατεύουν από το κρύο και να κάνουν ευκολότερη την διαβίωση μας. Μας λένε ότι διατηρούν ενοικιαστήρια συμβόλαια με οικογένειες κτηνοτρόφων που δηλώνουν ως βοσκοτόπια τις κορυφές, οι οποίες είναι και δημόσιες. Οι κορυφές αυτές ανήκουν στον θεό στην άγρια πανίδα μας, τα πουλιά, στα αιγοπρόβατα και σε όλη την κοινωνία .
Η απάντηση στην κλιματική αλλαγή, δεν μπορεί να είναι μια ανυπολόγιστη οικολογική καταστροφή. Η απάντηση στο ενεργειακό θα μπορούσε να είναι ένα ευρύ επιδοτούμενο πρόγραμμα φ/β στις στέγες των κατοικιών και των δημοσίων κτιρίων, όπου κάθε κάτοικος θα μπορεί να παράγει ενέργεια για ίδια χρήση και να εξοικονομεί χρήματα. Η σωστή χωροταξία των ΑΠΕ, με πρωταρχικό γνώμονα το φυσικό περιβάλλον, χωρίς εκπτώσεις και την σύμφωνη γνώμη απαραίτητα των τοπικών κοινωνιών .
Η προσπάθεια που κάνει ο ορεινός δήμος του Οροπεδίου Λασιθίου για να γίνει πόλος έλξης εναλλακτικού τουρισμού πρέπει να συνεχιστεί. Αυτό θα φέρει και την επιμήκυνση της τουριστικής σεζόν της Κρήτης .Τα τελευταία χρόνια το Οροπέδιο Λασιθίου έχει αρχίσει να γίνεται χειμερινός προορισμός, με χιλιάδες επισκέπτες, ανάσα για την τοπική κοινωνία . Η εικόνα της χιονισμένης οροσειράς της Δίκτης είναι ανεπανάληπτη. Ο αθλητισμός στα βουνά αρχίζει να γίνεται πολύ δημοφιλής. Για πρώτη φορά στην οροσειρά θα διοργανωθεί στις 11-12 Μαΐου 2024, ο 1ος διεθνής υπερμαραθώνιος αγώνας ορεινού τρεξίματος kronio trail 55 χλμ κατά μήκος της οροσειράς της Δίκτης. Ο αγώνας θα είναι αφιερωμένος στην προστασία της οροσειράς, με διοργανωτή τον πολιτιστικό σύλλογο Τζερμιάδω Αναγέννηση.
Αξίζει να σημειωθεί επίσης, ότι ο χειμερινός αθλητισμός τώρα ξεκινά να γίνεται γνωστός και στην Δίκτη. Η επιμήκυνση της τουριστικής σεζόν που επιζητά η Κρήτη και η χώρα μας περνά μέσα από το φυσικό κάλλος της ενδοχώρας των περιοχών NATURA 2000 του νησιού μας.
Ο Δήμος Οροπεδίου Λασιθίου έχει λάβει ομόφωνη απόφαση κατά των Α/Γ και έχει προσφύγει στη δικαιοσύνη για τις αδειοδοτήσεις τους. Ο ΕΟΣ Λασιθίου μαζί με το Δήμο και τους πολιτιστικούς συλλόγους Τζερμιάδω ,Ψυχρού ,Αγίου Χαραλάμπου ,Πολιτιστική Ένωση Αγίου Νικολάου καθώς και δεκάδες συλλόγους ανά την Ελλάδα, έχουν προσφύγει στο ΣΤΕ για τις παραλείψεις της χώρας μας να προστατέψει τις περιοχές NATURA 2000, παρά τις καταγγελίες της ΕΕ. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πρόσφατα αποφάσισε ότι η αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας, θα αναχαιτίσει την κλιματική κρίση. Στην κλιματική αλλαγή όμως δεν απαντάμε με μια μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή .
Ας αναρωτηθούμε αν έχουμε το δικαίωμα να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές το φυσικό μας περιβάλλον καταστρεμμένο.
Όπως το παραλάβαμε πρέπει να το παραδώσουμε!!
Αρχικά θέλω να δηλώσω ότι δεν είμαι κατά των ΑΠΕ οι οποίες συμβάλουν στη καθαρή ενέργεια και στη προστασία του περιβάλλοντος. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΜΩΣ ΔΥΝΑΤΟΝ να μην αντιδράσουμε και να μην διαμαρτυρηθούμε όταν στη διαδικασία αυτών των εφαρμογών-εγκαταστάσεων στα όμορφα βουνά μας, όπως διάνοιξη δρόμων, κόψιμο δέντρων, καταστροφή του ανάγλυφου των βουνών, σκυρόδεμα, πυλώνες, η απογύμνωση του τοπίου και το αποτέλεσμα στο τέλος νομίζω ότι θα είναι λιγότερο “πράσινο” για να μη πω “μαύρο”
από το αναμενόμενο αποτέλεσμα της καθαρής ενέργειας!! βλάπτοντας ουσιαστικά αλλά και αισθητικά τις ορεινές περιοχές της πατρίδας μας και τον εναλλακτικό τουρισμό που τα τελευταία χρόνια έχει μεγάλη άνθιση. Η συνεχιζόμενη πίεση στα σχέδια γιγάντιων αιολικών πάρκων σε περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί από την ίδια τη πολιτεία ΝΑTURA 2000 δείχνει τη φαυφαυλότητα των αρμοδίων, που κανονικά έπρεπε να απορριφθούν από τη πρώτη στιγμή!! Τέλος επικαλούμε το παράδειγμα των Ευρωπαϊκών κρατών που επενδύουν στον ορεινό τουρισμό και υπάρχουν απαγορευτικά ύψη στη τοποθέτηση Γιγάντιων αιολικών πάρκων!!
ΟΧΙ ΤΩΡΑ ΣΤΑ ΣΧΈΔΙΑ ΕΓΚΑΤΆΣΤΑΣΗΣ ΤΕΡΑΣΤΙΩΝ ΑΙΟΛΙΚΩΝ ΣΤΑ ΒΟΥΝΑ ΤΗΣ ΔΙΚΤΗΣ
Συγχαρητήρια για τη παρέμβαση σας. Ενημερώστε όσο περισσότερους κατοίκους, και Πολιτιστικούς Συλλόγους των 57 οικισμών που θα επηρεάζονται από τις ανεμογενητριες και χαρακτηριζονται από τους “επενδυτές” μαζι με τους 8.094 κατοίκους τους ως “ΑΔΙΑΦΟΡΟΙ” (πινακες 5.1-1 εως 5.1-4 της ΜΠΕ ), να πράξουν το ίδιο. Τη δημόσια καθολικη άρνηση των κατοικων και των πολιτιστικών συλλογών σε αυτή τη διαβούλευση θα μπορούμε να επικαλουμαστε σε οποιαδήποτε μελλοντική προσφυγή μας σε Δικαστήρια.
Είμαστε κάθετα αντίθετοι στην τοποθέτηση των τεράστιων αυτών ανεμογεννητριών στην περιοχή του Δήμου Οροπεδίου Λασιθίου.
Η περιοχή είναι Natura 2000 και έχει ιδιαίτερο κάλος !
Η ανεμογεννήτριες θα καταστρέψουν την περιοχή όσο αφορά την ορνιθοπανίδα , θα επιφέρουν αλλαγές στις καιρικές συνθήκες στην κτηνοτροφία το τουρισμό και γενικότερα στην οικονομία της περιοχής.
Οι μόνοι κερδισμένοι είναι οι εταιρείες ….
Δεν θα αφήσουμε να συμβεί !!!
Συγχαρητήρια για τη παρέμβαση σας. Ενημερώστε όσο περισσότερους κατοίκους, και Πολιτιστικούς Συλλόγους των 57 οικισμών που θα επηρεάζονται από τις ανεμογενητριες και χαρακτηριζονται από τους “επενδυτές” μαζι με τους 8.094 κατοίκους τους ως “ΑΔΙΑΦΟΡΟΙ” (πινακες 5.1-1 εως 5.1-4 της ΜΠΕ ), να πράξουν το ίδιο. Τη δημόσια καθολικη άρνηση των κατοικων και των πολιτιστικών συλλογών σε αυτή τη διαβούλευση θα μπορούμε να επικαλουμαστε σε οποιαδήποτε μελλοντική προσφυγή μας σε Δικαστήρια.
Όχι στην καταπάτηση.οχι στις ανεμογενητριες.
Κατ αρχήν θα ήθελα να πω ότι δεν είμαστε κατά των ανεμογεννητριών αλλά κατά των προβλημάτων που που θα δημιουργήσουν όταν τοποθετηθούν.Αν είναι να λύσουμε ένα πρόβλημα και αν δημιουργήσουμε περισσότερα νομίζω ότι δεν είναι η καλύτερη επιλογή.Το κέρδος που θα αποκομίσουμε θα είναι η καταστροφή του φυσικού κάλους του τόπου μας για να κερδίσουν αυτοί που στο βωμό του κέρδους καταπατούν και τα ιερά και τα όσια.Θα πούμε λοιπόν ΟΧΙ στα συμφέροντα των μεγάλων και τον τόπο μας τον θέλουμε με τις φυσικές του ομορφιές.
Θα ήταν έυκολο να μας εξηγήσει κάποιος γιατί πρέπει να καταστραφούν οριστικά τα βουνά του Λασιθιού ? για ποιό λόγο? τι ακριβώς θα μας δώσουν άλλες 80 ανεμογεννήτριες όταν ήδη η Κρήτη έχει καλύψει το 30% που τις αναλογεί σε εναλακτικές πηγές ενέργειες? Γιατί δηλαδή πρέπει να καταστρέψεται οριστικά ένα ιστορικό τόπο ,για ποιά ανάγκη? Εάν προχωρήσετε στα σχέδια σας να γνωρίζετε το εξής, το Λασίθι από ένα τουριστικό αγροκτηνοτροφικό τόπο θα τον μετατρέψετε σε ένα βιομηχανικό τοπίο δυστοπικής αντίληψης,η Κοζάνη θα είναι παιδική χαρά μπροστά του . Το σχέδιο βάζω όπου βρω Ανεμογεννήτριες είναι ξεκάθαρα αυτό που λέει ο λαός ‘αρπαχτή” και ως τέτοια την αντιλαμβάνεται ο κάθε πολίτης και την αποκυρήσει μετά βδελυγμίας . Αν περάσετε αυτό το έκτρωμα θα είστε συνυπέυθυνοι στη πλήρη καταστροφή του Λασιθιού και όχι μονο. Θα ψηφίσετε υπέρ μιας αρπαχτής και τίποτα άλλο.
Χαρακτήρισαν τα χωράφια μας δασικά ενώ τα έχουμε δηλωμένα και πληρωμένα στο Κτηματολόγιο. ΓΙΑ ΠΟΙΟ ΛΌΓΟ!!
Για να χαλάσετε την χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής;; ΓΙΑΤΊ;;
Υπάρχουν αρχαία, σπήλαια και εξωκλήσια στις βουνοκορφές γιατί να τα χαλάσουν όπως επίσης και την στατικότητα του εδάφους. ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΟΥΡΜΠΊΝΕΣ;; ΌΧΙ ΣΤΙΣ ΤΟΥΡΜΠΙΝΕΣ – ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΉΤΡΙΕΣ !!!
Συγχαρητήρια για τη παρέμβαση σας. Ενημερώστε όσο περισσότερους κατοίκους, και Πολιτιστικούς Συλλόγους των 57 οικισμών που θα επηρεάζονται από τις ανεμογενητριες και χαρακτηριζονται από τους “επενδυτές” μαζι με τους 8.094 κατοίκους τους ως “ΑΔΙΑΦΟΡΟΙ” (πινακες 5.1-1 εως 5.1-4 της ΜΠΕ ), να πράξουν το ίδιο. Τη δημόσια καθολικη άρνηση των κατοικων και των πολιτιστικών συλλογών σε αυτή τη διαβούλευση θα μπορούμε να επικαλουμαστε σε οποιαδήποτε μελλοντική προσφυγή μας σε Δικαστήρια.
Όταν οι κάτοικοι αντιδρούν για την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών εκτός των λόγων που αφορούν την επίδραση στο φυσικό περιβάλλον, τη βιοποικιλότητα, τη ζημιά των δασών, υπάρχει και μια άλλη παράμετρος. Αντιδρούν και στη βάναυση αλλοίωση του τοπίου έτσι όπως το έχουν γνωρίσει και το βιώνουν. Ένα μεγάλο ΟΧΙ λοιπόν!
Συγχαρητήρια για τη παρέμβαση σας. Ενημερώστε όσο περισσότερους κατοίκους, και Πολιτιστικούς Συλλόγους των 57 οικισμών που θα επηρεάζονται από τις ανεμογενητριες και χαρακτηριζονται από τους “επενδυτές” μαζι με τους 8.094 κατοίκους τους ως “ΑΔΙΑΦΟΡΟΙ” (πινακες 5.1-1 εως 5.1-4 της ΜΠΕ ), να πράξουν το ίδιο. Τη δημόσια καθολικη άρνηση των κατοικων και των πολιτιστικών συλλογών σε αυτή τη διαβούλευση θα μπορούμε να επικαλουμαστε σε οποιαδήποτε μελλοντική προσφυγή μας σε Δικαστήρια.
Είχανε συνηθίσει μέχρι τώρα να κυνηγά το κράτος αυτούς που έκαναν επεμβάσεις στην ομορφιά της φύσης μας! Τώρα ερχόμαστε να αγωνιζόμαστε εμείς για να μη γίνουν πλατείες τα βουνά μας για να μην διώξουμε τα πτηνά μας από τον τόπο τους για να μην χαλάσει η απίστευτη ομορφιά των βουνών μας! Η οροσειρά της Δίκτης είναι τόσο ήσυχη και φιλόξενη που ακόμα και ο Δίας εδώ προτίμησε να γεννηθεί! ΟΧΙ λοιπόν στις ανεμογεννήτριες ! ΟΧΙ στην καταστροφή του τόπου μας!!
Μια από τις περιοχές που προγραμματίζεται να γίνει η εγκατάσταση ενός σημαντικού αριθμού των γιγάντιων αυτών ανεμογεννητριών, βρίσκεται στην κορυφογραμμή του μικρού Αφέντη -Βιργιομενο-Τουμπα Μουτσουνα, η οποία είναι αναντη του τοπικού διαμερίσματος Πλάτης. Είναι μια περιοχή που αποτελεί καταφύγιο άγριας ορνιθοπανίδας της οροσειράς της Δίκτης και έχει χαρακτηρισθεί σαν προστατευόμενη περιοχή NATURA 2000. Επίσης στις παρυφές της εν λόγω κορυφογραμμής είναι εγκατεστημένες τώρα και δεκάδες χρόνια μάντρες κτηνοτρόφων τόσο του χωριού μου, όσο και των χωριών της κατάντη του Αφέντη περιοχής και όλες αυτές οι κορυφογραμμές αποτελούν βοσκησιμες εκτάσεις τους καλοκαιρινούς μήνες για τους κτηνοτρόφους των χωριών Πλάτης, Ψυχρού, Μάγουλα,Αμαριανου,Μαθιας,Κασταμονιτσας, Γεράκι κ.α
Οι παρεμβάσεις που προβλέπεται να γίνουν με την διάνοιξη δρόμων πολλών χιλιομέτρων, όσο και αυτές στα σημεία που θα τοποθετηθούν οι γιγάντιες αυτές ανεμογεννήτριες,θα καταστρέψουν στην κυριολεξία το φυσικό περιβάλλον και την χλωρίδα και πανίδα της περιοχής.
Θα επηρεαστούν άμεσα με τον πλέον καταστρεπτικό τρόπο,βοσκησιμες εκτάσεις και άρα η κτηνοτροφική δραστηριότητα των κτηνοτρόφων του χωριού μου και κτηνοτρόφων άλλων χωριών που γειτνιάζουν με την οροσειρά του Αφέντη. Πρέπει δε να σημειώσουμε ότι οι βοσκότοποι αυτοί στην κορυφή Αφέντης, όπως και στην κορυφή Τούμπα Μουτσουνας ή Λακκουδια όπως είναι το τοπωνύμιο, είναι κοινοτικοί βοσκότοποι που η χρήση τους δίνεται στους κτηνοτρόφους της περιοχής μας και όχι μόνο και εισπράττονταν τέλη την εποχή των κοινοτήτων ,για δε την κορυφή Αφέντης υπάρχουν σε ισχύ ενεργές συμβάσεις μίσθωσης μέρους της ιδιοκτησίας της τέως κοινότητας Πλάτης και σήμερα του Δήμου Οροπεδίου Λασιθίου, συμβάσεις που αποδεικνύουν τη νομή και κατοχή, άρα και την ιδιοκτησία της εν λόγω έκτασης. Με πιο δικαίωμα χωροθετείται σε αυτές τις εκτάσεις εγκατάσταση ανεμογεννητριών, χωρίς την συναίνεση της τοπικής κοινότητας και του Δήμου Οροπεδίου; Και όχι μόνο αυτό,η υδροδότηση του τοπικού μας διαμερίσματος γίνεται από πηγή που βρίσκεται στο βουνό,στη θέση “Κεφαλόβρυση”, ακριβώς κάτω από την κορυφή Τούμπα Μούτσουνας. Από αυτά τα βουνά κατεισδυουν τα νερά από τις βροχές και τα χιόνια και γίνεται ο εμπλουτισμός της, όπως και της βρύσης του Ψυχρού και η όποια παρέμβαση στην περιοχή αυτή και τσιμεντοποιηση της, θα έχει απρόβλεπτες συνέπειες για την υδροδότηση του τοπικού διαμερίσματος Πλάτης, αλλά και για το Ψυχρό. Για όλους τους παραπάνω λόγους, τόσο εγώ σαν εκπρόσωπος της τοπικής κοινότητας Πλάτης, όσο και το σύνολο των κατοίκων του χωριού και ολόκληρου του Δήμου μας, είμαστε κάθετα αντίθετοι σε τέτοιου μεγέθους παρεμβάσεις που δεν έχουν καμία ωφέλεια για τον τόπο, αλλά σκοπό έχουν να εξυπηρετήσουν οικονομικά συμφέροντα μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, χωρίς να υπολογίζουν τις καταστρεπτικές συνέπειες που θα έχουν στο περιβάλλον του τόπου μας και στην ανθρώπινη δραστηριότητα των κατοίκων του. Γι’ αυτό σας καλώ όχι μόνο να γνωμοδοτήσετε αρνητικά επί της ΜΠΕ αλλά και να αναλάβετε πρωτοβουλίες, ώστε να προκριθούν λύσεις που θα σέβονται το περιβάλλον του τόπου μας και την ανθρώπινη δραστηριότητα.
Για το τοπικό διαμέρισμα Πλάτης
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΚΑΣΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
Ο λυράρης Νίκος Μπουτσάκης (Πλαθιανός) στέλνει το δικό του μήνυμα μέσω τών ποιητικών τού στίχων.
Τ’ αόρη στέκει πιο ψηλά πάντα από τσ’ άλλους τόπους,
και συνορεύγει ξέκορφα με του ουρανού τα νέφη,
χρόνοι δε ντο γεράσανε μήτε αστραπές και μπόρες.
Έκεια πρωτόπλασε ο Θεός από ψηλά το κόσμο,
για να θωρεί ο άθρωπος θάλασσες και πεδιάδες,
να καμαρώνει τ’ όμορφο τση φύσης το σπουδαίο.
Δεν είναι κτήμα κιανενός να το καταπατήσει,
ούτε θυσία να γενεί στα κέρδη ορισμένω,
που δεν εσεβαστήκανε ποτέ τση φύσης νόμο.
Δεν είναι τόπος για πηγές ενέργειας και πλούτου,
τάξε πως δεν εβρήκανε τρόπους να θησαυρίσουν,
εκείνοι που συφέροντα βάνουνε πάνω απ’ όλους.
Ποιος είν’ εκείνος που μπορεί σόπατο να το κάμει,
και να ρημάξει τσι πλαγιές τσι πρίνους τσι πεζούλες,
πρόβατα απού βόσκουνε πουλιά απού πετούνε.
Ποιος είναι ‘κείνος π’ όρισε τέτοιους καινούργιους νόμους,
ποιος είναι που θα προπατεί τα χώματα τση γης μας,
ποιος τα ‘βάλε με το Θεό και βγήκε κερδισμένος.
“Τα ζάλα απού κάμαμε
στη Πλαθιανή Λαγκάδα
δύναμη στον αγώνα μας
και φως στη σκοτεινάδα.”
ΟΧΙ ΑΙΟΛΙΚΑ – Νίκος Μπουτσάκης Πλαθιανός.
“Ο άνθρωπος είναι το πιο παράλογο είδος. Λατρεύει έναν αόρατο Θεό και καταστρέφει μια ορατή φύση χωρίς να συνειδητοποιεί ότι η φύση που καταστρέφει είναι ο Θεός που λατρεύει. ” Χούμπερτ Ριβς
Έχουμε χρέος στους μελλοντικούς κατοίκους αυτού του πλανήτη να του παραδώσουμε τον
Π Α Ρ Α Δ Ε Ι Σ Ο του οροπεδίου ακέραιο ! ! ! Επιτέλους δε μας φθάνει που καταστρέψαμε όλες τις παραλίες μας στο όνομα της τουριστικής ανάπτυξης, τώρα θα καταστρέψουμε και τα βουνά μας στο όνομα της “πράσινης ανάπτυξης” με οποιοδήποτε τίμημα; Είμαι μηχανικός και είναι στην κουλτουρα μου να ακολουθώ της αλλαγές. Οι συγκεκριμένες όμως αλλαγές θα έχουν ολέθρια αποτελέσματά στην βιοποικιλοτητα και στην ομορφιά αυτού του τοπίου! Τόσοι κατακτητές πέρασαν και το άφησαν ανέγγιχτο και θα αφήσουμε να καταστραφεί από τους ίδιους τους Έλληνες;
Το τελευταίο χρονικό διάστημα ο πρωτογενής τομέας της Ελλάδας και ολόκληρης της Ευρώπης ανέδειξε που έχει οδηγηθεί με τίς λάθος πολιτικές κατευθύνσεις.
Ο αγώνας που αγκαλιάστηκε από την πλειοψηφία της κοινωνίας, παρά τις προσπάθειες περί του αντιθέτου, γιατί τελικά τα δίκαια αιτήματα του κλάδου αυτού αγγίζουν και ένα μεγάλο κομμάτι της ίδιας της κοινωνίας.
Ένα από τα ζητήματα που ανέδειξαν ήταν και αυτό της ενέργειας, πρόβλημα που βιώνουν όχι μόνο αυτοί αλλά και ο κάθε πολίτης.
Η πολυδιαφημισμένη πράσινη ενέργεια που θα έλυνε τα προβλήματα του κόστους ενέργειας και κλιματικής κρίσης απομυθοποιείται , γιατί πόσο πράσινη μπορεί να είναι όταν καταστρέφει τη φύση.
Φορείς της αυτοδιοίκησης, του πρωτογενούς τομέα (αγροτών, κτηνοτρόφων, μελισσοκόμων), σύλλογοι κάθε μορφής, απλοί πολίτες, διαμαρτύρονται, εκφράζουν την ανησυχία τους, για τις επιπτώσεις τους, για τις επιπτώσεις που θα έχει η εγκατάσταση των τεράστιων ανεμογεννητριών,στο περιβάλλον, στη δραστηριότητα τους, στην ίδια τους την ζωή και μάλιστα σε περιοχές χαρακτηρισμένες ως προστατευόμενες περιοχές NATURA 2000.
Οι αιρετοί της αυτοδιοίκησης του πρώτου και δεύτερου βαθμού καλούνται να γνωμοδοτήσουν για την μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων αυτών των έργων στο αμέσως προσεχές διάστημα.
Περιμένουμε απο τους ανθρώπους που έχουμε επιλέξει να ασχοληθούν με τη καθημερινότητα μας,τα προβλήματα που μας απασχολούν, με την ανάπτυξη του τόπου, να αφουγκραστουν τις φωνές που λένε όχι στην καταστροφή του περιβάλλοντος, της πανίδας, της χλωρίδας, της υπονόμευσης της ζωής μας, της ζωής των παιδιών μας.
Θα το πράξουν ή θα προτάξουν τα συμφέροντα των λίγων;
Μένει να το δούμε.
Για τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πλάτης
Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΜΠΟΥΤΣΑΚΗ ΕΥΘΥΜΙΑ
Είμαι κάθετα αντίθετη στην τοποθέτηση ανεμογεννήτριων στο Οροπέδιο Λασιθίου.Η τοποθέτηση των ανεμογεννήτριων θα καταστρέψει το φυσικό πλούτο της περιοχής,μιας περιοχής χαρακτηρισμένης NATURA.Οι επιπτώσεις θα είναι πολλές τόσο στο ζωικό κεφάλαιο όπου οι ανεμογεννήτριες θα τραυματίσουν και θα σκοτώσουν κάθε είδους πτηνά που υπάρχουν στη περιοχή αλλά και η καταστροφή των βουνών με την ισοπεδωσή τους θα μειώσει την έκταση της βόσκησης με άμεσο αντίκτυπο στη μείωση της παραγωγής των αιγοπροβάτων που θα είναι καταστροφικό για την οικονομία του τόπου.Μια οικονομία βασισμένη σε μεγάλο βαθμό στον κτηνοτροφικό τομέα.Οι κάτοικοι θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν την περιοχή και θα ερήμωσουν τα χωριά.Οι συνέπειες θα είναι ολέθριες για τον πληθυσμό του Οροπεδίου Λασιθίου, ένα πληθυσμό που συνεχώς μειώνεται και γερνάει.
Το Οροπέδιο Λασιθίου δεν πρέπει να υποβαθμιστεί και δεν θα το αφήσουμε να γίνει αυτό στον τόπο μας!!
Δε θα αφήσουμε κανένα να πειράξει τα βουνά μας . Τα βουνά είναι ελεύθερα είναι για όλους, αγαπάμε και προστατεύουμε τη φύση με την όμορφη πανίδα της και τη χλωριδα της .
Πληροφορηθήκαμε πριν λίγες μέρες το σχέδιο εγκατάστασης ανεμογεννητριών στα Λασηθιωτικα βουνά. Πολλοί οι οικισμοί που πλήττονται και στην πλευρά του Ηρακλείου αλλά και του Λασιθίου. Για τις οικολογικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις, τις επιπτώσεις στη χλωρίδα, την πανίδα, τον υδροφόρο ορίζοντα, τη γεωργία , την κτηνοτροφία, τη μελισσοκομία, τον τουρισμό και όλους τους τομείς της απασχόλησης των κατοίκων που ζουν στις περιοχές αυτές, είναι κάποιοι άλλοι ειδικοί να τις αναλύσουν.
Εγώ έχοντας μεγαλώσει σ’ ένα απ’ αυτά τα χωριά νιώθω σαν ένα κομμάτι αυτών των βουνών κι αυτά ένα κομμάτι από τον εαυτό μου. Κάθε πρινάρι , κάθε θάμνος, κάθε βράχος, κάθε ξέφωτο, κάθε άγριο ζώο των βουνών αυτών είναι ιερό στη μνήμη και στην εμπειρία, όχι μόνο τη δική μου, όχι μόνο των προηγούμενων που μας έδειξαν τα μονοπάτια και μας έμαθαν να τα σεβόμαστε, αλλά και των επόμενων που εμείς οφείλουμε να οδηγήσουμε….
Κι όσο κι αν η φύση μας χαρίζει απλόχερα αυτή την ομορφιά, δεν είμαστε εμείς οι ιδιοκτήτες της. Ούτε εσείς, ούτε κανένας άλλος…
“Πώς μπορείτε να αγοράσετε ή να πουλήσετε τον ουρανό, τη ζεστασιά της γης; ”
Αυτοί που ανοίγουν τους χάρτες τους και σχεδιάζουν που θα πληγώσουν τα βουνά μας,δε μπορούν να δουν την ομορφιά, να μυρίσουν τον αέρα, ν’ ακούσουν το κελάηδημα των πουλιών . Είναι ξένοι που έρχονται νύχτα, ν’ αρπάξουν ό,τι τους χρειάζεται για το κέρδος τους.
“Η απληστία τους θα καταβροχθίσει τη γη και θα αφήσει πίσω μόνο έρημο”
“Αν μολύνετε το κρεβάτι σας, θα πεθάνετε κάποια νύχτα πνιγμένοι στα δικά σας σκουπίδια”
“Η γη είναι μητέρα όλων μας. Όλα όσα επηρεάζουν τη γη, επηρεάζουν και τα παιδιά της”
Nein. Nein. Nein.
Es muss endlich ein Ende gemacht werden mit dem Raubbau an der Natur und unser aller Ressourcen.
Ich will nicht, das dieses schöne und altehrwürdige Plateau mit 85 Windrädern bebaut wird. Und diese Energie soll nicht einmal der Insel zugute kommen, sondern nur dem Profit weniger.
Nochmal. Nein. Nein. Nein
Monika Bartelet
ΟΧΙ ΣΤΑ ΣΧΈΔΙΑ ΕΓΚΑΤΆΣΤΑΣΗΣ ΤΕΡΑΣΤΙΩΝ ΑΙΟΛΙΚΩΝ ΣΤΑ ΒΟΥΝΑ ΤΗΣ ΔΙΚΤΗΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΟΧΈΣ NATURA 2000.
ΟΧΙ ΣΤΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΉ ενός μαγευτικόυ ορεινόυ τοπίου λόγω ένος έργου φαραωνικων διαστάσεων; 85 ανεμογεννήτριες, διάνοιξη 20+ χλμ νέων τεράστιων δρόμων στην κορυφογραμμή!! Είναι σαφές ότι η κλίμακα του έργου υπερβαίνει κατά πολύ τις πραγματικές ενεργειακές ανάγκες του τόπου. Οι συνέπειες δεν μπορούμε να φανταστούμε και δεν είναι αναστρέψιμες, έγκλημα κατά της φύσης και του πληθυσμού!!
Η μέση διάρκεια ζωής ενός τέρατος τουρμπίνας είναι 25 χρόνια. «Η ανακύκλωση των ανεμογεννητριών είναι μια νομική υποχρέωση για τους ιδιοκτήτες… σε μια εκτενή μελέτη (2019), η Γερμανική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Περιβάλλοντος κατέληξε … ότι η Γερμανία δεν είναι επαρκώς προετοιμασμένη για αυξημένη αποσυναρμολόγηση και προέβλεψε χρηματοδοτικό κενό 300 εκατομμυρίων ευρώ έως το 2038». (Βικιπαίδεια).
Στη Γερμανία, σε βουνοκορφές και σε περιοχές αναψυχής δεν επιτρέπουν καθόλου τουρμπίνες καί εδώ τις προτείνουν??
Η Κρήτη δεν πρέπει να καταστραφεί και πουληθεί ως πηγή ηλεκτρισμού για εξαγωγή, σε μια χώρα με 300 ημέρες ηλιοφάνειας το χρόνο υπάρχουν πιο ‘πράσινες’ λύσεις.
Προσπάθησα να βρω μια λογική στην ανάρτηση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων αλλά δεν τα κατάφερα. Οι ενστάσεις πολλές.
‘Ενσταση Νο 1
Η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) αγνοεί ότι η περιοχή της Δίκτης στην οποία προβλέπονται εγκαταστάσεις ανεμογεννητριών με ύψος που θα προσεγγίζει τα 200 μέτρα, είναι χαρακτηρισμένη ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΗ ΠΕΡΙΟΧΗ NATURA 2000. Βεβαίως το κράτος κλείνει το μάτι στις εταιρείες που δραστηριοποιούνται με τις ΒΑΠΕ αλλά ως κοινωνία δεν πρέπει να αγνοούμε αυτήν την παράμετρο. Οι περιοχές NATURA 2000 χαρακτηρίστηκαν από το ίδιο το κράτος προστατευόμενες και τώρα θυσιάζονται στο βωμό του κέρδους λίγων εταιρειών.
‘Ενσταση Νο 2
Η ΜΠΕ παραδέχεται ότι σε έρευνα που έγινε σε κάποιο άλλο μέρος της γης, στη Νότιο Αφρική, υπήρξαν 7.637 θάνατοι πουλιών προερχόμενοι από τις ανεμογεννήτριες (προσκρούσεις στα πτερύγια, ηλεκτροφόρα καλώδια κλπ). Είναι βέβαιο ότι οι αετοί στην οροσειρά της Δίκτης θα εξαφανιστούν. Η ισορροπία ενός υγιούς επί σειρά χιλιετιών οικοσυστήματος θα διαταραχτεί βιαίως. Πως μπορεί αυτό το έγκλημα να αγνοείται έτσι επιδεικτικά;
‘Ενσταση Νο 3
Θα αλλάξει δραματικά η εικόνα της περιοχής καθώς θα οργωθούν στην κυριολεξία οι πλαγιές της Δίκτης με τεράστιους δρόμους πολλών χιλιομέτρων και θα ισοπεδωθούν οι κορυφές της αφού στη βάση κάθε ανεμογεννήτριας προβλέπεται γήπεδο πέντε στρεμμάτων. Υπάρχουν κάποια μέρη που η ίδια η φύση τα προίκισε με μία ιδιαίτερη ομορφιά και έχουν μία μοναδικότητα. Το Οροπέδιο Λασιθίου έχει αυτό το προνόμιο, ξεχωρίζει για το πλούσιο ανάγλυφο των κορυφογραμμών του και εντυπωσιάζει τον επισκέπτη. Αυτή τη μοναδικότητα οφείλουμε να την προστατέψουμε και όχι να την καταστρέψουμε.
‘Ενσταση Νο 4
Θα επηρεαστεί αρνητικά ο κύκλος του νερού καθώς η εγκατάσταση των ανεμογεννητριών σε υψόμετρο 1500 έως 1.600 μέτρων θα αποτρέπει νεφώσεις και χιονοπτώσεις. Το Οροπέδιο Λασιθίου είναι εύφορος τόπος με μεγάλη γεωργική παραγωγή που απαιτεί μεγάλη ανάγκη σε αρδεύσιμο νερό. Επίσης από το Οροπέδιο Λασιθίου διοχετεύονται εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού στο φράγμα Αποσελέμη ξεδιψώντας Ηράκλειο και Άγιο Νικόλαο. Έχουν προβλεφθεί οι επιπτώσεις αν εγκατασταθούν ανεμογεννήτριες περιμετρικά του Οροπεδίου Λασιθίου;
‘Ενσταση Νο 5
Η οικονομία στο Οροπέδιο Λασιθίου θα μαραζώσει. Αρχικά θα πληγεί ο τουρισμός αφού οι χιλιάδες επισκεπτών στο εξής αντί να αντικρίζουν τις μοναδικές σε κάλλος κορυφογραμμές θα απογοητεύονται βλέποντάς τις ισοπεδωμένες και πληγωμένες με τους σιδερένιες γίγαντες να ορθώνονται πάνω τους. Η κτηνοτροφία, η γεωργία, η μελισσοκομία θα ακολουθήσουν στον μαρασμό. Δεν θα υπάρχει πλέον ελπίδα και προοπτική σε αυτόν τον τόπο.
‘Ενσταση Νο 6
Η κορυφή Τούμπα Μουτσούνα κρύβει στα σπλάχνα της το Δικταίο Άντρο, τόπο γέννησης του Δία και κορυφαίο αρχαιολογικό χώρο πανελληνίως. Από κάτω το Δικταίο Άντρο και από πάνω ανεμογεννήτριες; Ποιος το σκέφτηκε; Να έρθει να τον γνωρίσουμε.
‘Ενσταση Νο 7
Υπάρχει μελέτη για την ψυχική υγεία των κατοίκων του οροπεδίου Λασιθίου εφόσον γίνουν πράξη αυτά που προβλέπει η ΜΠΕ; Απώτερος στόχος είναι να περικυκλωθεί το Οροπέδιο από 85 ανεμογεννήτριες. Τι θα αντικρύζει ο μόνιμος κάτοικος της περιοχής κάθε πρωί βγαίνοντας από το σπίτι του; Όπου και αν κοιτάξει θα αντικρίζει ανεμογεννήτριες με τα πτερύγιά τους να γυρίζουν χωρίς σταματημό. Κάθε φορά που θα σηκώνει ψηλά το κεφάλι ο Λασιθιώτης θα πληγώνεται. Στο τέλος θα συνηθίζει να έχει χαμηλά το κεφάλι για να αποφεύγει το αποκρουστικό για αυτόν θέαμα. Μήπως αυτός είναι και ο απώτερος στόχος; Να συνηθίσουμε να έχουμε χαμηλά το κεφάλι υποκλινόμενοι στο μεγαλείο των εταιρειών που νοιάζονται για το δήθεν καλό μας;
‘Ενσταση Νο 8
Υποτίθεται όλα γίνονται για την «πράσινη ανάπτυξη». Πόσο πράσινη ανάπτυξη συνοδεύει μια ενέργεια που για να υλοποιηθεί προϋποθέτει την καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος, προικισμένου πλουσιοπάροχα από τη φύση σε ομορφιές μοναδικές, που δεν αντικρίζει κάποιος αλλού; Είναι πράσινη ανάπτυξη να εγκληματείς στη φύση; Αυτοί που σχεδιάζουν έχουν επισκεφτεί τον τόπο; Έχουν επίγνωση των επιπτώσεων των σχεδίων τους; Τέλος, είναι πράσινη ανάπτυξη μετά το πέρας της 25ετίας, όταν δεν θα έχουν πλέον ζωή οι ανεμογεννήτριες, να αφήσουν τόνους σιδερένιων σκουπιδιών στις κορυφογραμμές της Δίκτης; Γιατί είναι βέβαιο ότι δεν θα κάνουν καμία απόσυρση. Όλα τα σκουπίδια θα μείνουν εκεί. Όμως κάποιος που πραγματικά σέβεται τη φύση και πονάει για αυτήν, ο πρώτος κανόνας που μαθαίνει και τηρεί όταν πάει κάπου είναι ο εξής: ΦΕΥΓΟΝΤΑΣ, ΠΕΡΝΟΥΜΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΦΗΝΟΥΜΕ ΚΑΝΕΝΑ ΙΧΝΟΣ ΜΑΣ ΠΙΣΩ. Εσείς κύριοι θα κάνετε ακριβώς το αντίθετο: Θα αφήσετε πολλά ίχνη πίσω σας με οργωμένες πλαγιές και ισοπεδωμένες κορυφές. Επίσης θα αφήσετε πίσω σας χιλιάδες τόνους σιδερένιων σκουπιδιών. Συγχαρητήριά για την ευαισθησία σας.
‘Ενσταση Νο 9
Το παραγόμενο ηλεκτρικό ρεύμα που θα διοχετευθεί; Τα σχέδιά σας είναι γνωστά. Μέσω της καλωδιακής σύνδεσης της Κρήτης με την Ηπειρωτική Ελλάδα, σε ευρωπαϊκές χώρες. Οι τοπικές κοινωνίες της Δίκτης, η Κρήτη, δεν θα έχουν το παραμικρό ενεργειακό όφελος. Λεηλατείτε και καταστρέφετε τον τόπο μας με τρόπο προσβλητικό. Είναι φανερό πως το μόνο που σας ενδιαφέρει είναι τα οικονομικά αποτελέσματα των ισολογισμών σας.
‘Ενσταση Νο 10
Κύριοι του κρατικού μηχανισμού επιτέλους πράξτε το αυτονόητο. Βάλτε κανόνες. Ορίστε τι θα γίνει, που θα γίνει και πως θα γίνει. Κανένας δεν αρνείται πως ήλιος και αέρας μπορούν να δώσουν λύσεις στο ενεργειακό πρόβλημα της χώρας και του πλανήτη. Αν βάλετε κανόνες θα υπάρξει τάξη και συνέπεια. Θα φέρετε κοντά σας τις τοπικές κοινωνίες αντί να τις έχετε μονίμως απέναντί σας. Έχετε χάσει πολύτιμο χρόνο στο θέμα αυτό. Γιατί άραγε δεν το έχετε ακόμα καταφέρει; Η απάντηση είναι απλή: Τους κανόνες δεν τους βάζετε εσείς ως οφείλετε. Τους κανόνες τους βάζουν οι εταιρείες των ΒΑΠΕ και κατόπιν σας τους επιβάλλουν. Το όφελος όμως έτσι πάει μονόπλευρα. Ωφελούνται μόνο οι εταιρείες. Το σωστό και δίκαιο είναι να ωφελούνται όλοι. Οι τοπικές κοινωνίες, η εθνική οικονομία και φυσικά οι εταιρείες. Όχι όμως μόνο αυτές.
‘Ενσταση Νο 11
Τα βουνά της Ελλάδας είναι η δύναμη της, η ιστορία της, η περηφάνια της. Πως χαρίζονται έτσι εύκολα στις ορέξεις των εταιρειών. Πως έτσι απερίσκεπτα μελετάται η καταστροφή της ραχοκοκαλιάς της Ελλάδας. Και άλλες χώρες έχουν βουνά αλλά δεν τοποθετούν ανεμογεννήτριες πάνω σε αυτά. Προβλέπουν τις πολλαπλές αρνητικές επιπτώσεις αν δραστηριοποιηθούν σε μεγάλα υψόμετρα και πάνε σε πιο χαμηλά σημεία ή σε θάλασσες. Και στην Ελλάδα υπάρχουν πολλές φωνές που λένε να μην υπάρχει σχεδιασμός σε μεγάλα υψόμετρα. Γιατί δεν εισακούγονται;
Η ΜΠΕ πρέπει να αποσυρθεί ως απαράδεκτη και χωρίς δεύτερη σκέψη. Αυτοί που συντάσσουν μελέτες σαν και αυτή πρέπει να σοβαρευτούν. Θεωρούν τους εαυτούς τους σπουδαίους επιστήμονες αλλά να μου επιτρέψουν να έχω αντίθετη γνώμη. Και η Πολιτεία επιτέλους θα πρέπει να θέσει ως κύριο μέλημά της το δικό της συμφέρον και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. Όχι την καταστροφή του.
Ευρωπαϊκή πράσινη συμφωνία (ανάδειξή μας στην πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρο)… ή πράσσειν άλογα…;
«Η κλιματική αλλαγή και η υποβάθμιση του περιβάλλοντος αποτελούν υπαρξιακή απειλή για την Ευρώπη και τον κόσμο. Για να αντιμετωπιστούν αυτές οι προκλήσεις, η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία θα μετατρέψει την ΕΕ σε μια σύγχρονη, αποδοτική ως προς τη χρήση των πόρων και ανταγωνιστική οικονομία, εξασφαλίζοντας τα εξής:
• μηδενικές καθαρές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου έως το 2050
• οικονομική ανάπτυξη αποσυνδεδεμένη από τη χρήση πόρων
• κανένας άνθρωπος και καμιά περιφέρεια δεν μένουν στο περιθώριο
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εγκρίνει σειρά προτάσεων με στόχο οι ενωσιακές πολιτικές για το κλίμα, την ενέργεια, τις μεταφορές και τη φορολογία να είναι σε θέση να επιτύχουν τον σκοπό της μείωσης των καθαρών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 55 % έως το 2030, σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990. » (https://commission.europa.eu/strategy-and-policy/priorities-2019-2024/european-green-deal_el)
Ως ευρωπαίου πολίτη όλα αυτά μου ηχούν ως μελωδίες. Φαντάζομαι όπως και κάθε άλλος ευρωπαίος πολίτης που θέλει να ζήσει σ’ έναν κόσμο με καθαρό περιβάλλον, οικονομική ανάπτυξη αποσυνδεδεμένη από τη χρήση πόρων. (Συγχωρέστε με σ’ αυτό το σημείο γιατί δεν καταλαβαίνω τι σημαίνει η φράση αποσυνδεδεμένη από την χρήση πόρων, όταν για να παραχθεί οτιδήποτε, πρέπει να αναλωθούν πόροι). Κανένας άνθρωπος και καμία περιφέρεια δεν μένουν στο περιθώριο. Αλλά πως ακούγονται αλήθεια όλα αυτά στον ευρωπαίο πολίτη; Έχει σκεφτεί, τι αλλαγές θα πρέπει να γίνουν ώστε να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι; Ποιες θα είναι οι συνέπειες αυτών των αλλαγών στο περιβάλλον και στον ίδιο; Πράττουμε σωστά λοιπόν (ας μου επιτραπεί να χρησιμοποιήσω τη φράση χωρίς να θέλω να προσβάλω), ακολουθώντας ως άλογο με παρωπίδες, την ευρωπαϊκή πράσινη συμφωνία ή άλογα πράττουμε;
Πριν λίγες μέρες στάλθηκε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στην περιφέρεια Κρήτης, ο φάκελος με τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην οροσειρά της Δίκτης καθώς και σε περιοχές του νομού Ηρακλείου για να τη διαβιβάσει σε όλους τους ενδιαφερόμενους δήμους και να δώσουν τις γνωμοδοτήσεις τους.
Με πρώτη ανάγνωση φαίνεται “πολύ πράσινο” να παράγεται ηλεκτρική ενέργεια από τον άνεμο. Το πράσινο για την παραγωγή ενέργειας είναι μια λέξη μαγική, που χρησιμοποιείται για να εξοστρακίσει οποιαδήποτε δεύτερη σκέψη και κριτική. Ό,τι αποκτά την ετικέτα “πράσινο” αγιοποιείται και κατέχει θέση στην δεξιά της Ευρώπης, (για να μην υπάρχει παρεξήγηση, δεν εννοώ τις δεξιές πολιτικές παρατάξεις). Είναι σαν να λέμε “παν μη πράσινο περί την παραγωγή ενέργειας εις τας Ευρώπας βάρβαρον εστί”. Όμως αλήθεια πόσο πράσινο είναι το εγχείρημα αυτό, της παραγωγής δηλαδή ηλεκτρικής ενέργειας με ανεμογεννήτριες εγκατεστημένες στην ξηρά; Τι επιπτώσεις έχει στο περιβάλλον; Τι πόροι αναλώθηκαν για την κατασκευή των ανεμογεννητριών; Τι έργα θα πρέπει να γίνουν για να εγκατασταθούν οι ανεμογεννήτριες; Ποιες οι επιπτώσεις στο περιβάλλον; Η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων δίνει απάντηση σ’ αυτά τα ερωτήματα; Τι πρέπει να θυσιαστεί για να επιτευχθεί το ποσοστό μείωσης κατά 55% των εκπομπών αερίου του θερμοκηπίου έως το 2030; Ποιος βάζει το μέτρο των επιπτώσεων στο περιβάλλον; Ευρωπαϊκή πράσινη συμφωνία; ΝΑΙ, αλλά με τι κόστος;
Κομμάτι του περιβάλλοντος είναι και η επιφάνεια της Γης, πάνω στην οποία αποτυπώνονται οι επιπτώσεις των πράξεων μας. Ποια επιστήμη περιγράφει, αναλύει και προβλέπει την εξέλιξη της Γης στις βασικές πτυχές της, τόσο του ανθρωπογενούς, όσο και του φυσικού χώρου; Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι: η Γεωγραφία. Για να δοθεί απάντηση στα ερωτήματα που τέθηκαν παραπάνω απαραίτητη είναι η γνώση Γεωγραφίας. Αλήθεια σήμερα τι γεωγραφία διδάσκονται τα παιδιά μας στα σχολεία;
Τι είναι όμως Γεωγραφία; «…Από µόνα τους τα ονόµατα τόπων (…) δεν είναι γεωγραφία (…) το να αποστηθίσει κανείς ένα γεωγραφικό κατάλογο δεν τον κάνει, από µόνο του, γεωγράφο.
Η γεωγραφία έχει υψηλότερους στόχους από αυτό: επιδιώξει της είναι να ταξινοµήσει
φαινόµενα (του φυσικού και του πολιτικού κόσµου, σε τέτοιο βαθµό ώστε
αυτή [η γεωγραφία] να δίνει σηµασία στον δεύτερο [το πολιτικό κόσµο]) να συγκρίνει,
να γενικεύει, να οδηγείται από τα αποτελέσµατα στις αιτίες, και καθώς το κάνει, να
διακρίνει τους σηµαντικούς κανόνες της φύσης και να επισηµαίνει την επίδραση τους
στον άνθρωπο. Αυτό είναι “µια περιγραφή του κόσµου”- αυτό είναι η γεωγραφία. Με
λίγα λόγια η γεωγραφία είναι επιστήµη- όχι απλών ονοµάτων, αλλά επιχειρήµατος και
λογικής, αιτίας και αποτελέσματος.» (Hughes, William. (1863). The Study of Geography. Lecture delivered at King’s College, London by Sir Marc Alexander. Quoted in Baker, J.N.L (1963). The History of Geography. Oxford: Basil Blackwell. pp. 66). Πηγή κειµένου στην αγγλική: http://en.wikipedia.org/wiki/Geography.
Αυτά τα ερωτήματα και σκέψεις με απασχολούν τον τελευταίο καιρό και θέλησα να τα μοιραστώ, με αφορμή την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών στην οροσειρά της Δίκτης, των βουνών που μεγάλωσα, περπάτησα, περπατώ και θέλω να πιστεύω ότι θα περπατάω και θα θαυμάζω την ομορφιά τους για πολλά χρόνια ακόμα.
Ευχαριστώ για την δημοσιεύσει των σκέψεων μου, καθώς και τον κάθε αναγνώστη και αναγνώστρια που αφιέρωσε τον χρόνο του/της για να διαβάσει το άρθρο αυτό. Ελπίζοντας ότι δεν έθιξα το πράσινο και δεν έπραξα άλογα.
με εκτίμηση
Θεωρώ την ΜΠΕ απολύτως τυπική, όπως οι περισσότερες ΜΠΕ. Προσβάλει τόσο τους μελετητές όσο και αυτούς που τις εγκρίνουν, και προξενεί υποψίες δόλου. Τα βουνά και οι θάλασσες είναι ο τόπος μας και όχι έρμαιο εταιριών. Η ενέργεια, το νερό και η γή αποτελούν αέναους πόρους που ανήκουν σε όλους πρωτογενώς και δευτερογενώς.-
Erneuerbare Energie, ja, aber doch nicht durch noch mehr Zerstörung der Natur,Tierwelt, etc. Und vor allem nicht für die Habgier gewisser Konzerne.
Ein klares NEIN auch von mir
Σύμφωνα με τη μελέτη της ΤΕΡΝΑ, το οροπέδιο του Λασιθίου πάνω στο όρος Δίκτη είναι ένα μέρος μοναδικής φυσικής ομορφιάς…
Στην παραπάνω αναφορά θα προστεθεί η περιβαλλοντική, αρχαιολογική, γεωλογική, πολιτισμική, κοινωνική και οικονομική σημασία της περιοχής. Σε αυτήν αναφερόμαστε όταν επισημαίνουμε τη σημαντική υποβάθμισή της, έπειτα από την αδειοδότηση 85 ανεμογεννητριών, οι οποίες αδειοδοτήθηκαν ώστε να περικυκλώσουν την προστατευμένη Natura 2000 οροσειρά της Δίκτης, αν και η προαναφερόμενη μελέτη της ΤΕΡΝΑ αποτελεί ένα τμήμα του συνολικού πλάνου.
Από τη μελέτη και την αξιολόγηση των αναφερόμενων περιβαλλοντικών επιπτώσεων που αναφέρονται στο έργο «4 ΑΣΠΗΕ συνολικής εγκαταστημένης ισχύος 168 MW και μέγιστης ισχύος 147,25 MW στους δήμους Ηρακλείου, Γόρτυνας, Αρχανών – Αστερουσίων, Μίνωα Πεδιάδας, Οροπεδίου Λασιθίου και Βιάννου, Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου και Λασιθίου», αντιλαμβανόμαστε ότι επρόκειτο να εγκατασταθούν 2 αιολικά πάρκα στις κορυφές της Δίκτης Τούμπα Μουτσούνα (ή Λακούδια), Βιργιωμένο 1414 μ, Μικρό Αφέντη 1571μ, Σαρακινό 1588μ, τα οποία εξετάζονται ταυτόχρονα και στην ίδια μελέτη με άλλους 2 αιολικούς στο κέντρο του Νομού Ηρακλειου (Αυγερινός και Μονοδένδρι). Η συνολική εγκατεστημένη ισχύς θα ανέρχεται με αυτή τη μελέτη στα 90MW στην οροσειρά της Δίκτης. Το έργο αυτό προφανώς θα επιφέρει μικρής και μεγάλης έντασης επιπτώσεις, μη αντιστρέψιμες τις περισσότερες φορές, σε τοπικό επίπεδο (κοινονικοοικονομικές συνέπειες ενδέχεται να πλήξουν ακόμη και σε εθνικό επίππεδο – μετακίνηση πληθυσμών, κύκλος εργασιών, απόδοση φόρων περιοχής κλπ). Σκόπιμο θα ήταν να αναφερθεί ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την αποδοχή ενός έργου είναι οι επιπτώσεις να μην καταλήγουν σε μόνιμες βλάβες του περιβάλλοντος, κάτι που στην περίπτωση αυτή δε συμβαίνει, αφού:
Σχετικά με τα κλιματικά και βιοκλιματικά χαρακτηριστικά της περιοχής οι επιπτώσεις θα είναι μικρές και τοπικού χαρακτήρα, λόγω φαινομένων που στηρίζονται στη ρευστοδυναμική κυρίως. Παρολαυτά, το Οροπέδιο Λασιθίου αποτελεί βασικό αγροτικό πυλώνα της περιοχής και η οποιαδήποτε αλλαγή στο μικροκλίμα της περιοχής θα επιφέρει συνέπειες οι οποίες δεν μπορούν να προσδιοριστούν. Οι συνέπειες αυτές θα παρατηρηθούν καθ’ όλη τη διάρκεια λειτουργίας του έργου.
Στα μορφολογικά και τοπιολογικά χαρακτηριστικά της περιοχής οι επιπτώσεις θα είναι μεγάλες, εμφανείς και μόνιμες. Τόσο η κατασκευή και εγκατάσταση των ίδιων των ανεμογεννητριών, όσο και των συνοδών έργων, θα τροποποιήσουν τη μορφολογία της περιοχής δια παντός.
Απορίας άξιο το γεγονός ότι στη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων δεν αναφέρονται επιπτώσεις στα γεωλογικά, τεκτονικά και εδαφολογικά χαρακτηριστικά, σε μια περιοχή απείρου γεωλογικού ενδιαφέροντος. Από τη στιγμή που εκτελούνται χωματουργικές εργασίες, καταρρίπτεται η φυσική διεργασία αποκάλυψης γεωλογικών ευρημάτων με επιστημονικό ενδιαφέρον.
Όσον αφορά τη χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής, εκτός του γεγονότος ότι η εν λόγω περιοχή είναι προστατευμένη από το δίκτυο Natura 2000 (GR4320002 & GR4320010) με πλήθος μοναδικών ειδών χλωρίδας. Όσον αφορά την πανίδα και ιδιαίτερα την ορνιθοπανίδα, διατρέχει σημαντικό κίνδυνο, αξίζει να αναφερθεί ότι η περιοχή εντάσσεται στο παγκόσμιο δίκτυο IBA (important bird areas), ως πολύ σημαντική περιοχή για πουλιά, αφού διαβιούν απειλούμενα είδη. Η εγκατάσταση και η λειτουργία ανεμογεννητριών θα επιφέρει μόνιμες βλάβες.
Σχετικά με τις χρήσεις γης και της δασικές εκτάσεις, θεωρείται δεδομένο ότι μια δασική έκταση έστω και αν υπάρχει κατ’ εξαίρεση έγκρισης αιολικού πάρκου, στην ουσία μετατρέπεται σε βιομηχανική και μάλιστα με μεγάλη εγκατεστημένη ισχύ. Καλό θα ήταν να μην παραληφθεί ο σχολιασμός του ότι μια δασική έκταση αποτελεί περιουσία των πολιτών και όχι των «επενδυτών».
Για τη διάρθρωση και τις λειτουργίες του ανθρωπογενούς περιβάλλοντος, από τη στιγμή που μεταβάλλονται οι χρήσεις γης, μοιραία επηρεάζονται. Η κτηνοτροφία της περιοχής αποτελεί τη βασικότερη προσβεβλημένη λειτουργία.
Πολιτιστικά μνημεία και μνημεία αρχαιολογικού ενδιαφέροντος της περιοχής υποβαθμίζονται πλάι στις βιομηχανικές περιοχές με τις ανεμογεννήτριες «ουρανοξύστες». Στα έγκατα της περιοχής Τούμπα Μουτσούνα βρίσκεται το παγκοσμίου φήμης και μεγάλης επισκεψιμότητας σπήλαιο «Δίκταιο Άντρο», γνωστό από τη μυθολογία, συνεισφέροντας στην πολιτιστική κληρονομιά όχι μόνο της περιοχής, αλλά της βάσης του Ελληνισμού ολόκληρου. Επιπρόσθετα, η περιοχή ενδέχεται να χάσει τον τοπικό της χαρακτήρα, εξαιτίας του οποίου έλκει χιλιάδες τουρίστες κάθε χρόνο.
Οι κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις εξαιτίας των ανωτέρω και επιπρόσθετα της οπτικής όχλησης, του θορύβου και έστω και στο ελάχιστο των «ασθενών» ηλεκτρομαγνητικών πεδίων, αναμένεται να είναι μη αναστρέψιμες: Η βόσκηση και η κτηνοτροφία θα επηρεαστούν, η γεωργία επίσης, ο τουρισμός θα πέσει στο ναδίρ (δεν υπάρχει τουριστικό ενδιαφέρον για ανεμογεννήτριες και βιομηχανικές περιοχές). Οι τρείς βασικοί πυλώνες της τοπικής οικονομίας, επομένως θα πάψουν να στηρίζουν τις κοινωνίες με αποτέλεσμα την ερήμωση της περιοχής και τη μετανάστευση στα υπερκατοικημένα αστικά κέντρα.
Συμπερασματικά θα επισημανθεί ότι οι επιπτώσεις ουδόλως μικρές είναι, αντιθέτως χαρακτηρίζονται ως μεγάλες, με μακροπρόθεσμες και μόνιμες βλάβες για το περιβάλλον, τις κοινωνίες και την οικονομία. Συνεπώς ως μόνη βιώσιμη λύση προτείνεται η μη κατασκευή του έργου (Μηδενική Λύση Α0).
Καλούμε το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης, τα Δημοτικά συμβούλια και τα Τοπικά Συμβούλια να γνωμοδοτήσουν αρνητικά .
Επίσης καλούμε όλους τους φορείς, τους συλλόγους και τα φυσικά πρόσωπα να εκφράσουν εγγράφως την διαμαρτυρία τους, ώστε να αποφευχθεί η τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή.
Εμείς δε θα πάψουμε να αγωνιζόμαστε και δε θα επιτρέψουμε σε καμία περίπτωση την επερχόμενη περιβαλλοντική καταστροφή!!!
Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Λασιθίου
Το έργο «4 ΑΣΠΗΕ συνολικής εγκαταστημένης ισχύος 168 MW στους Δήμους Ηρακλείου, Γόρτυνας, Αρχανών Αστερουσίων, Μινώα Πεδιάδος, Οροπεδίου Λασιθίου και Βιάννου, Περιφερειακών Ενοτήτων Ηρακλείου και Λασιθίου», με φορέα την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΒΕΤΕ δεν επιθυμώ να κατασκευαστεί, γιατι θα επιφέρει αλλοίωση και βάναυση προσβολή του περιβάλλοντος, αφενός στις καθ’ εαυτές θέσεις των εργασιών όπου διαβιούν σπάνια είδη πτηνών και υφίσταται πλήθος προστατευόμενων ενδιαιτηματων και φυσικών μνημείων, καθώς και αφετέρου και στον παραδοσιακο οικισμο μου της Μαθιας, με τα μνημεία, τη θέαση του και το τοπίο του, που κείνται εγγύς του έργου και σε αποστάσεις ελαχίστων χιλιομέτρων από αυτό.
Εμείς τα βουνά μας δεν θα τα παραδώσουμε βορρά στα συμφέροντα των επιχειρηματιών που εκμεταλλεύονται τις μεγάλες επιδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και επωφελούνται από την ευνοϊκή νομοθεσία.
Η χλωρίδα, η πανίδα, το φυσικό περιβάλλον, όλα θα χαθούν με βίαιες επεμβάσεις και τσιμεντοστρώσεις.
Κάθε ανεμογεννήτρια χρειάζεται 100 τ.μ. τσιμέντο και σε βάθος τουλάχιστον 3 μέτρων και για κάθε πυλώνα χρειάζεται να πέσουν 500 περίπου κυβικά μέτρα μπετόν!
Κατά τα άλλα μιλάμε για πράσινη ενέργεια και κουραφέξαλα!
Επιστήμονες λένε πως εκτός από τα προαναφερθέντα, επηρεάζουν και την ψυχολογία των ανθρώπων που κατοικούν κοντά!
Και σίγουρα το κλίμα δεν θα είναι το ίδιο!
Δεν θα επιτρέψουμε να γίνουν τα βουνά μας νεκροταφεία τσιμέντου και σιδήρου! Δεν θα κληροδοτήσουμε στα παιδιά και τα εγγόνια μας τέτοιο περιβάλλον!
Η θέληση και η βούλησή μας ισχυρό όπλο απέναντι στα συμφέροντα των ολίγων!
ΟΧΙ! ΟΧΙ! ΟΧΙ!
Το έργο «4 ΑΣΠΗΕ συνολικής εγκαταστημένης ισχύος 168 MW στους Δήμους Ηρακλείου, Γόρτυνας, Αρχανών Αστερουσίων, Μινώα Πεδιάδος, Οροπεδίου Λασιθίου και Βιάννου, Περιφερειακών Ενοτήτων Ηρακλείου και Λασιθίου», με φορέα την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΒΕΤΕ δεν επιθυμώ να κατασκευαστεί, γιατι θα επιφέρει αλλοίωση και βάναυση προσβολή του περιβάλλοντος, αφενός στις καθ’ εαυτές θέσεις των εργασιών όπου διαβιούν σπάνια είδη πτηνών και υφίσταται πλήθος προστατευόμενων ενδιαιτηματων και φυσικών μνημείων, καθώς και αφετέρου και στον παραδοσιακο οικισμο μου της Μαθιας, με τα μνημεία, τη θέαση του και το τοπίο του, που κείνται εγγύς του έργου και σε αποστάσεις ελαχίστων χιλιομέτρων από αυτό.
Το έργο «4 ΑΣΠΗΕ συνολικής εγκαταστημένης ισχύος 168 MW στους Δήμους Ηρακλείου, Γόρτυνας, Αρχανών Αστερουσίων, Μινώα Πεδιάδος, Οροπεδίου Λασιθίου και Βιάννου, Περιφερειακών Ενοτήτων Ηρακλείου και Λασιθίου», με φορέα την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΒΕΤΕ δεν επιθυμώ να κατασκευαστεί, γιατι ο τροπος ζωης, οι παραδοσιακες, πολιτισμικες, και θρησκευτικες δρασεις μας ασκούνται από τους προγόνους μας και σώζονται ακόμη απι εμάς από αρχαιοτάτων χρόνων στην επίδικη περιοχή που ως προστατευομενη περιοχή Natura 2000 αποτελει μνημείο άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς δικό μας, και της Ανθρωπότητας, γεγονός που επιτείνει την κατεπείγουσα ανάγκη αποτροπής της περαιτέρω καταστροφής της.
Η Οροσειρά της Δίκτης είναι προστατευόμενη περιοχή natura 2000
και χαρακτηρισμένη πολύ σημαντική περιοχή για τα άγρια πουλιά .
Σε ποια ευνομούμενη χώρα αυτή η περιοχή θα βρισκόταν στο στόχαστρο εταιρειών ΒΑΠΕ ;
Η καταστροφή που θα επέλθει στο φυσικό ορεινό περιβάλλον θα είναι ανεπανόρθωτη
και θα υποθηκεύσει το μέλλον των επόμενων γενεών .
Καλούμε όλους τους αρμόδιους φορείς να γνωμοδοτήσουν αρνητικά στην ΜΠΕ .
SAVE DIKTI NATURA 2000
IMPORTANT BIRD AREAS
Κατά την γνώμη μου είναι απαράδεκτο σε προστατευόμενη περιοχή , με ιδιαίτερη χλωρίδα να τίθεται ζήτημα τοποθέτησης ανεμογεννητριών. Οι ανεμογεννήτριες βάση ερευνών προκαλούν ανεπανόρθωτες αλλαγές στην πανίδα και στην χλωρίδα του τόπου στον οποίο τοποθετούνται.
Το οροπέδιο Λασιθίου είναι περιοχή χαρακτηρισμένη NATURA (προφανώς όχι τυχαία), σεβαστείτε την λοιπόν!
Η τοποθέτηση ανεμογεννητριών θα σημάνει την καταστροφή της ομορφιάς του τοπίου, την σταδιακή εξαφάνιση της πανίδας και χλωρίδας του οροπεδίου, την ερήμωση του κάνοντας τους κατοίκους του πρόσφυγες, διωγμένους από το ίδιο τους το κράτος.
Σεβαστείτε τη φύση, σεβαστείτε την πολιτιστική κληρονομιά, σεβαστείτε τους ακρίτες του οροπεδίου Λασιθίου!
Όχι αιολικά στην οροσειρά της Δίκτης!
Κατά την γνώμη μου είναι απαράδεκτο σε προστατευόμενη περιοχή , με ιδιαίτερη χλωρίδα να τίθεται ζήτημα τοποθέτησης ανεμογεννητριών. Οι ανεμογεννήτριες βάση ερευνών προκαλούν ανεπανόρθωτες αλλαγές στο φυσικό περιβάλλον του τόπου στον οποίο τοποθετούνται.
Μεγάλωσα σε χωριό χτισμένο στους πρόποδες της Δίκτη.
Τα ορεινά χωριά του Δήμου Μινώα Πεδιάδος είναι κυρίως κτηνοτροφικά ,η οικονομία τους στηρίζεται στα βοσκοτόπια της Δίκτη, που θα μετατραπούν σε αιολικά πάρκα .
Τα χωριά της ρίζας,όπως αποκαλούνται είναι κατά των ανεμογεννητριών.
Αναφορικά με την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στις κορυφές της Δίκτης Λασιθίου έχω τις εξής αντιρρήσεις:
1. Σχετικά με το μοντέλο ανάπτυξης της περιοχής: με βάση και το περιφερειακό χωροταξικό πλαίσιο Κρήτης που δημοσιεύτηκε το 2017 (ΦΕΚ 260/13-10-2017) πρέπει να δοθεί έμφαση στις ορεινές περιοχές της Κρήτης για την ανάδειξη και προστασία του φυσικού τοπίου, την ενίσχυση γεωργίας και κτηνοτροφίας και την περαιτέρω ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού όπως πεζοπορικός/φυσιολατρικός και ο αγροτουρισμός. Θεωρώ ότι η ανάπτυξη δεκάδων ανεμογεννητριών ύψους 180 μέτρων με βάσης πλατείας άνω των 2-3 στρεμμάτων και η εκτεταμένη διάνοιξη δρόμων θα αλλοιώσουν το φυσικό τοπίο της περιοχής και θα υποβαθμίσουν το τουριστικό προϊόν. Η ανάπτυξη του τουρισμού υπαίθρου έρχεται σε αντίθεση με την εγκατάσταση τέτοιου μεγέθους ανεμογεννητριών. Η χωροθέτηση τους θα αλλοιώσει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του μέρους. Οι φορείς, ο δήμος, οι επιχειρηματίες, η Περιφέρεια και οι κάτοικοι της περιοχής πρέπει να δώσουν έμφαση στην ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα και των ήπιων μορφών τουρισμού αλλά και του γαστρονομικού τουρισμού. Προφανώς υπάρχουν και περιπτώσεις όπου τουρισμός και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας συνυπάρχουν αρμονικά, όμως το Οροπέδιο Λασιθίου λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών και του φυσικού κάλλους του δεν μπορεί να αποτελέσει ένα τέτοιο παράδειγμα. Η μόνη ενδεχομένως βιώσιμη λύση για τη συνύπαρξη τουρισμού υπαίθρου και ΑΠΕ είναι η ανάπτυξη μικρής κλίμακας ηλεκτρικών ανεμόμυλων στο κάμπο του Οροπεδίου με σκοπό την αυτοεξυπηρέτηση της περιοχής και όχι την εξαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας σε άλλες περιοχές.
2. Σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος: Η περιοχή χωροθέτησης αποτελεί κρίσιμο ενδιαίτημα για την τροφοληψία πτηνών υπό εξαφάνιση. Η αλλοίωσή της περιοχής θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στον πληθυσμό τους. Επίσης η άγρια πανίδα και η άγρια φύση γενικότερα έχει απόλυτη ανάγκη να διαθέτει χώρους πολύ χαμηλής όχλησης για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας όπως έχει αναφερθεί και στη διεθνή βιβλιογραφία. Η διάνοιξη τόσων δρόμων δεν το επιτρέπει αυτό καθώς γίνεται κατάτμηση των υφιστάμενων οικοσυστημάτων. Τέλος θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι αθροιστικές συνέπειες από την κατασκευή του αεροδρομίου του Καστελλίου σε απόσταση 5 χιλιομέτρων. Ακόμα και η ΜΠΕ αναφέρει ότι είναι δυνατόν να υπάρξουν αθροιστικές επιπτώσεις στους πληθυσμούς αποικιών της Δίκτης έστω και μικρής έντασης.
Σε γενικές γραμμές οι αρνητικές επιπτώσεις από το συγκεκριμένο έργο στο φυσικό και στο ανθρωπογενές περιβάλλον θα είναι πολύ περισσότερες σε σχέση με τα ενεργειακά οφέλη. Συνεπώς δεν πρέπει να προχωρήσει η υλοποίηση ενός τέτοιου έργου. Υπάρχει περιθώριο για περαιτέρω ανάπτυξη των ΑΠΕ σε πιο δομημένα περιβάλλοντα ή σε άλλες περιοχές (με λιγότερο περιβαλλοντικό κόστος) και όχι σε περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους όπως η οροσειρά της Δίκτης.
Πράσινη Ανάπτυξη» «Πράσινη Ενέργεια» «Ανανέωσιμες Πηγές Ενέργειας» «Αειφόρος Ανάπτυξη» μπλα μπλα μπλα μπλα. Λέξεις χωρίς νόημα στη νέα τάξη πραγμάτων που απαιτεί την οικολογική καταστροφή των βουνών μας για να μπορούν οι «οικολόγοι» πολιτικοί μας να παράγουν «πράσινο ρεύμα» για τις «πράσινες πολιτείες» της ΚΑΤΑΠΡΑΣΙΝΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ…
ΤΡΕΛΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΟΓΙΣΜΟΣ!!!!
Τι να τις κάνουμε τις πρασινισμένες πόλεις αν μείνουνε χωρίς το πραγματικό πράσινο, αυτό που μόνο η ανέγγιχτη φύση μπορεί να μας δώσει.
«Καλά είναι δυνατόν να γυρίζουμε την πλάτη στην ανάπτυξη;», μας λένε οι άρχοντες αυτού του τόπου.
Ανάπτυξη με ποιο κόστος και για ποιους; Σίγουρα όχι για τους κατοίκους των τόπων που θυσιάζονται για να τηρηθούν μνημονιακές υποσχέσεις που θέλουν την Κρήτη «Μπαταριά της Ευρώπης»
Τα φαραωνικά έργα της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΒΕΤΕ, όπως πολύ εύστοχα τα περιγράφει ο Ορειβατικος Σύλλογος Χανίων, πρέπει να εμποδιστούν με κάθε θυσία.
ΤΕΛΕΙΑ ΚΑΙ ΠΑΥΛΑ!!!!!
Το προτεινόμενο έργο:
1)Καταστρέφει τις πανέμορφες βουνοκορφές με μη αναστρέψιμο τρόπο. Καταστρέφει και τις πλαγιές με τη διάνοιξη των απαιτούμενων τεράστιων δρόμων.
2)Θα προκαλέσει το θάνατο δεκάδων άγριων και σπάνιων πτηνών.
3)Θα προκαλέσει όχληση μέσω θορύβου και φωτορρύπανσης στα χωριά του οροπεδίου και της Πεδιάδας.
4)Θα επηρεάσει τον κύκλο του νερού. Μελέτες δείχνουν ότι οι ανεμογεννήτριες διώχνουν τη βροχή. Πώς θα γεμίζει το φράγμα του Αποσελέμη και ο υπόγειος υδροφορέας που υδρεύουν τόσα χωριά και το Ηράκλειο;
Όλα αυτά δεν επιδέχονται κανένα αντισταθμιστικό. Είναι καταστροφή ενός τόπου για τα κέρδη κάποιων άλλων που δεν έχουν καμία σχέση με τις συνέπειες που θα υποστούν οι κάτοικοι και το περιβάλλον.
Ξεκάθαρα ΟΧΙ σε αυτήν την καταστροφή.
Ας ελπίσουμε ότι δεν θα υλοποιηθεί ο σχεδιασμός τέτοιων έργων καθότι εκτός του ότι οι συνέπειες για το φυσικό περιβάλλον θα είναι ανεπίστρεπτα καταστροφικές οι αλλαγές στις χρήσεις γης θα αποβούν μοιραία δραματικές για την ισορροπία των οικοσυστημάτων και της συνύπαρξης ανθρώπινων δράσεων που αφορούν τον πρωτογενή τομέα ή τον τουρισμό και βιωσιμότητάς τους! Εγκληματική ενέργεια από κάθε άποψη, η υλοποίηση έργων τέτοιου μεγέθους!
Ο Σύλλογος Τριτέκνων Νομού Λασιθίου ως ένας σύλλογος που στηρίζει την οικογένεια του την οικογένεια ανησυχεί τόσο για τη διαβίωση όσο και την ποιότητα ζωής των οικογενειών στην ευρύτερη περιοχή της Δίκτης, όπου σχεδιάζονται να εγκατασταθούν ανεμογεννήτριες. Η περιοχή είναι Natura 2000, άρα προστατευόμενη, οπότε οφείλουμε να τη διαφυλάττουμε.
Καταρχήν ότι οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας αποτελούν μια λύση στο πρόβλημα της αναμενόμενης εξάντλησης των (μη ανανεώσιμων) αποθεμάτων ορυκτών καυσίμων και θα πρέπει να τις εκμεταλλευτούμε.
Όμως, ο τρόπος εκμετάλλευσης δεν θα πρέπει να επιβαρύνει ή βεβηλώνει το τοπίο και το φυσικό περιβάλλον.
Για το λόγο αυτό είμαστε αντίθετοι στην τοποθέτηση ανεμογεννητριών σε κάθε περιοχή Natura, άρα και στην περιοχή της Δίκτης, μια προικισμένη από τη φύση περιοχή, όπου υπάρχει αιώνες τώρα μια αρμονική συνύπαρξη ανθρώπου και του πανέμορφου φυσικού περιβάλλοντος. Όχι στην καταστροφή της ισορροπίας αυτής!
Άλλο «Πράσινος» άλλο «Παράλογος» και τα δύο αρχίζουν από «Π».. Τέτοια έργα και ιδίως το συγκεκριμένο μόνο παράλογα μπορούν να χαρακτηριστούν, αφού θα αφήσουν μεγάλες και μόνιμες αρνητικές επιπτώσεις που θα αλλάξουν μια για πάντα μια ιδιαίτερη από πολλές απόψεις περιοχή – για ένα έργο που ο κύκλος ζωής του είναι 2-3 δεκαετίες, μια γενιά όλη κ όλη δηλαδή!
Δεν μπορούμε να μιλάμε για τέτοια φαραωνικά έργα και να τα χαρακτηρίζουμε πράσινα επίτης αρχής.. το μέγεθος και η κλίμακα είναι εκτός τόπου και χρόνου!
Θα πρέπει να υπάρξει μια στρατηγική που να συνδυάζει και όχι να ανταγωνίζεται της ποικίλες πλευρές (ενεργειακές, οικονομικές, τουριστικές, πολιτιστικές, αγροτοκτηνοτροφικές, περιβαλλοντολογικές κλπ.) ενός τόπου και ενός προορισμού όπως είναι το οροπέδιο Λασιθίου η οροσειρά της Δίκτης και η Κρήτη ολόκληρη.
Ξεκάθαρα όχι!!!
Το έργο «4 ΑΣΠΗΕ συνολικής εγκαταστημένης ισχύος 168 MW στους Δήμους Ηρακλείου, Γόρτυνας, Αρχανών Αστερουσίων, Μινώα Πεδιάδος, Οροπεδίου Λασιθίου και Βιάννου, Περιφερειακών Ενοτήτων Ηρακλείου και Λασιθίου», με φορέα την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΒΕΤΕ δεν επιθυμώ να κατασκευαστεί, γιατί σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες οι ανεμογεννήτριες παράγουν ηλεκτρική ενέργεια, όμως εμποδίζουν και μεταβάλλουν τη φυσική ατμοσφαιρική ροή, μεταβάλλοντας τη θερμότητα και την υγρασία της ατμόσφαιρας, γεγονός που επηρεάζει το κλίμα της περιοχής όπως διαπιστώθηκε σε δέκα μελέτες αιολικών πάρκων στις Ηνωμένες Πολιτείες που καταγράφηκε τοπική υπερθέρμανση λόγω των Α/Γ. (Harvard University- Lee Miller 2018). Στην περίπτωση τόσο της Δικτης στο Ηράκλειο οσο και των Λευκων Ορεων στα Χανιά, οι Α/Γ θα εμποδίζουν – ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες – τη ροη των καθοδικών ανέμων,(η γνωστη θερινη απογειος αυρα) με αποτέλεσμα την αύξηση της θερμοκρασίας στους ελαιώνες, τις καλλιέργειες και στους οικισμούς. Αυτό θα εχει ως συνέπεια την μείωση της παραγωγής ελαιόλαδου και κηπευτικών, την αύξηση της άρδευσης, και την αυξημένη χρήση κλιματιστικών στις οικείες και στα ξενοδοχεία.
Όχι στις παρεμβάσεις ενάντια στη φύση. Θα διαταραχθεί η ισορροπία της οροσειράς Δίκτης. Ας σεβαστούμε ότι ανήκει σε προστατευόμενη περιοχή Νατουρα.
Δεν χρειάζεται όλα να θυσιάζουμε στο βωμό του κέρδους.
Το έργο «4 ΑΣΠΗΕ συνολικής εγκαταστημένης ισχύος 168 MW στους Δήμους Ηρακλείου, Γόρτυνας, Αρχανών Αστερουσίων, Μινώα Πεδιάδος, Οροπεδίου Λασιθίου και Βιάννου, Περιφερειακών Ενοτήτων Ηρακλείου και Λασιθίου», με φορέα την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΒΕΤΕ δεν επιθυμώ να κατασκευαστεί γιατί σύμφωνα με τα στατιστικά της ΕΜΥ η μέση ετήσια ένταση ανέμων στη Κρήτη είναι 8,48 Kt δηλαδή 4-5 m/sec. Στη καμπύλη ισχύος των Α/Γ Vestas V150-6.0 Mw, που ο κερδοσκόπος επενδυτής προτείνει να γεμίσει τα βουνά της Κρήτης, σε άνεμο μεταξύ 4-5 m/ sec, υπολογίζεται απόδοση μόνο του 7% δηλ 420 kw από τη μέγιστη απόδοση των 6.000 kw. Η ισχύς αυτή σύμφωνα με το νόμο του Mπετζ, ( Betz, A. (1966) Introduction to the Theory of Flow Machines. (D. G. Randall, Trans.) Oxford: Pergamon Press ), λαμβανομένης της μικρότερης πυκνότητας αέρα στις ορεινές θέσεις που οραματίζεται ο επενδυτής να φυτέψει τις Vestas V150, μειώνεται ακόμη περισσότερο στα 320 kw. Αυτό σημαίνει ότι η ετήσια παραγωγή ρεύματος από μια Α/Γ Vestas V150 στη Κρήτη είναι 360 Χ 320 kw = 115 Mw. που ισοδυναμεί με φωτοβολταικα 1.700 τ.μ. (Ολοκληρωμένες λύσεις Φωτοβολταϊκών Συστημάτων ΔΕΗ myEnergy Solar Net+ και ΔΕΗ myEnergy Solar NetSafe για Ενεργειακό Συμψηφισμό). Η υποχρεωτική εγκατάσταση φωτοβολταικων στις ταράτσες των ξενοδοχείων αντί των Α/Γ στα ωραιότερα ορη της Κρήτης, είναι λογική, σκόπιμη, και εφικτή, καθόσον οι ενεργειακές ανάγκες για την υποστήριξη του τουρισμού κατά τους θερινούς μήνες, μπορούν και πρέπει να εξασφαλιστούν με επενδύσεις των ιδιων των ξενοδόχων με οικονομικο βάρος δικο τους, και όχι εις βάρος του περιβάλλοντος, και της ποιότητας και τρόπου ζωής, των κατοίκων των ορεινών οικισμών.
“Βουνοκορφές φωλιές αετών
Όχι χωματερές ανεμογεννητριών”
-Εναι τό σύνθημα τού Πεζοπορικού Ομίλου Ηρακλείου εδώ καί τρία χρόνια!!!! Πού δείχνει πώς θά γίνουν οι κορυφές μας μετά από ορισμένα χρόνια!!!Τό πανό μας έχει υψωθεί καί συνεχίζεται να υψώνεται σέ βουνοκορφές πού σχεδιάζονται και έχει δοθεί άδεια από τή ΡΑΕ,για εγκατάσταση αιολικών πάρκων!!! Στο φετινό μας πρόγραμμα τού 2024, υπάρχει η θεματική ενότητα: “ΒΟΥΝΑ ΧΩΡΙΣ ΑΙΟΛΙΚΑ “, πού περιλαμβάνει και πεζοπορίες – διαμαρτυρίες, ακόμα καί εκτός Κρήτης,στα Άγραφα!!!!!
ΚΑΤΩ τα χέρια από τά βουνά μας!!!! ΌΧΙ δεν θά τούς αφήσουμε νά τά καταστρέψουν!!! Η Κρήτη δεν θά γίνει η πρίζα της Ευρώπης!!!! Αυτό βροντοφωνάξαμε καί στις 3-3-24 στα 1571μ δτη κορυφή της Δίκτης ” Μικρός Αφέντης” 300 καί πλέον ορειβάτες, όλοι οι Ορειβατικοί Σύλλογοι της Κρήτης καί ό Πεζοπορικός Όμιλος Ηρακλείου, καί σύσσωμοι ο Δήμος καί οι τοπικές κοινωνίες βροντοφωνάξαμε τό μεγάλο ΟΧΙ στη καταστροφή τής Δίκτης!!!! Η ΜΠΕ είναι προσχηματική καί για γέλια η μάλλον για κλάματα !!!!
Η γη, τα βουνά και η θάλασσα, ανήκουν στα πλάσματα τους. Εμείς είμαστε ενοικιαστές, από τα παιδιά μας και οφείλουμε να τα παραδώσουμε αναλλοίωτα και ατόφια.
Κανένα βήμα πίσω, ήμασταν, είμαστε και θα παραμείνουμε στον τόπο που γεννηθηκαμε.
Δεν επιτρέπουμε σε κανένα να καταστρέψει τον τόπο μας!!!
Ο τόπος αυτός ανήκει στα παιδιά μας.
Η οροσειρά της Δίκτης, κόσμημα του νομού μας, που επί αιώνες έχει υπάρξει σύμβολο ομορφιάς και ελευθερίας, απαράμιλλης γοητείας με τις κορφές, τις πλαγιές, τα οροπέδια, τα σπήλαια, τα φυτά, τα πτηνά, τους μύθους και τα χωριά της.. Είναι τουλάχιστον αδιανόητο σήμερα να προσπαθούμε να επιχειρηματολογήσουμε ενάντια σε αυτό το καταστροφικό και άνευ ουσίας πραγματικής για τις ανάγκες του τόπου έργο. Μια πολιτεία που δεν σέβεται τον τόπο, δεν προστατεύει την Φύση και δεν ενδιαφέρεται για τις πραγματικές ανάγκες των πολιτών της θα πρέπει να αναθεωρείται. Οι πραγματικές ανάγκες της Κρητικών είναι η διατήρηση του φυσικού τοπίου που το γόητρο του έχει κάνει ξακουστή την Κρήτη σε όλον τον κόσμο. Η κληρονομιά μας είναι η Φύση και ο πολιτισμός και όχι ισοπεδωμένες κορφές με τσιμεντένιες βάσεις-γήπεδα και πάνω τους τεράστιες μεταλλικές ανεμογεννήτριες, που η εγκατάσταση τους θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στα αρπακτικά (πρόσφατα είχαμε ακόμα ένα κρούσμα σκοτωμένου αρπακτικού από πρόσκρουση σε ανεμογεννήτρια στην Σητεία), στην γεωμορφολογία, στα ύδατα της περιοχής και φυσικά στην τοπική οικονομία που εξαρτάται από τον τουρισμό.
Λέμε όχι τρανταχτό σε αυτόν τον καταστροφικό σχεδιασμό για τον τόπο.
Συγχαρητήρια για τη παρεμβαση σας. Ενημερώστε οσους περισσότερος κατοικους και Πολιτιστικούς Συλλόγους των υπολοιπων 56 οικισμών που θα επηρεάζονται από τις ανεμογενητριες και χαρακτηριζονται από τους “επενδυτές” μαζι με τους 8.094 κατοικους τους ως “ΑΔΙΑΦΟΡΟΙ” (πινακες 5.1-1 εως 5.1-4 της ΜΠΕ ), να πράξουν το ίδιο. Τη δημόσια καθολικη άρνηση των πολιτιστικών συλλογών σε αυτή τη διαβούλευση θα μπορούμε να επικαλουμαστε σε οποιαδήποτε μελλοντική προσφυγή μας σε Δικαστήρια.
Κάτω τα χέρια από τα βουνά μας .Είναι αρκετή η ανεξέλεγκτη καταστροφή και ασχήμια στα πεδινά .Δε θα σας αφήσουμε να τα ισοπεδώσετε όλα.Θα μας βρείτε μπροστά σας!
Είμαι κάθετα αντίθετος στην τοποθέτηση ανεμογεννητριών σε κάθε περιοχή Natura, άρα και στην περιοχή της Δίκτης.
Η γνώμη μου είναι ότι δεν αξίζει να φτιαχτούν οι ανεμοληλοι επειδή θα μολυνθεί το νερό του Μάγουλα όπως μου είπαν. Τέλος καταστρέφει την ομορφιά του χωριού
Το έργο «4 ΑΣΠΗΕ συνολικής εγκαταστημένης ισχύος 168 MW στους Δήμους Ηρακλείου, Γόρτυνας, Αρχανών Αστερουσίων, Μινώα Πεδιάδος, Οροπεδίου Λασιθίου και Βιάννου, Περιφερειακών Ενοτήτων Ηρακλείου και Λασιθίου», με φορέα την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΒΕΤΕ δεν επιθυμώ να κατασκευαστεί γιατί στο σύνολο τους οι ανεμογεννήτριες της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ θα τοποθετηθούν ΠΑΡΑΝΟΜΑ σε υψόμετρα μεγαλύτερα των 600 μέτρων και εντός της Προστατευόμενης Περιοχής Κεντρικής και Ανατολικής Κρήτης του Φορέα Διαχείρισης NATURA 2000 με α/α 35, καταστρατηγώντας έτσι τα οριζόμενα στο Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τον Τουρισμό, (ΚΥΑ. 24208/4-6-2009, ΦΕΚ 1138/Β/11-6-2009), που ορίζει στο άρθρο 9 ότι η εξασφάλιση ενεργειακής αυτάρκειας με χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, περιλαμβάνεται αποκλειστικά σε σχέδια ανάπτυξης σύνθετων και ολοκληρωμένων τουριστικών υποδομών μικτής χρήσης έως του υψομέτρου των 600 μέτρων – δηλαδή μέχρι τις υψομετρικές καμπύλες που ορίζουν τους ορεινούς όγκους, – ενώ ειδικά εντός των περιοχών απολύτου προστασίας της φύσης του δικτύου Φύση NATURA 2000 αποκλείεται και απαγορεύεται ρητά η χωροθέτηση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας όπως οι ανεμογεννήτριες της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ.
Η περιοχή της Δικτης είναι Natura,πως γίνεται να τοποθετηθούν ανεμμογενητριες;Εκφράζω την κάθετα ,αντίθετη άποψη μου ,για όλο αυτο το τερατουργημα που θέλουν να κατασκευαστεί.
Το έργο «4 ΑΣΠΗΕ συνολικής εγκαταστημένης ισχύος 168 MW στους Δήμους Ηρακλείου, Γόρτυνας, Αρχανών Αστερουσίων, Μινώα Πεδιάδος, Οροπεδίου Λασιθίου και Βιάννου, Περιφερειακών Ενοτήτων Ηρακλείου και Λασιθίου», με φορέα την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΒΕΤΕ δεν επιθυμώ να κατασκευαστεί γιατί σύμφωνα με το Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τον Τουρισμό, (ΚΥΑ. 24208/4-6-2009, ΦΕΚ 1138/Β/11-6-2009) ο Ορεινός χώρος της Κεντρικής Κρήτης (Δίκτη)στον οποίο περιλαμβάνεται το χωριό μου Μαθιά, ανήκει στη κατηγορία «Β», δηλαδή στις περιοχές με περιθώρια ανάπτυξης ήπιων και εναλλακτικών μορφών τουρισμού οι οποίες τουλάχιστον τα τελευταία 15 έτη απασχολούν πολλούς από τους 8.094 κατοίκους των 57 οικισμών τους οποίους αυθαίρετα και προκλητικά ο επενδυτής χωρίς να κάνει υπόμνηση στο ΠΔ 24-04-1985 χαρακτηρίζει στη ΜΠΕ του ως «αδιάφορους» (πίνακες 5.1-1 έως 5.1-4). ΚΑΝΕΝΑΣ δεν έχει τολμήσει μέχρι σήμερα να χαρακτηρίσει στο τόπο μου ΚΑΝΕΝΑ οικισμό και ΚΑΝΕΝΑ κάτοικο ως ΑΔΙΑΦΟΡΟ. Εγώ ο «αδιάφορος» κάτοικος του «αδιάφορου» οικισμού της Μαθιάς με την ιστορία των 5.000 ετών, απαιτώ τη προστασία μου από το νομοθέτη για να αναπτύξω ελεύθερα, -χωρίς τις ανεμογεννήτριες – τέρατα του οποιουδήποτε «επενδυτή» πάνω από το κεφάλι μου-, μαζί με τους συγχωριανούς μου τη προσωπικότητα μου στους εξής τομείς που η ΚΥΑ. 24208/4-6-2009, ΦΕΚ 1138/Β/11-6-2009 / Άρθρο 5 μου δίνει το δικαίωμα:
– Διατήρηση, προστασία και ανάδειξη των φυσικών, ιστορικών, αρχιτεκτονικών, κ.α., σημείων του χώρου με «μοναδικά» χαρακτηριστικά καθώς και του χαρακτήρα, της κλίμακας και των χαρακτηριστικών των οικισμών.
– Λήψη μέτρων για την έγκαιρη πρόληψη φαινομένων υποβάθμισης της ποιότητας των φυσικών και ανθρωπογενών πόρων και συνδυασμένη προβολή τους.
– Συγκρότηση τοπικών πολυθεματικών δικτύων και βελτίωση της προσβασιμότητας μεταξύ των πόλων και των πόρων που τα συγκροτούν με περιβαλλοντικά ήπιες παρεμβάσεις στις οδικές συνδέσεις.
– Κατασκευή νέων, συμπλήρωση και αναβάθμιση υφιστάμενων τεχνικών, κοινωνικών (περίθαλψης και αθλητισμού), περιβαλλοντικών και πολιτιστικών υποδομών (μουσεία, τεχνολογικά – θεματικά πάρκα, κ.λπ.).
– Προσαρμογή της τυπολογίας των καταλυμάτων (μορφολογικοί περιορισμοί, δυναμικότητα, τάξεις) και άλλων σχετικών με τον τουρισμό υποδομών σύμφωνα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής και των ειδικών μορφών που υποστηρίζουν.
– Προστασία και ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος συμπεριλαμβανομένης της προστασίας της βιοποικιλότητας και του τοπίου.
– Επανάχρηση αξιόλογων κτιρίων ή συνόλων.
– Αξιοποίηση των εκάστοτε τοπικών πόρων που παρουσιάζουν ενδιαφέρον για την ανάπτυξη ήπιων μορφών τουρισμού (αγροτουρισμού, περιηγητικού, πεζοπορικού, πολιτιστικού τουρισμού, κ.α.)
– Στήριξη δραστηριοτήτων που συμβάλλουν στην αναβάθμιση της εικόνας και γενικότερα στην ανάδειξη και προβολή των χαρακτηριστικών και της φυσιογνωμίας του αγροτικού χώρου.
– Δημιουργία δικτύων μονοπατιών (εθνικών, ευρωπαϊκών) και διαδρομών («δρόμοι» καπνού, αμπέλου, ελιάς κ.α.) περιβαλλοντικής ευαισθησίας και εκπαίδευσης.
– Δημιουργία υποδομών στήριξης, προώθηση προγραμμάτων εκπαίδευσης και πιστοποίησης απασχολουμένων σε εναλλακτικές μορφές τουρισμού (Eco-Management and Audit Scheme- EMAS).
– Προώθηση προγραμμάτων στήριξης αγροτικών ή και παραδοσιακών μεταποιητικών δραστηριοτήτων φιλικών προς το περιβάλλον (στήριξη ολοκληρωμένης ή βιολογικής γεωργίας, προϊόντων ονομασίας προέλευσης, παραδοσιακών τεχνικών, κ.ά).
– Ενίσχυση του προσανατολισμού των συνεχιζόμενων ευρωπαϊκών προγραμμάτων για τον αγροτικό χώρο (Leader+, ΟΠΑΑΧ) προς μια ολοκληρωμένη αγροτική ανάπτυξη, πέραν της αποκλειστικής χρηματοδότησης καταλυμάτων.
– Προώθηση τοπικών συμφώνων ποιότητας.
Ο τόπος μας είναι απείρου φυσικού κάλλους,μεγάλης αρχαιολογικής αξίας και περιοχή natura!!!!
Αν τοποθετηθούν οι ανεμογεννήτριες η καταστροφή θα είναι τεράστια,στο περιβάλλον,σε κάθε επαγγελματική ενασχόληση
και στο θάνατο σπάνιων πτηνών.
Οχι ξεκάθαρα στη τοποθέτηση των ανεμογεννητριών
Ο. Χ. Ι. !!!!!!!!!!!!!
“…Der Mensch braucht die Natur, die Natur den Menschen nicht. Der Mensch ist Teil der Natur, er ist ihr nicht übergeordnet. Erst wenn er das begreift, hat er eine Überlebenschance….”
Richard von Weizsäcker
Und wiedereinmal bildet sich einige Menschen ein, die Natur zu überlisten und tarnt dies unter den Begriffen wie
” Alternative oder erneuerbare Energien” . Wie kann auch nur jemand ernst genommen und teuer bezahlt werden, der Vorschläge wie Windkrafträder in der Natur, ob auf dem Lande oder im Meer, aufzustellen. Ein Jeder von uns muss sich gegen diesen Größenwahn erheben und wehren. Sonst ist es bald zu spät.
Es gibt viele Ideen und Forschungen zur natürlichen Energiegewinnung aber daran verdienen Andere meistens nicht….. Das sollte spätestens Jeden zum Umdenken bringen.
Diese Kolosse ( Windkrafträder) verursachen der Natur und vor allem uns Menschen, einen noch nicht ermessbaren Schaden. Irgendwann werden Medien aufdecken, wie es zu den, noch nie vorgekommenen Dürreperioden oder Überschwemmungen, Orkane und vieles mehr kommen konnte, diese
“ach so tollen Windkrafträder” werden damit als einer der Hauptverursacher genannt werden….. Aber wenn wir uns jetzt nicht wehren, wird es zu spät sein.
Warum steckt auch hinter diesem Thema die US Regierung???
Mittel- und Südamerika leiden seit Jahrzehnten unter den Auswirkungen dieser ” Energiegewinnung durch Windkraft” und verlangen Schadenersatz von den USA.
OXI!!!!!!!!
Η δημόσια διαβούλευση είναι η διαδικασία κατά την οποία ζητείται η συμβολή των πολιτών σε θέματα που τους αφορούν. Η δημόσια διαβούλευση υποστηρίζεται από τις πρωτοβουλίες για την ανοικτή και συνεργατική διακυβέρνηση και κύριοι στόχοι της είναι η διαφάνεια και η αποτελεσματικότητα στη διαμόρφωση πολιτικών.
Σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής των Ελλήνων, είναι απαραίτητη η δημόσια διαβούλευση των αποφάσεων της κυβερνησης πριν την κατάθεσή τους προς ψήφιση από τη Βουλή.
Όσο μικρότερη είναι η συμμετοχή μας σε αυτή τη διαβούλευση, τόσο ισχυρότερη θα είναι η θέση της κυβέρνησης που έιναι αποφασισμένη να γεμίσει τη Κρήτη με τις Ανεμογενητριες της ΤΕΡΝΑ. Καμία “υποσχεση” κανενός υπουργού, η περιφεριαρχη, και καμία “ειρηνική ” πορεία, δεν θα τους σταματήσει.
Το Οροπέδιο Λασιθίου από αρχαιοτάτων χρόνων είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την αρμονική συνύπαρξη ανθρώπου και φύσης. Ο Λασιθιώτης με σεβασμό στα φυσικά αγαθά αυτού του τόπου, τιθάσευσε τα νερά του κάμπου με τις λίνιες, τον αέρα των ουρανών με τους ανεμόμυλους και τους καρπούς αυτής της γης με τον ιδρώτα γενεών και γενεών. Δημιούργησε μια αξιοπρεπή ζωή δίχως να αλλοιώσει το τοπίο που παρέλαβε από πάππου προς πάππου, το οποίο μάλιστα παρέδωσε πλουσιότερο στους επόμενους. Αυτή η κληρονομιά, τώρα, είναι δική μας ευθύνη και δεν σκοπεύουμε να την αφήσουμε να καταστραφεί για τα συμφέροντα μεγαλοεταιρειών που δεν τους καίγεται καρφάκι για την κλιματική αλλαγή και τη ζωή αυτού του τόπου.
Είναι ευρέως αποδεδειγμένο σε όλη την Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο πόσο καταστρεπτική είναι η εγκατάσταση και η ύπαρξη των ανεμογεννητριών:
– Περιβαλλοντική καταστροφή στο ορεινό τοπίο, στην χλωρίδα και πανίδα του.
– Καταπάτηση, καταστροφή, και κατάφορη εκμετάλλευση οποιωνδήποτε εννοιών όπως NATURA, ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ, ΧΛΩΡΙΔΑ, ΠΑΝΙΔΑ, ΑΠΕΙΛΟΥΜΕΝΑ ΕΙΔΗ, ΣΕΒΑΣΜΟΣ, ΦΥΣΗ, ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ.
– Αλλοίωση του γεωλογικού υπόβαθρου/υδάτων και του τοπικού κλίματος.
– Υποβάθμιση μιας περιοχής που στηρίζεται αποκλειστικά από το φυσικό τοπίο και την ισορροπία φύσης και μικροκλίματος (αγροτικά επαγγέλματα, τουρισμός, αρχαιλογία και ιστορία)
-Σοβαρό αντίκτυπο στην υγεία και ψυχολογία των ανθρώπων και των ζώων που κατοικούν στην περιοχή.
– Κανένα από τα φημολογούμενα κέρδη δεν υφίσταται αποδεδειγμένα σε καμία μέχρι τώρα περιοχή ή μερίδα του πληθυσμού που έχει πληγεί από αυτές τις παρεμβάσεις.
– Για τα βιομηχανικά σκουπίδια και τις ανεπανόρθωτες αλλοιώσεις του εδάφους, δεν έχουν καμία ορθολογική απάντηση.
– Όλη η Ελλάδα φωνάζει ΟΧΙ!
Ο Συλλογός μας εδρεύει στο χωριό Μαγουλά στο Οροπέδιο Λασιθίου. Μία από τις κορυφές της στοχοποιημένης Δίκτης για την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών, η Τούμπα Μούτσουνα, που παρουσιάζει έντονο γεωλογικό ενδιαφέρον με τις τεράστιες λακκούβες της (λακκούδια) και τα υπόγεια υδρογεολογικά συστήματα της, βρίσκεται ακριβώς από πάνω μας. Η κορυφή αυτή υδροδοτεί από αρχαιοτάτων χρόνων τόσο το χωριό μας όσο και το χωριό Ψυχρό ενώ μια από τις σπηλιές της, το Δικταίον Άντρο, αποτελεί το γενέθλιο τόπο του μυθολογικού πατέρα θεών και ανθρώπων, το Δία. Επιπλέον, η περιοχή μας στηρίζεται αποκλειστικά από επαγγέλματα γεωργίας, κτηνοτροφίας, μελισσοκομίας, αμπελουργίας, αγροτουρισμού κλπ τα οποία, όπως όλοι εμείς οι κάτοικοι, στηρίζονται από την υγεία και ισορροπία αυτού του βουνού.
Εκφράζουμε, λοιπόν, τόσο εμείς όσο και οι κάτοικοι, την αντίθεσή μας σε οτιδήποτε αφορά την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών και θα συνεχίσουμε να συμμετέχουμε σε όσες αναγκαίες ενέργειες και δράσεις τάσσονται εναντίων τους. Οι μελέτες των εταιρειών δεν σέβονται τη ζωή που προσφέρουν αυτά τα βουνά ούτε τους ανθρώπους που βρίσκονται και δραστηριοποιούνται εκεί. Η “πράσινη ανάπτυξη” μιας τέτοιας καταστροφής και αλλοίωσης του τόπου μας δεν θα είναι ποτέ αποδεκτή. Ευελπιστούμε και ζητάμε από τους αρμόδιους φορείς να σταθούν δίπλα μας και να εμποδίσουν την καταπάτηση και καταστροφή των βουνοκορφών μας.
ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΒΟΥΝΑ ΜΑΣ!
ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ!
ΟΧΙ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΣΤΟ ΟΡΟΠΕΔΙΟ ΛΑΣΙΘΙΟΥ!
Το Δ.Σ. του Συλλόγου Μαγουλά
Πετράκης Φίλιππος
Δολαψάκη Αναστασία
Χαϊνάκη Ελπινίκη
Στιβακτάκης Στέλιος
Στιβακτάκτης Σήφης
Συγχαρητήρια στο Πολιτιστικό σας Σύλλογο. Ενημερώστε όλους τους Πολιτιστικούς Συλλόγους των υπολοιπων 56 οικισμών που θα επηρεάζονται από τις ανεμογενητριες και χαρακτηριζονται από τους “επενδυτές” μαζι με τους 8.094 κατοικους τους ως “ΑΔΙΑΦΟΡΟΙ” (πινακες 5.1-1 εως 5.1-4 της ΜΠΕ ), να πράξουν το ίδιο. Τη δημόσια καθολικη άρνηση των πολιτιστικών συλλογών σε αυτή τη διαβούλευση θα μπορούμε να επικαλουμαστε σε οποιαδήποτε μελλοντική προσφυγή μας σε Δικαστήρια.
Όχι στην καταπάτηση.οχι στις ανεμογενητριες.
Μακρυά από τα βουνά. Μη χαλάσετε την ομορφιά του τοπίου.
Τα έργα όλων των εταιρειών ενέργειες που αφορούν την τοποθέτηση ανεμογεννητριων σ’ολη την Κρήτη και όχι μόνο, είναι ανεπανόρθωτα καταστροφικά για το φυσικό περιβάλλον!!
Το οροπεδιο Λασιθίου ,έχει χαρακτηριστεί προστατευομενο NATURA 2000!!!!
Η Κρήτη χρειάζεται 800 MW ενέργειας!!
Ήδη παράγονται 2300 MW!!
Δεν έχει ανάγκη άλλα!!!
Σταματήστε λοιπόν αυτήν την αλόγιστη καταστροφή της φύσης μας,προκειμένου να φουσκωσετε λίγο ακόμα τους λογαριασμούς σας!!!!
Σεβαστείτε την!!!!!
Σεβαστειτε τους ανθρώπους της!!!!!!
Αρνούμαστε κάθετα την τοποθέτηση ανεμογεννητριων !!!!!!
Δεν πρέπει να καταστρέψετε αυτό το ωραίο τοπο…
Υπάρχουν πολλές επιστημονικές δημοσιεύσεις που επικεντρώνονται στις αρνητικές συνέπειες των Ανεμογεννητριών στην άγρια ζωή και φύση, είτε λόγω συγκρούσεων πτηνών σε αυτές, είτε εξαιτίας της διαταραχής του οικοσυστήματος, είτε του Θορύβου και Τρόμου που προκαλούν στην άγρια ζωή. (Πηγή: “Impacts of Wind Energy Development on Wildlife: A Review” by K. Shawn Smallwood (2013))
Η πλειοψηφία αυτών των δημοσιεύσεων σκοπίμως θάβεται στην Ελλάδα καθώς δεν εξυπηρετεί το αφήγημα της πράσινης ενέργειας και τον επενδύσεων που θα φέρει αυτή.
Ωστόσο ο καθένας μας, είτε είναι υπέρ είτε κατά μιας τέτοιας παρέμβασης στη φύση κατανοεί τον εν δυνάμει οικολογικό κίνδυνο που θα προκαλέσει σε μια περιοχή Natura,η οποία και φιλοξενεί σπάνια είδη ζώων και το 40% των ενδημικών φυτών της Κρήτης.
Σύμφωνα με στοιχεία της οργάνωσης GREEN PLANET: «Η παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια από τη λειτουργία ανεμογεννητριών είναι απίστευτα ασήμαντη ενώ η καταστροφή στο φυσικό περιβάλλον είναι πρωτοφανής και ανεπανόρθωτη!» Από τα γεγονότα που σχετίζονται με την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών προκύπτει ότι μια ανεξέλεγκτη καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος βρίσκεται σε εξέλιξη, με μοναδικό κίνητρο το οικονομικό όφελος επιχειρηματιών, που εκμεταλλευόμενοι τις μεγάλες επιδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης επωφελούνται της ευνοϊκής γι’ αυτούς νομοθεσίας. Μερικές από τις επιπτώσεις είναι σύμφωνα με τους επιστήμονες οι εξής: – Η χλωρίδα, η πανίδα, οι ανεξερεύνητες αρχαιολογικές θέσεις, τα παραδοσιακά μονοπάτια, θα χαθούν κάτω από το βάρος των βίαιων επεμβάσεων. – Οι εκατοντάδες ανεμογεννήτριες, οι υποσταθμοί, οι γραμμές μεταφοράς θα εξαφανίσουν το κάλλος των φυσικών τοπίων που θα μετατραπούν σε βιομηχανικές ζώνες παραγωγής αιολικής ενέργειας. Επίσης θα φέρουν καίριο πλήγμα στον τουρισμό (στη Δανία ο τουρισμός έπεσε 40%), την κτηνοτροφία και σε όλους αυτούς που εργάζονται και ζουν από το δάσος. – Το μεγαλύτερο αιολικό «πάρκο» στην Ευρώπη έχει τρεις μόνιμους υπαλλήλους. Επομένως το πρόσχημα για την καταπολέμηση της ανεργίας είναι ψευδές. – Καταστρέφεται το δάσος από διαμορφώσεις και διανοίξεις δρόμων. – Οι εγκαταστάσεις εξυπηρετούν τα ευκαιριακά συμφέροντα των επιχειρηματιών της αιολικής ενέργειας που σπεύδουν να αξιοποιήσουν τα Ευρωπαϊκά κονδύλια ως νέοι αποικιοκράτες. – Αυτοί που επιζητούν την ηρεμία της φύσης και της υπαίθρου, παύουν να επισκέπτονται περιοχές με ανεμογεννήτριες εξαιτίας της οπτικής και ηχητικής ρύπανσης. Αυτό το διαπιστώνει όποιος προσπαθήσει να ζήσει έστω και μια μέρα σε περιοχή δίπλα σε ανεμογεννήτριες. – Ο ήχος μιας ανεμογεννήτριας είναι ένας θόρυβος διαπεραστικός, χαμηλής συχνότητας γδούπος, κάθε φορά που η έλικα περνά από τον πύργο της. Θυμίζει την αντήχηση του ελικοπτέρου από μακριά. – Οπτικά μια ανεμογεννήτρια διακρίνεται από απόσταση 40 χιλιομέτρων μιας και το ύψος της ξεκινά από 65 μέτρα και μπορεί να φτάσει έως και τα 185 μέτρα. Το συνολικό βάρος της κάθε ανεμογεννήτριας είναι ανάλογο με το μέγεθός της και ξεκινάει από 223 τόνους, 264 τόνους, 313 τόνους και φτάνει στους 383 τόνους. «Κάθε ανεμογεννήτρια χρειάζεται 100 τ.μ. τσιμέντο και σε βάθος τουλάχιστον 3 μέτρων και για κάθε πυλώνα χρειάζεται να πέσουν 500 περίπου κυβικά μέτρα μπετόν.» – Αρκετές φορές έχει τύχει να σπάσουν έλικες, που ο καθένας τους ζυγίζει 1,5 τόνο και να εκσφενδονιστούν έως και 400 μέτρα μακριά. – Επηρεάζουν ψυχολογικά τον άνθρωπο ακόμη και σε απόσταση 1,5 χιλιομέτρου. – Ακόμα και αν τοποθετηθούν 25.000 ανεμογεννήτριες οι ρύποι σε διοξείδιο του άνθρακα και διοξείδιο του θείου θα παραμείνουν κατά 99,93%. – Η τιμή του ρεύματος που παράγεται από την αιολική ενέργεια, και που φτάνει στο τελικό αποδέκτη, δηλαδή τον καταναλωτή, όχι μόνο δεν είναι μειωμένη, αλλά αυξάνεται από 130% έως 400%, σε σχέση με τις τιμές της συμβατικής ενέργειας. – Το ζωικό βασίλειο θα υποφέρει. Οι ανεμογεννήτριες μόνο στην περιοχή της Καλιφόρνιας σκοτώνουν κατά μέσο όρο 200-300 γεράκια, και 40-60 χρυσαετούς ετησίως, ενώ έχει εκτιμηθεί ότι 7.000 αποδημητικά πουλιά το χρόνο σκοτώνονται από αιολικούς στροβιλοκινητήρες στη νότια Καλιφόρνια. – Το μανιφέστο 100 Γερμανών καθηγητών και διανοουμένων σχετικά με την αιολική ενέργεια αναφέρει: «Η ικανότητα παραγωγής ενέργειας από τον άνεμο είναι συγκριτικά χαμηλή. Οι ανεμογεννήτριες με επιφάνεια πτερυγίων ίσων με το μέγεθος ενός γηπέδου ποδοσφαίρου, παράγουν μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό της ενέργειας που παράγει ένας συμβατός σταθμός. Έτσι με περισσότερες από 5.000 ανεμογεννήτριες στη Γερμανία, παράγεται λιγότερο από το 1% του απαιτούμενου ηλεκτρισμού. Στη Μ. Βρετανία, θα χρειαζόντουσαν 14.400 ανεμογεννήτριες για να παραχθεί το 4,4% του ηλεκτρικού ρεύματος και 32.700 για να παράγουμε το 10%. Οι δείκτες μόλυνσης είναι παρόμοιοι για τον ίδιο λόγο. Η συνεισφορά της αιολικής ενέργειας προς αποφυγή του φαινομένου του θερμοκηπίου είναι περίπου 1 έως 2 τοις χιλίοις!»
Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΩΝ ΤΕΡΑΣΤΙΩΝ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΩΝ ΣΤΗΝ ΟΡΟΣΕΙΡΑ ΤΗΣ ΔΙΚΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΠΡΟΜΕΛΕΤΗΜΕΝΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ.
Λέμε ΟΧΙ στην καταστροφή των βουνών μας απο τις ανεμογεννήτριες!
Η Περιφέρεια Κρήτης μας πληροφορεί στην ιστοσελίδα της ότι διενήργησε ανοικτή Δημόσια Διαβούλευση από 25/04/2018 εώς την 25/05/2018, στην οποία όπως αναφέρει η συμμετοχή Πολιτών και Φορέων ήταν ΜΗΔΕΝΙΚΉ.
Το θέμα της διαβούλευσης ήταν πάλι η πρόθεση των “επενδυτων” της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ να φυτέψουν 285 Ανεμογεννήτριες σε όλη τη Κρήτη προκειμενου να παράγουν 885 Mw ,τα οποια με υποθαλάσσιο καλώδιο θα καταλήγουν στους καταναλωτές της Αττικής. Η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ έπραξε σύμφωνα με κοινή μελετή του 2011 των ΡΑΕ, ΔΕΣΜΗΕ, και ΔΕΗ με τιτλο “Μελέτη Αναπτυξης του Ηλεκτρικου Συστήματος της Κρητης & Διασύνδεση με το Ηπειρωτικο Σύστημα”
Από το 2011 έχουν περάσει πολλά χρόνια, και πολλές αλλαγές έχουν συμβεί στις λεγόμενες “στρατηγικές” πολιτικές, και μια από αυτές είναι ο πόλεμος της ΕΕ κατά της Ρωσίας, και η πάση θυσία απεξάρτηση από τους ενεργειακούς πόρους της Ρωσίας.
Στο πλαίσιο αυτό προωθείται επειγόντως η συνεργασία της ΕΕ σε θέματα ενέργειας με την Αίγυπτο, και η συμφωνία διασύνδεσης με το καλώδιο GREGY του ομίλου Κοπελούζου, έργο που περιλαμβάνεται στη λίστα των ευρωπαικών PCIs/PMIs . Το καλώδιο μήκους 950 χλμ και προυπολογισμού 3,5 δισ. ευρώ θα συνδέσει την Ελλάδα-ΕΕ με την Αιγύπτο για τη μεταφορά από αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα συνολικής ισχύος 61 GW «πράσινης» ενέργειας στην Ευρώπη.
Υπο αυτή τη συνθήκη, και με τους απλούς κανόνες λογικής επιπέδου Α’ τάξης Δημοτικού, οι 285 Ανεμογεννήτριες της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ των 885 Μw στη Κρήτη μπορούν να κατασκευαστουν στις ερήμους της Αίγυπτου, όπου εκεί θα απολαμβάνουν το ωραίο υπερθέαμα μόνο καμήλες, και όχι φιλήσυχοι άνθρωποι της Κρήτης.
Ας περιμένουμε λοιπόν πρώτα να τοποθετηθεί το καλώδιο GREGY μεταξύ Αιγύπτου – Ελλάδας, και μετά να κάνουμε Διαβουλεύσεις για τους “βιαστικούς” οραματισμους της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ στους ωραιότερους τόπους της Κρήτης.
(Από τη “βιασύνη” του ο μελετητής η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ αντεγραψε τις γεωγραφικές συντεταγμενες απο τη ΜΠΕ των ανεμογεννητριων της στο ΚΑΦΗΡΕΑ, και τις αντίστοιχησε στη ΜΠΕ των ανεμογεννήτριων της Κρητης).
Ας κάνουμε όλοι λίγη υπομονή ακόμη μέχρι να τεθεί σε λειτουργία το καλώδιο GREGY, και ας τηρήσουμε τη σοφη παροιμία που λέει ότι ” ΟΠΟΙΟΣ ΒΙΑΖΕΤΑΙ ΣΚΟΝΤΑΦΤΕΙ ”
Αναμενωντας την επικράτηση της λογικής, ευχαριστώ την Περιφέρεια Κρήτης για την ανάρτηση των έως σήμερα παρεμβάσεων.
Συγνώμη για οποιοδήποτε χαρακτηρισμό προσέβαλε κάποιον.
ΟΡΟΠΕΔΙΟ ΛΑΣΙΘΙΟΥ
ΣΕ ΤΟΥΤΟ ΤΟ ΜΟΝΑΧΙΚΟ ΜΠΑΛΚΟΝΙ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΥ ΘΕΟΥ, ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΦΥΤΕΨΟΥΝ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ…
ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΔΟΞΑΖΟΥΝ ΤΟ ΦΩΣ. Το βλέμμα αγκαλιάζει την απόκοσμη ομορφιά, την αυθεντικότητα και την αλήθεια του μοναδικού τοπίου. Εντίχτης, Σπαθί, Ψαρή Μαδάρα, Αφέντης, Σελάκανο, Τσίβη, Έργανος, Καθαρό, Τούμπα Μούτσουνα, Βιργιωμένο, Σαρακίνα, ένας άγριος ορεινός όγκος με κατακόρυφα σχεδόν, επιβλητικά βράχια, που θαρρείς απολήγουν στην ιερή πυραμίδα της κορφής για να δοξάσουν τον ήλιο.
Επιβλητική λιτότητα – και δεν είναι υπερβολή. Τίποτα το περίσσιο δεν θα συναντήσεις εδώ. Θαυμάζεις την αυτάρκεια και την αρμονία του τόπου και του ανθρώπου. Το λασιθιώτικο τοπίο μεταμορφώνεται ανάλογα με την εποχή. Η φύση μιλάει και σε καλωσορίζει με τον τρόπο της. Άκουσέ την. Σου δείχνει πώς να ξεμακραίνεις από την άθλια πραγματικότητα και να περνάς το κατώφλι ενός κόσμου παράξενα οικείου και μαγικού.
Είναι καλοτυχία να βρίσκεσαι εδώ την ώρα που ο ουρανός ανοίγει την αγκαλιά του και σταματούν οι βάρβαροι ήχοι. Και να, η σιωπή ακούγεται και θαρρείς τίποτα δεν μπορεί να τη διαλύσει. Αίσθηση πρωτόγνωρη η καινούργια ανάγνωση της ζωής σ’ αυτό το υψόμετρο. Κοιτάζεις μέσα σου. Απειθάρχητο το καρδιοχτύπι στη σπονδή του χιονιού. Αφήνεσαι κι αφήνεις να γλιστρήσουν όλα μπροστά σου. Δεν μεταθέτεις άλλες προθεσμίες. Τώρα καλείσαι να επιλέξεις και να παλέψεις.
ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΗ ΜΟΝΑΞΙΑ ΚΑΙ Τ’ ΑΣΗΜΑΝΤΑ, ώρα που αγρυπνούν τα σύμπαντα, νογά η πήλινη καρδιά σου και πριν σπάσει, όπως το σταμνί στην πέτρινη βρύση, διαλέγεις τον ένα δρόμο, της επιστροφής. Θαρρείς πως γυρνάς στη μάνα σου, ερμηνεύοντας τα σημάδια από την αρχή, προτού σωθούν οι στιγμές που τρυγούν το θυμαρίσιο μέλι στ’ όνειρο και ξυπνήσεις. Ένα κεράκι αναμμένο η σκέψη, μια χούφτα παράδεισος ο τόπος, χωρίς τα κουρέλια που βαραίνουν την ύπαρξη.
Μένεις ακλόνητη δίπλα στα θαύματα που σου αποκαλύπτονται στο Οροπέδιο Λασιθίου. Αρνείσαι να τα παρατήσεις και να φύγεις. Εδώ ανήκεις, μέχρι το τέλος. Ο κόσμος αλλάζει ερήμην σου μα δεν σε πειράζει. Ας αλλάξει χωρίς εσένα. Μέσα στο καινούργιο όνειρο ψάχνεις κάτι από το παλιό να σε σώσει, να σωθείς, ν’ αγγίξεις άστρο και κορφή, να μυρίσει η βόλτα γιασεμί, να γκρεμίσεις την ψεύτικη παράσταση του κόσμου την στολισμένη ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ…
Όποια πέτρα κι αν σηκώσεις κάτι θα βρεις, κάτι θα σου πει. Εδώ να σταθείς, ν’ αφουγκραστείς όλες τις δυνάμεις της φύσης. Παραδέχεσαι πως όσοι ζουν στη φύση του Οροπεδίου δεν βαριούνται ποτέ μα ποτέ. Και ξαφνικά, μέσα στην εντολή της εκπλήρωσης του προορισμού, ακούς τ’ ασημένια κουδούνια και τα σείστρα να χτυπούν, όπως άλλοτε. Το καρδιοχτύπι σου ανοίγει τα περάσματα πέρα από τη γήινη πραγματικότητα. Ευλαβική η σχέση σου με την ανάμνηση τούτων των ήχων, έρχεται ζώσα. Ξορκίζεις το φόβο, γυρεύεις ξανά το χέρι της γιαγιάς, μαζί της θα ψάξεις τη Δρακοκαβαλάρισσα. Ήρθες να την ξυπνήσεις, αυτό είχες ορκιστεί τότε, ήρθες να θυμηθείς τον καιρό της αγάπης. Το πιστεύεις. Αν δεν το πίστευες, δεν θα την καλούσες με τέτοια λόγια:
Να στέκει ο όρκος στην κορφή
σε ριζιμιό χαράκι
κι η Δρακοκαβαλάρισσα
με τη χρυσή φαρέτρα,
από τ’ ανέφαλα να βγει
τη λιόστερνη την ώρα,
να πιει τ’ ασφενταμόνερο,
ν’ ανάψει το φεγγάρι.
Να βάλει τα κουδούνια της,
τα πέτσινα στιβάνια,
να μαζωχτούν οι πέρδικες
κι οι κοπελιές στα όρη,
στην άλικη πανσέληνο,
σε μυστικό μεθύσι,
σκυφτά στη γη μυρίζοντας
τα χνάρια τα καινούργια,
και με τη γεύση του μελιού
βαθιά στον ουρανίσκο,
για την αμάλαγη σπορά,
σαν πρώτα να μιλήσουν.
Το λασιθιώτικο τοπίο αποκτά την παλιά του αίγλη στο φεγγαρόφωτο μέσα από το μύθο, που σε γοητεύει και φυλάσσεται με τα πολύτιμα, γίνεται βίωμα και συνεχίζει να περνά από γενιά σε γενιά. Μεταλαβαίνεις το πάθος και μένεις στον κύκλο που ενώνει τις ανήσυχες ψυχές και θα υφίσταται αδιατάρακτος, όσα χρόνια κι αν περάσουν.
Μέσα από την ιδιαίτερη φυσιογνωμία του ορεινού τόπου με την άγρια ομορφιά ξυπνούν θαρρείς και τα τοπία των αισθήσεων. Όλα είναι ωραία. Ο νους τρέχει να προλάβει να συνδέσει όλους τους κρίκους της αλυσίδας, να ζήσει ξανά τη μάνα Γη και τα πρόσωπα αλλιώς.
Σχέση προσωπική, εδώ αναγνωρίζεις την αληθινή σου ταυτότητα. Η Σελένα σου επιτρέπει μια βαθιά μύηση κι αυτό είναι το τελευταίο καταφύγιο της αξιοπρέπειάς σου. Εδώ αναγνωρίζεις την αξία της ποίησης. Όλα συμβαίνουν στην ψυχή, τ’ αφήνεις να σε διαπερνούν, σκάβεις μέσα σου προσδοκώντας την αποκάλυψη και την υπέρβαση. Εδώ μυείσαι να ρεμβάζεις τη ζωή από την άλλη της πλευρά. Ανοίγεις την κιτρινισμένη σελίδα της νιότης και διαβάζεις με την αλμύρα στα μάτια και τη δίψα στα χείλη, όπως παλιά, όπως πάντα.
Να το θυμάσαι,
πριν χαράξει η άνοιξη
θ’ ανοίξει δρόμο η Δρακοκαβαλάρισσα
και στης Σελένας το φαρδύ αλωνάκι
μέσα στις ανθισμένες τις φασκομηλιές
θα σύρει πρώτη,
όπως τότε,
το χορό του λυτρωμού
κουδούνια φορτωμένη στα σαντάλια της
και τ’ άγιο πρόσφορο
απ’ το κανίσκι της χαράς
θα μας μοιράσει δίκια η Ζωή.
Στο Οροπέδιο δεν κατοίκησαν και δεν θα κατοικήσουν ποτέ σκοτεινές σκιές. Δεν τις αντέχει ο τόπος. Το δικό μου Λασίθι είναι το τελευταίο ζωντανό τοπίο που κρατά την ομορφιά και την αξία του καλού παραμυθιού. Στο Λασίθι κάθε τι μπορεί να γίνει εργαλείο για μια βαθύτερη γνώση κι αυτός είναι ο προορισμός της ζωής και της τέχνης, που εδώ υπηρετείται αδιάλειπτα με αγάπη και συνέπεια.
Τα θέλω μας και τα μπορώ γίνονται τ’ ασημένια κλειδιά της ψυχής και ξεκλειδώνουν το φως! Αντισταθείτε στη βάναυση κακοποίηση του τόπου μας.
Μακρόθυμη που ’ναι η καρδιά
σε τέτοιο μεγαλείο
παντιέρα ανεμόδαρτη
στου Νότου το λημέρι
και η Όστρια να τη φυσά
στου έρωτα τα χωράφια.
Δεν είσαι εσύ μια άγνωστη,
κρυφή γωνιά του κόσμου
μικρή η ζωή μα γίνεται
στη ρίζα σου μεγάλη,
και στην αθάλη του καιρού,
Λασίθι, τόπος Μέγας
τρίχορδες λύρες παίζουνε
και ανεβαίνει ο ήλιος.
Ενώνω και εγώ τη φωνή και τη διαμαρτύρησή μου ενάντια στις ανεμογεννήτριες και στην κακοποίηση του περιβάλλοντος.
Εκδικείται η φύση, να το θυμάστε εσείς οι νεόκοποι σωτήρες του τόπου.
Αύριο, εν ονόματι της αγάπης
Ζωή Δικταίου
Κέρκυρα 21 Μάρτη 2024
Ενδελέχεια της Ύβρεως είναι η Νέμεσις.
ΟΧΙ στη καταστροφή του μοναδικού οικοσυστήματος της ΔΙΚΤΗΣ !!
Η οροσειρά της Δίκτης ήταν από την α;αρχαιότητα ,και πρέπει να παραμείνει , πηγή ζωής – καταφύγιο για ανθρώπους , ζώα και πτηνά ! Θέλουμε να ζήσουμε εμείς και οι επόμενες γενιές σε μια αρμονική συνύπαρξη με το φυσικό μας περιβάλλον και τις ρίζες μας.
ΟΧΙ στην ισοπέδωση βουνών και ανθρώπων !!
Κατατέθηκε η ΜΠΕ για την δημιουργία αιολικού πάρκου στον ν. Ηρακλείου και Λασιθίου συνολικής εγκαταστημένης ισχύος 168 ΜW με 4 αιολικά πάρκα και είκοσι οκτώ (28) ανεμογεννήτριες ονομαστικής ισχύος 6 MW καθεμιά. Στην Δίκτη εγκαθίστανται, 15 ανεμογεννήτριες συνολικού ύψους 180 μ. Σε ένα τοπίο μοναδικής φυσικής ομορφιάς δεμένο με μύθους και ιστορία, όπως μαρτυρούν τα πολιτιστικά και αρχαιολογικά μνημεία αλλά και ο χαρακτηρισμός «Natura 2000».
Τα δύο πάρκα στο Οροπέδιο Λασιθίου εγκαθίστανται εντός δασικής έκτασης, κοινόχρηστης δηλαδή και όχι για το κέρδος συγκεκριμένων ιδιωτών, μετατρέποντας την σε βιομηχανική με υπόγεια και υπέργεια καλώδια, σταθμούς και συνοδά έργα κατακερματίζοντας τον ορεινό όγκο. Επίσης μέρος του είναι εντός της προστατευόμενης περιοχής «Natura», στις οποίες υπάρχουν Σημαντικές Περιοχές για τα Πουλιά με εκτίμηση σημαντικής μείωσης των πληθυσμών κάποιων ειδών ανά έτη, λόγω της επικείμενης εγκατάστασης (όπως αναφέρει η ίδια η ΜΠΕ). Θυμίζουμε ότι «μία από τις ουσιώδεις διατάξεις της Οδηγίας της Ε.Ε. είναι ότι επιτρέπεται η υλοποίηση ενός έργου εντός περιοχής NATURA μόνο εφόσον υπάρχει βεβαιότητα ότι το έργο δεν θα παραβλέψει την ακεραιότητα του οικοτόπου. Αν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία, το έργο δεν επιτρέπεται να υλοποιηθεί.» Σημαντικές επίσης είναι οι αρχαιότητες στην περιοχή όπως η Αγία Άννα (με ΜΜ Ι- ΙΙ, ΜΜ ΙΙΙ- ΥΜ Ι, Αρχαϊκά, Ρωμαϊκά, Ενετικά κατάλοιπα), στο Σελί της Αγίας Άννας ( με Ρωμαϊκά, Ενετικά κατάλοιπα, καθώς και μάντρες), στη Μουχρίτσα (με ΜΜ Ι- ΙΙ, ΜΜ ΙΙΙ- ΥΜ Ι κατάλοιπα) και στην Καστροκεφάλα (με ΜΜ Ι- ΙΙ, ΜΜ ΙΙΙ κατάλοιπα και φρυκτωρία). Πρέπει να αναφερθεί ότι το όρος Δίκτη είναι ένα από τα τρία κύρια ιερά βουνά της Κρήτης και χρήζει ιδιαίτερης προστασίας.
Μιλάμε για ένα έργο που είναι μέρος ενός μεγαλύτερου ισχύος 873 MW και εκτείνεται σε όλη την Κρήτη. Η παραγωγός εταιρεία κατάφερε και πήρε την αρχική βεβαίωση παραγωγού το 2011, έναντι άλλων, με την υποχρέωση κατασκευής του αγωγού διασύνδεσης της Κρήτης με την ηπειρωτική Ελλάδα. Το 2021 μια σκανδαλώδης νομοθετική ρύθμιση απάλλαξε την εταιρεία από την υποχρέωση κατασκευής της διασύνδεσης και ταυτόχρονα δέσμευσε για τις δύο εταιρείες που είχαν την υποχρέωση κατασκευής της διασύνδεσης (ΤΕΡΝΑ & ELICA), το 50% της ισχύος του συστήματος. Δηλαδή ενώ θα έπρεπε να είναι λόγος ακύρωσης της χωροθέτησης τους η μη τήρηση των αρχικών όρων, επιπλέον δεσμεύει τον πολύ περιορισμένο ενεργειακό χώρος παροχής ενέργειας έναντι άλλων παραγωγών ιδιωτών ή κοινωφελών. Τέλος το 2023 τροποποιείται η βεβαίωση παραγωγού και «σπάει» το έργο σε δύο ομάδες έργων, του Ηρακλείου – Λασιθίου με 4 αιολικά πάρκα και των Χανίων με 6, υποβαθμίζοντας την σημασία τους αλλά και διατηρώντας τα δικαιώματα της εταιρείας ως προς τα υπόλοιπα αιολικά πάρκα με βεβαιώσεις παραγωγού, μέχρι να μπορέσει το δίκτυο να σηκώσει το σύνολο της επένδυσης. Άραγε όλα τα παραπάνω είναι σύννομα τηρώντας τους κανόνες της αγοράς;
Κάποια από τα θετικά του έργου που αναφέρονται στην μελέτη είναι η «αξιοποίηση μιας εγχώριας και ανανεώσιμης πηγής ενέργειας που είναι σε αφθονία, με συμβολή στην ασφάλεια παροχής ενέργειας αλλά και η εξασφάλιση της παροχής ενέργειας μέσω αποκεντρωμένης παραγωγής», μόνο που η κατάληψη πολύτιμου ενεργειακού χώρου θα μπορούσε να δοθεί σε κοινωφελείς ενεργειακές κοινοπραξίες. Όσο αφορά την «ποιότητα ζωής και προστασία του περιβάλλοντος» είναι προφανές ότι η χωροθέτηση τους αποσκοπεί στα αυξημένα κέρδη με κατά το δυνατόν μείωση του κόστους, λόγω του αιολικού δυναμικού. Τέλος «η δημιουργία θέσεων εργασίας και η ανάπτυξη οικονομιών δραστηριοτήτων» είναι προφανώς ότι λειτουργεί αντίστροφα με εγκατάλειψη της περιφέρεις αλλά είναι πλέον και παρωχημένο, ειδικά σε μια περιοχή όπως η Κρήτη.
Το οροπέδιο ζει αρμονικά από την τουριστική δραστηριότητα λόγω του αρχαιολογικού ενδιαφέροντος αλλά κυρίως από την αγροκτηνοτροφική παραγωγή. Χρήσεις, που στον ήπιο βαθμό που υπάρχουν, λειτουργούν αρμονικά με το φυσικό περιβάλλον. Με την εγκατάσταση του πάρκου έχουμε έντονη οπτική όχληση και θόρυβο ενώ δεν είναι αμελητέες οι βλάβες για την χλωρίδα και την ορνιθοπανίδα της περιοχής. Η τοπική κοινωνία και η οικονομία της που είναι, εντός αυτού του ορεινού όγκου, επηρεάζονται και η ερήμωση της περιοχής με την ήδη αυξημένη μετανάστευση προς τα αστικά κέντρα θα ενισχυθεί.
Η επένδυση που «φιλοδοξεί να αποτελέσει τη μεγαλύτερη και πολυπλοκότερη ενεργειακή παρέμβαση στον ελληνικό χώρο από σύστημα μονάδων Α.Π.Ε., τα οποία πρόκειται να συνδεθούν στο Διασυνδεδεμένο Σύστημα της ηπειρωτικής χώρας», όπως και τώρα αναφέρεται στη ΜΠΕ παρά τον κατακερματισμό του συνολικού έργου, έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις σε όλο το νησί, με όλους τους εμπλεκόμενους Δήμους, ήδη το 2015 να είχαν πάρει αρνητικές αποφάσεις, κάτι που δεν αναφέρεται στο ιστορικό εντός της ΜΠΕ. Ομοίως, τα νεότερα δημοτικά συμβούλια και η τοπική κοινωνία είναι κάθετα αρνητικοί. Πρόσφατα έγινε παγκρήτια ορειβατική διαμαρτυρία, στις βουνοκορφές αυτές, με πάνω από 200 ορειβάτες συμβολικά να παίρνουν μέρος.
Θεωρούμε ότι η συγκεκριμένη επένδυση πρέπει να ακυρωθεί. Δεν είναι σύννομο με την αρχική βεβαίωση παραγωγού και τις τροποποιήσεις της, το μέγεθος της δεν συνάδει με την κλίμακα της περιοχής, είναι επιβαρυντικό για το δίκτυο καταλαμβάνοντας πολύτιμο ενεργειακό χώρος και δημιουργεί αρνητικές επιπτώσεις στο ανθρωπογενές και φυσικό περιβάλλον.
Εισήγηση κατά την συνεδρίαση της Νομαρχιακής Επιτροπής Λασιθίου ΤΕΕ/ΤΑΚ για το θέμα «Απόψεις επί της ΜΠΕ –
4 ΑΣΠΗΕ συνολικής εγκαταστημένης ισχύος 168 MW και μέγιστης ισχύος 147,25 MW στους Δήμους Ηρακλείου, Γόρτυνας, Αρχανών – Αστερουσίων, Μίνωα Πεδιάδας, Οροπεδίου Λασιθίου και Βιάννου της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου και Λασιθίου»
Κατ’αρχήν νά ξεκαθαρίσω ότι η ΜΠΕ πού είναι στη διαβούλευση είναι άκρως προσχηματική, ελλειπής καί απαράδεκτη!!!! Η οροσειρά της Δίκτης στολίδι τού Οροπεδίου Λασιθίου καί τών όμορων Δήμων, προστατευόμενη περιοχή Natura 2000, καταστρέφεται οριστικά καί ανεπανόρθωτα με τή σχεδιαζόμενη εγκατάσταση τών ΒΑΠΕ.!!! Τί περιβαλλοντική αποκατάσταση νά γίνει, όταν για κάθε ανεμογεννήτρια, θά γίνουν τεράστιες εκσκαφές, θά πέσουν εκατοντάδες κυβικά Σκυρόδεμα!!!! Οι δρόμοι πού θά κατασκευαστούν καί τά συνοδά έργα, θά κάνουν τά βουνά κυριολεκτικά θερινά!!!! Καί στο τέλος μετά από μερικά χρόνια, όταν οι επενδυτές επενδυτές , έχουν αποκομίσει τά τεράστια κέρδη τους, καί οι ανεμογεννήτριες εγκαταλειφθούν, τότε πραγματικά θά έχουμε χωματερές ανεμογεννητριών!!!! Για ποια αποκατάσταση μιλάμε;;;; Επίσης θά υπάρξει πλήρης καί ανεπανόρθωτη καταστροφή τής πανίδας καί τής χλωρίδας τής περιοχής, πλήρης καί ανεπανόρθωτη καταστροφή τού πρωτογενούς τομέα ( κτηνοτροφία)!!!!! Καί τελειώνοντας τό σχόλιο μου μια απλοϊκή απορία: Είναι δυνατόν νά γίνει ένα έργο, πού θά αποφέρει τεράστιες καί ολέθριες επιπτώσεις, παρά τή κάθετη καί ομόφωνη αντίθεση τών Δήμων, τών φορέων και όλων τών τοπικών κοινωνιών;;;; Πού ζούμε;;;;
Εγώ αναρωτιέμαι γιατί; το οροπέδιο Λασιθίου είναι από τα ποιο ανέγγιχτα οικοσυστήματα στην Ελλάδα!!!Το οροπέδιο δεν έχει ανάγκη από τόσο ρεύμα ,ανάγκη έχουν οι πόλης και οι βιομηχανικές περιοχές! Αυτές δεν έχουν οροσειρες; εκεί δεν έχουν αέρα; όχι άλλο βιασμό της φύσης Για χάρη των κερδών των λίγων.Αφηστε τα βουνά ανεγγιχτα να τα χαρούν τα παιδιά μας
Άτοπο απ’ όλες τις πλευρές! Γιατί δεν λαμβάνονται υπόψη τόσες διαμαρτυρίες?
Είμαστε στο πλευρό σας! Ας μείνει επιτέλους κι ένας χώρος ανεγγιχτος απειρακτος όμορφος όπως τον έπλασε ο θεός και όπως τον παραλάβαμε από τους προγόνους μάς. Άλλωστε υπάρχουν οι ανεμόμυλοι στον κάμπο που μπορούμε εμείς οι ίδιοι να αξιοποιήσουμε και να είμαστε αυτάρκεις και αυτόνομοι…έλεος πια στον βωμό του κέρδους όλα!!! Θα τα πληρώσουμε ακριβά και είδη τα πληρώνουμε…όχι και την ζωή μας θυσιάζουμε τι αξία άλλωστε θα έχει αν ζούμε σ έναν κοσμο, παραμορφωμένο και ακοσμο??
ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ ΓΙΑ ΤΑ ΒΟΥΝΑ ΤΗΣ ΔΙΚΤΗΣ
Πρόσφατα ενημερώθηκα για τα σχέδια εγκατάστασης ανεμογεννητριών για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, στα περίφημα και προστατευόμενα βουνά της Δίκτης( Natura 2000) ανυπολόγιστης αισθητικής, μυθολογικής και αρχαιολογικής αξίας. Βουνά που προσφέρουν τεράστια έσοδα στο κράτος αλλά και στην επιβίωση της τοπικής κοινωνίας, μετά την εγκατάλειψη των κατοίκων της από το κράτος. Μου έκανε μεγάλη εντύπωση η γνωμάτευση της αρχαιολογίας του Αγίου Νικολάου, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται στον κόσμο εύλογα ερωτηματικά. Εντύπωση όμως μου έκανε και η Δ/νση Δασών Ηρακλείου με την θετική γνωμοδότησή της, εάν λάβουμε υπόψη ότι ένα μεγάλο μέρος της Δίκτης βρίσκεται στον νομό Ηρακλείου. Ήδη η Δ/νση Δασών Χανίων έχει απαντήσει αρνητικά για τον νομό της.
Έχω υπηρετήσει στη Δ/νση Δασών Λασιθίου τριανταπέντε(35) χρόνια σε όλα τα τμήματα της ως Δασολόγος και ως Δ/ντής της Δ/νσης δεκατέσσερα(14) συναπτά χρόνια. Έτσι έχω να καταθέσω ότι τα βουνά της Δίκτης από πλευράς όχι μόνο ανάγλυφου και περιβαλλοντικής αισθητικής αλλά και δασικής ιδιαιτερότητας, με τα αμιγή δάση πρίνου, τα δάση πεύκων και αριάς, μαζί με το αρχαιολογικό και μυθολογικό ενδιαφέρον της, αποτελούν πόλο έλξης χιλιάδων ενδογενών και ξένων τουριστών με ότι αυτό συνεπάγεται στην κρατική και τοπική οικονομία. Δεν θα παραθέσω τα ενδημικά είδη της άγριας χλωρίδας και πανίδας που όλοι γνωρίζουμε…
Η Δίκτη ανήκει σε όλους μας. Ανήκει σε όλους που την επισκέπτονται καθημερινά ντόπιοι και ξένοι. Είναι γνωστό ότι οι τεράστιες ανεμογεννήτριες με τις πελώριες έλικες πάνω από το κεφάλι του Δία, δεν θα επηρεάσουν μόνο τα σημεία τοποθέτησής τους, αλλά και τις περιοχές γύρω από αυτές με τα συνοδά τους έργα. Και δεν είναι μόνο αυτό! Οι ελικοειδής δρόμοι πρόσβασης θα καταστρέψουν ανεπανόρθωτα μεγάλο μέρος της θαμνώδους και δενδρώδους βλάστησης. Αλλά και η πανίδα της περιοχής, τα σπάνια είδη αετών, τα γεράκια και τα υπόλοιπα άγρια πουλιά που ενδημούν στα πανέμορφα δάση θα ενοχληθούν στη πορεία τους αλλά και η ύπαρξή τους από τους τεράστιους έλικες.
Είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι τα βουνά της Δίκτης πρέπει να μείνουν αλώβητα από τέτοιους εγκληματικούς χειρισμούς. Ξεκαθαρίζω ότι δεν είμαι κατά των ανεμογεννητριών και την παραγωγή της απαραίτητη της ηλεκτρικής ενέργειας. Η εγκατάσταση τους πρέπει να γίνεται με σεβασμό στο περιβάλλον και στις ιδιαίτερες αρχαιολογικές περιοχές που η περιήγησή τους θα επηρεαστεί ανεπανόρθωτα από τις τεράστιες ανεμογεννήτριες!
Μανώλης Συλλιγάρδος
τ. Δ/ντής Δασών Λασιθίου
Συγγραφέας
Ραδιοφωνικός παραγωγός
Κάποτε στον όμορφο τόπο του οροπεδίου Λασιθίου εκμεταλλεύτηκαν τη δύναμη του αέρα και δημιούργησαν ένα αιολικό πάρκο με ανεμόμυλους, που όμοιό του δεν υπάρχει πουθενά. Γιατί σεβάστηκαν το περιβάλλον και την ιστορία και δημιούργησαν τους ανεμόμυλους στα ανθρώπινα μέτρα ώστε να μπορούν να συνυπάρχουν μαζί τους και να τιθασεύουν τον θεό Αίολο προς όφελος της καθημερινότητάς τους. Οι παλιές φωτογραφίες του οροπεδίου μάς δίνουν αυτήν την απαράμιλλης ομορφιάς εικόνα.
Τώρα θέλουν να εγκαταστήσουν στα βουνά της Δίκτης ανεμογεννήτριες με τεράστιες έλικες, πέρα από κάθε ανθρώπινο μέτρο και σεβασμό στο περιβάλλον.
Τι κι αν υπάρχει περιοχή Natura, τι κι αν υπάρχει σπάνια χλωρίδα και πανίδα, τι κι αν υπάρχουν τριγύρω τόσοι αρχαιολογικοί χώροι με τόσους επισκέπτες στο Δικταίο Άνδρο και στο Κρόνιο! Όλα θυσιάζονται στο βωμό του χρήματος!
Τι θα αφήσουμε στα παιδιά μας; Ένα περιβάλλον και οικοσύστημα βιασμένο από τις θεόρατες ανεμογεννήτριες; Ένα περιβάλλον οπτικά και ηχητικά ρυπασμένο;
Όχι!!! Όχι στην τοποθέτηση ανεμογεννητριών!!!
Θέλουμε να περπατάμε στα αγέρωχα κρητικά βουνά και τις βουνοκορφές της Δίκτης και να απολαμβάνουμε την ηρεμία του τοπίου που διαταράσσεται μόνο από το κρώξιμο των άγριων πουλιών που φωλιάζουν σε αυτά.
Μαρία Δεμέτζου
Χημικός, Αν/τρια Προϊσταμένη Δ/νσης Περιβάλλοντος Δήμου Αγίου Νικολάου
Όχι μόνο για τη συγκεκριμένη περίπτωση αλλά για όλες εκείνες που προσβάλλουν τα οικοσυστήματα και μοιραία καταστρέφεται το περιβάλλον, θα έπρεπε να προβληματιστεί κάθε πολίτης της χώρας μας.
Ναι, στα «Ελεύθερα βουνά χωρίς αιολικά πάρκα», όταν η επιλογή τόσο μεγάλων ανεμογεννητριών και η χωροθέτησή τους, ιδιαίτερα στις ορεινές περιοχές όπως και η προστατευόμενη περιοχή Natura της Δίκτης, δεν εγγυάται για τις αλλαγές του τοπίου και τις αλλοιώσεις της βιοποικιλότητας.
Το Οροπέδιο Λασιθίου αποτελεί για τους κατοίκους του συστατικό στοιχείο της ταυτότητας τους, αλλά και για τους επισκέπτες δικαίως μια τέτοια πρωτοβουλία προκαλεί έντονη ανησυχία και αγανάκτηση όταν δεν λαμβάνεται υπόψιν η τεράστια προσβολή που γίνεται σε βάρος ενός από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Κρήτης με τόσο υψηλή επισκεψιμότητα από όλο τον κόσμο.
Αυτή η παραχώρηση σε επενδυτικά σχέδια όχι μόνο αποτελεί λεηλασία του Οροπεδίου με τεράστιο κόστος στη φυσική, τοπική και τουριστική ταυτότητα, αλλά θα έχει και δραματικό οικολογικό αποτύπωμα στο μέλλον.
Αφήστε τον τόπο αμόλευτο, ως έχει.
Μιχάλης Μπάντιος
Συνταξιούχος καθηγητής Τουριστικής Εκπαίδευσης
Διαβάζοντας την μελέτη και όσο μπορούμε και είμαστε σε θέση να αντιληφθούμε μιας και δεν είμαστε μηχανικοί, μένουμε έκπληκτοι από το φαραωνικού τύπου έργο το οποίο αναμένεται να είναι καταστροφικό για τον τόπο μας.
Οι δρόμοι και τα γήπεδα τα οποία είναι απαραίτητα για την εγκατάσταση τέτοιου μεγέθους ανεμογεννητριών θα αφήσουν τον ορεινό όγκο της Δίκτης κρανίου τόπο και εμεις ως κάτοικοι της οροσειράς της Δίκτης δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να υπονομεύσει σε τέτοιο βαθμό τις ζωές και τον τόπο μας.
Είμαστε ΚΑΘΕΤΑ ΑΝΤΙΘΕΤΟΙ σε οποιαδήποτε επέμβαση οποιουδήποτε ομίλου και θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας ώστε ο τόπος μας να παραμείνει ΑΝΑΛΛΟΙΩΤΟΣ.
Καλούμε όλους τους φορείς να σταθούν δίπλα στον απλό κόσμο που πονάει τον τόπο του και απέναντι σε αυτούς που τον χρησιμοποιούν για να αυξήσουν τα ποσά των τραπεζικών τους λογαριασμών.
Εμείς ως κάτοικοι του Ορ. Λασιθίου δεν θα επιστρέψουμε σε κανέναν να καταστρέψει τον τόπο μας “κουτσοκορφύζοντας” τα βουνά μας και σας θέλουμε δίπλα μας σε αυτόν τον δίκαιο αγώνα μας για την προστασία ενός εκ των ομορφότερων περιοχών της Κρήτης.
Πολιτιστικός Σύλλογος Μέσα Λασιθίου η “Αλόιδα”
Αριθ. Πρωτ. TEE/TAK: 509/22.3.2024
Kατά την Συνεδρίαση της Νομαρχιακής Επιτροπής Λασιθίου του ΤΕΕ/ΤΑΚ την Παρασκευή 22-03-2024 και ώρα 11:00 π.μ. τέθηκε το εξής θέμα: «Απόψεις επί της ΜΠΕ – 4 ΑΣΠΗΕ συνολικής εγκαταστημένης ισχύος 168 MW και μέγιστης ισχύος 147,25 MW στους Δήμους Ηρακλείου, Γόρτυνας, Αρχανών – Αστερουσίων, Μίνωα Πεδιάδας, Οροπεδίου Λασιθίου και Βιάννου της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου και Λασιθίου>>
Η Νομαρχιακή Επιτροπή αφού συνεδρίασε εκφράζει ομόφωνα τις εξής απόψεις:
Κατατέθηκε η ΜΠΕ για την δημιουργία αιολικού πάρκου στον ν. Ηρακλείου και Λασιθίου συνολικής εγκαταστημένης ισχύος 168 ΜW με 4 αιολικά πάρκα και είκοσι οκτώ (28) ανεμογεννήτριες ονομαστικής ισχύος 6 MW καθεμιά. Στην Δίκτη εγκαθίστανται, 15 ανεμογεννήτριες συνολικού ύψους 180 μ. Σε ένα τοπίο μοναδικής φυσικής ομορφιάς δεμένο με μύθους και ιστορία, όπως μαρτυρούν τα πολιτιστικά και αρχαιολογικά μνημεία αλλά και ο χαρακτηρισμός «Natura 2000».
Τα δύο αιολικά πάρκα στο Οροπέδιο Λασιθίου εγκαθίστανται εντός δασικής έκτασης, και μέρος τους είναι εντός της προστατευόμενης περιοχής «Natura», στις οποίες υπάρχουν Σημαντικές Περιοχές για τα Πουλιά με εκτίμηση σημαντικής μείωσης των πληθυσμών κάποιων ειδών ανά έτη, λόγω της επικείμενης εγκατάστασης (όπως αναφέρει η ίδια η ΜΠΕ). Θυμίζουμε ότι «μία από τις ουσιώδεις διατάξεις της Οδηγίας της Ε.Ε. είναι ότι επιτρέπεται η υλοποίηση ενός έργου εντός περιοχής NATURA μόνο εφόσον υπάρχει βεβαιότητα ότι το έργο δεν θα παραβλέψει την ακεραιότητα του οικοτόπου. Αν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία, το έργο δεν επιτρέπεται να υλοποιηθεί.» Σημαντικές επίσης είναι οι αρχαιότητες στην περιοχή όπως η Αγία Άννα (με ΜΜ Ι- ΙΙ, ΜΜ ΙΙΙ- ΥΜ Ι, Αρχαϊκά, Ρωμαϊκά, Ενετικά κατάλοιπα), στο Σελί της Αγίας Άννας ( με Ρωμαϊκά, Ενετικά κατάλοιπα, καθώς και μάντρες), στη Μουχρίτσα (με ΜΜ Ι- ΙΙ, ΜΜ ΙΙΙ- ΥΜ Ι κατάλοιπα) και στην Καστροκεφάλα (με ΜΜ Ι- ΙΙ, ΜΜ ΙΙΙ κατάλοιπα και φρυκτωρία). Πρέπει να αναφερθεί ότι το όρος Δίκτη είναι ένα από τα τρία κύρια ιερά βουνά της Κρήτης και χρήζει ιδιαίτερης προστασίας.
Μιλάμε για ένα έργο που είναι μέρος ενός μεγαλύτερου ισχύος 873 MW και εκτείνεται σε όλη την Κρήτη. Η παραγωγός εταιρεία έλαβε την αρχική βεβαίωση παραγωγού το 2011, έναντι άλλων, με
την υποχρέωση κατασκευής του αγωγού διασύνδεσης της Κρήτης με την ηπειρωτική Ελλάδα. Το 2021 με νομοθετική ρύθμιση η κυβέρνηση απάλλαξε την εταιρεία από την υποχρέωση κατασκευής της διασύνδεσης και ταυτόχρονα δέσμευσε για τις δύο εταιρείες που είχαν την υποχρέωση κατασκευής της διασύνδεσης, το 50% της ισχύος του συστήματος. Δηλαδή ενώ θα έπρεπε να είναι λόγος ακύρωσης της χωροθέτησης τους η μη τήρηση των αρχικών όρων, επιπλέον δεσμεύει τον πολύ περιορισμένο ενεργειακό χώρος παροχής ενέργειας έναντι άλλων παραγωγών ιδιωτών ή κοινωφελών. Τέλος το 2023 τροποποιείται η βεβαίωση παραγωγού και «σπάει» το έργο σε δύο ομάδες έργων, του Ηρακλείου – Λασιθίου με 4 αιολικά πάρκα και των Χανίων με 6, υποβαθμίζοντας την σημασία τους αλλά και διατηρώντας τα δικαιώματα της εταιρείας ως προς τα υπόλοιπα αιολικά πάρκα με βεβαιώσεις παραγωγού, μέχρι να μπορέσει το δίκτυο να σηκώσει το σύνολο της επένδυσης. Άραγε όλα τα παραπάνω είναι σύννομα τηρώντας τους κανόνες της αγοράς;
Κάποια από τα θετικά του έργου που αναφέρονται στην μελέτη είναι η «αξιοποίηση μιας εγχώριας και ανανεώσιμης πηγής ενέργειας που είναι σε αφθονία, με συμβολή στην ασφάλεια παροχής ενέργειας αλλά και η εξασφάλιση της παροχής ενέργειας μέσω αποκεντρωμένης παραγωγής», μόνο που η κατάληψη πολύτιμου ενεργειακού χώρου θα μπορούσε να δοθεί σε κοινωφελείς ενεργειακές κοινοπραξίες. Όσο αφορά την «ποιότητα ζωής και προστασία του περιβάλλοντος» είναι προφανές ότι η χωροθέτηση τους αποσκοπεί στα αυξημένα κέρδη με κατά το δυνατόν μείωση του κόστους, λόγω του αιολικού δυναμικού.
Η επένδυση που «φιλοδοξεί να αποτελέσει τη μεγαλύτερη και πολυπλοκότερη ενεργειακή παρέμβαση στον ελληνικό χώρο από σύστημα μονάδων Α.Π.Ε., τα οποία πρόκειται να συνδεθούν στο Διασυνδεδεμένο Σύστημα της ηπειρωτικής χώρας», όπως και τώρα αναφέρεται στη ΜΠΕ παρά τον κατακερματισμό του συνολικού έργου, έχει κάποιους προβληματισμούς και ερωτηματικά τα οποία δεν έχουν ληφθεί υπόψιν κατά τον σχεδιασμό . Ομοίως, τα νεότερα δημοτικά συμβούλια και η τοπική κοινωνία είναι αρνητικοί σε μεγάλο βαθμό καθώς δεν υπάρχει ισόρροπη πρόβλεψη στην χωροθέτηση.
Ζητάμε ο ενεργειακός χώρος που καταλαμβάνει η επένδυση να δοθεί και να αυξηθεί κατά 70 % σε έργα που προασπίζουν την βιωσιμότητα των πολιτών της Κρήτης ήτοι έργα ΟΤΑ Ά και Β΄βαθμού, σε έργα ενεργειακού συμψηφισμού οικιακών καταναλωτών και πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων και έργα εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού ενεργειακών κοινοτήτων ευρείας βάσης. Να αντιμετωπιστούν, (επιταχυνθούν) οι υπερβολικές καθυστερήσεις στην αδειοδότηση από το διαχειριστή του Δικτύου (ΔΕΔΔΗΕ) και στην τελική σύνδεση των έργων ενεργειακού συμψηφισμού και ζητείται η όλη διαδικασία για τέτοιου τύπου έργα να εκτελείται κατά προτεραιότητα και ανεξάρτητα από οποιαδήποτε άλλη παράλληλη διαδικασία.
Ζητάμε την ακύρωση της χωροθέτησης των Αιολικών Πάρκων από το διαγωνισμό που είχαν την υποχρέωση να συμμετάσχουν στα έργα ηλεκτρικής διασύνδεσης και τελικά τους εξαίρεσαν με το άρθρο 100 του Νόμου 4821/2021. Το μέγεθος της επένδυσης δεν συνάδει με την κλίμακα της περιοχής και δημιουργεί αρνητικές επιπτώσεις στο ανθρωπογενές και φυσικό περιβάλλον
Ο πρόεδρος
Μαυρικάκης Μιχαήλ
ο Γραμματέας
Μοδάτσος Μάρκος
Το οροπέδιο Λασιθίου αποτελεί ένα ξεχωριστό τοπίο, στον οποίο μπορεί ο επισκέπτης να απολαύσει ιδιαίτερα ειδυλλιακά μέρη, μέσα απο μια πανέμορφη κυκλική διαδρομή.
Το Λασίθι ξεχωρίζει για την εδαφική ιδιομορφία του ,για τα μοναδικά προϊόντα του, για την φιλοξενία των κατοίκων του, για τους σημαντικούς αρχαιολογικούς θησαυρούς του, για την προσφορά του στους αγώνες της ανεξαρτησίας, ειδικά την εποχή της Τουρκοκρατίας, για τα ιστορικά του σπήλαια. Αποτελεί ίσως το πιο γήινο πρόσωπο της Κρήτης με την ιδιαίτερη μορφολογία του. Οι λίνιες και οι έστω λιγοστοί ανεμόμυλοι αποτελούν ακόμα και σήμερα ένα μοναδικό θέαμα που ο επισκέπτης δεν χορταίνει να απολαμβάνει. Το Λασίθι με το ιδιαίτερο κλίμα του τόσο το καλοκαίρι, όσο και το χειμώνα με τα χιονισμένα βουνά του αποτελεί πόλο έλξης για χιλιάδες επισκέπτες, οι οποίοι πέραν των σημαντικών σπηλαίων του, πέραν της απαράμιλλης ομορφιάς, απολαμβάνουν και τα μοναδικά αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα του τόπου. Το Οροπέδιο Λασιθίου αποτελεί επίσης ένα σημαντικό υδροβιότοπο, με πολλά σπάνια πτηνά να το επισκέπτονται κάθε Άνοιξη. Εν κατακλείδι το ΟΡΟΠΕΔΙΟ ΛΑΣΙΘΙΟΥ, ΤΟ ΛΑΣΙΘΙ, αποτελεί ένα ξεχωριστό και μοναδικό μέρος και για αυτό θα πρέπει να έχει προνομιακή μεταχείριση, αφού έχει τεράστιες δυνατότητες να αποτελέσει πρότυπο τουριστικό προϊόν. Η τοποθέτηση των γεννητριών, όχι μόνο δεν θα συμβάλλει ανάπτυξη του Λασιθιού, αλλά θα αποτελέσει και την ταφόπλακα όχι μόνο της όποιας εξέλιξης αλλά και της ίδιας της πορείας του, ως κατοικήσιμης περιοχής.
με εκτίμηση
το διοικητικό συμβούλιο του Πολιτιστικού Συλλόγου του Αγίου Χαραλάμπους “Γεροντομουρί”
Είμαστε ενάντια στη κατασκευή κάθε εκτρώματος ανεμογεννήτριας και καταστροφής του περιβάλλοντος που θα απαξιώσει το τόπο μας, με διανοίξεις δρόμων και άλλες μη αναστρέψιμες παρεμβάσεις. Είμαστε ενάντια στη μετατροπή του σε βιομηχανική ζώνη παραγωγής αιολικής ενέργειας που θα επιφέρει καίριο πλήγμα στη σπουδαία χλωρίδα και πανίδα της περιοχής. Ήδη σε όλη την Ευρώπη αμφισβητούνται οι ανεμογεννήτριες ως εναλλακτική λύση παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, αφού η παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια από τη λειτουργία ανεμογεννητριών είναι απίστευτα ασήμαντη ενώ η καταστροφή στο φυσικό περιβάλλον είναι πρωτοφανής και ανεπανόρθωτη.
ΟΧΙ στην οπτική και ηχητική ρύπανση των ανεμογεννητριών.
ΟΧΙ στη καταστροφή της αρχαιολογικής και ιστορικής κληρονομιάς μας.
ΟΧΙ στη παραχώρηση αδειών σε επενδυτικά σχέδια για αιολικά πάρκα και λεηλασία των βουνών.
Με ποιο δικαίωμα θα καταπατήσει η κάθε εταιρία τα ιερά χώματα που φυλάνε τα οστά των προγόνων μας ? Αυτών που θυσιάστηκαν πολεμώντας στη Δίκτη τους Τούρκους και τους Γερμανούς. Δε θα επιτρέψουμε σε κανένα να τα λεηλατήσει για να τοποθετήσει πάνω τους ανεμογεννήτριες.
Είμαστε ενάντια στη κατασκευή κάθε εκτρώματος ανεμογεννήτριας και καταστροφής του περιβάλλοντος που θα απαξιώσει το τόπο μας, με διανοίξεις δρόμων και άλλες μη αναστρέψιμες παρεμβάσεις. Είμαστε ενάντια στη μετατροπή του σε βιομηχανική ζώνη παραγωγής αιολικής ενέργειας που θα επιφέρει καίριο πλήγμα στη σπουδαία χλωρίδα και πανίδα της περιοχής. Ήδη σε όλη την Ευρώπη αμφισβητούνται οι ανεμογεννήτριες ως εναλλακτική λύση παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και τονίζεται η πρωτοφανής και ανεπανόρθωτη καταστροφή στο φυσικό περιβάλλον.
ΟΧΙ στην οπτική και ηχητική ρύπανση των ανεμογεννητριών.
ΟΧΙ στη καταστροφή της αρχαιολογικής και ιστορικής κληρονομιάς μας.
ΟΧΙ στη παραχώρηση αδειών σε επενδυτικά σχέδια για αιολικά πάρκα και λεηλασία των βουνών.
Με ποιο δικαίωμα θα καταπατήσει η κάθε εταιρία τα ιερά χώματα που φυλάνε τα οστά των προγόνων μας ? Αυτών που θυσιάστηκαν πολεμώντας στη Δίκτη τους Τούρκους και τους Γερμανούς. Δε θα επιτρέψουμε σε κανένα να τα λεηλατήσει για να τοποθετήσει πάνω τους ανεμογεννήτριες.
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ
ΟΡΟΠΕΔΙΟΥ ΛΑΣΙΘΙΟΥ
«ΡΕΑ»
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Το Δ.Σ.του Συλλόγου Γυναικών Οροπεδίου Λασιθίου «ΡΕΑ», εκφράζει την αντίθεσή
του στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην περιοχή μας, αφού η συγκεκριμένη
επένδυση θα επιφέρει αρνητικές επιπτώσεις τόσο στο φυσικό, όσο και στο ανθρωπογενές περιβάλλον του τόπου μας.
ΟΙ ΤΟΠΙΚΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΕΝΑΝΤΙΩΝΟΜΑΣΤΕ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΠΑΡΘΕΝΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΙΟΛΙΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ.
Το οροπέδιο Λασιθίου είναι ένα από τα σπάνια τοπία στον κόσμο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και προστατευόμενη περιοχή Natura 2000. Είναι άδικο αντί να προσπαθήσει το κράτος να βοηθήσει να ανακτήσει η περιοχή την παλιά νοσταλγική εικόνα με τους δέκα χιλιάδες ανεμόμυλους να στραφεί προς τα εκεί η ηλεκτρική ενέργεια όσο γίνεται προσπαθεί να σκάψει τα βουνά να ανοίξει δρόμους να τσιμεντώσει και να γεμίσει ανεμογεννήτριες γύρω-γύρω τα βουνά.
Θα καταστρέψει 1) Την όμορφη εικόνα του μοναδικού τοπίου 2) Θα καταστρέψει την πανίδα των άγριων πτηνών και ζώων. Θα καταστρέψει το μικροκλίμα του τόπου με οτι αυτό συνεπάγεται στη γεωργία και και την επιβίωση των κατοίκων της περιοχής. 4)Θα κάνει ζημιά στον τουρισμό που επισκέπτεται το οροπέδιο για τους αρχαιολογικούς χώρους που έχει. Το Κρόνιο σπήλαιο του Τζερμιαδο το σπήλαιο του Δικτη του Ψυχρού την αρχαία πόλη Δικτα που ανακαλύφθηκε προσφατα στο χωριο Πλατη και το σπουδαίο αρχαιολογικό σπήλαιο του Αγιου Χαράλαμπου και πολλά άλλα. Πρέπει αυτό το τόπο να το παραδώσουμε οπως τον παραλάβαμε απο τους προγονους μας στις επόμενες γενιές!
ΜΠΙΤΣΑΚΗ ΕΛΕΝΗ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΓΙΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥ ” Το Γεροντομουρί”
Η προσπάθεια εγκατάστασης τεράστιων αιολικών πάρκων στη Κρήτη και γενικότερα στην Ελλάδα θα δημιουργήσει μεγάλη καταστροφή στη χλωρίδα και πανίδα των βουνών της Κρητης . Η διάνοιξη δρόμων αρκετων χλμ.θα καταστρέψει μονοπάτια σε περιοχες που υπάρχουν σπήλαια η πετροκτιστα κτισματα (κουμοι , μιτατα). Δημιουργεί ανισορροπια στην ήπια συνύπαρξη του ανθρώπου με την φύση. Το μεγαλύτερο ποσό της παραγόμενης ενέργειας θα το καταναλώνουν άλλες περιοχές και όχι οι τοπικές κοινωνίες. Η τεχνολογία των αιολικών πάρκων σε κάποια χρόνια θα απαξιωθει τεχνολογικά και τότε θα εγκαταλειφθουν η θα αντικατασταθουν. Εικόνες εγκατάλειψης στο περιβάλλον έχουμε δει πολλές στο παρελθόν και ίσως και τα αιολικά παρκα θα είναι οι επόμενες εικόνες στα βουνά. Εκφραζω την αντίθεση μου στην δημιουργία Β.Α.Π.Ε.οι οποίες δεν συμβάλουν στην προστασία, διαφύλαξη και διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος.
ΘΕΜΑ: Έκφραση απόψεων για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου: «4 ΑΣΠΗΕ συνολικής εγκαταστημένης ισχύος 168 MW και μέγιστης ισχύος 147,25 MW στους Δήμους Ηρακλείου, Γόρτυνας, Αρχανών – Αστερουσίων, Μίνωα Πεδιάδας, Οροπεδίου Λασιθίου και Βιάννου της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου και Λασιθίου.» της εταιρείας ΤΕΡΝΑ.
Δηλώνουμε αντίθετοι με την έγκριση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου του θέματος για τους παρακάτω λόγους:
1. Το έργο αποτελεί τμήμα μεγαλύτερου ενιαίου έργου με πολύ περισσότερους αιολικούς σταθμούς σε όλη την Κρήτη και για το λόγο αυτό δεν μπορεί να συζητηθεί ως μεμονωμένο.
2. Το έργο αδειοδοτείται περιβαλλοντικά με ένα παρωχημένο Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο των ΑΠΕ και ενώ η επίσημη δημοσιοποίηση του Αναθεωρημένου Πλαισίου έχει αναβληθεί πολλές φορές.
3. Στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων οι σωρευτικές επιπτώσεις περιορίζονται στο συγκεκριμένο έργο και σε αιολικούς σταθμούς που διαθέτουν άδεια εγκατάστασης και άδεια λειτουργίας ή άδεια παραγωγού με Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) στην ΠΕ Ηρακλείου και δήμου Οροπεδίου της ΠΕ Λασιθίου της νήσου Κρήτης.
4. Η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με τα περιβαλλοντικά, τα
χωροταξικά και τα αναπτυξιακά δεδομένα της Κρήτης.
Ειδικότερα:
1. Το έργο αποτελεί τμήμα μεγαλύτερου ενιαίου έργου με πολύ περισσότερους αιολικούς σταθμούς σε όλη την Κρήτη και για το λόγο αυτό δεν μπορεί να συζητηθεί ως μεμονωμένο.
Παραθέτουμε αρχικά το ιστορικό του έργου, το οποίο δεν περιλαμβάνεται πλήρως στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.
Το 2011 έλαβαν άδειες παραγωγής δεκάδες αιολικοί σταθμοί σε όλη την Κρήτη με πρωτοβουλία δύο εταιρειών, της ΤΕΡΝΑ και της ΕΛΙΚΑ. Οι άδειες αυτές δόθηκαν στην καθεμιά από τις δύο εταιρείες για υλοποίηση ενιαίου έργου και την προϋπόθεση να κατασκευάσουν ενεργειακή διασύνδεση της Κρήτης με το ηπειρωτικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας. Το έργο της ΤΕΡΝΑ περιελάμβανε 286 ανεμογεννήτριες σε 25 αιολικούς σταθμούς στις τέσσερις Περιφερειακές Ενότητες της Κρήτης με συνολική ισχύ του έργου 858 ΜW. Μεταξύ των 25 αιολικών σταθμών ήταν και οι τέσσερεις (4) του έργου που εξετάζεται σήμερα, και μάλιστα φέρουν στην παρούσα Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων τους αύξοντες αριθμούς του συνολικού έργου, Αυγερινός (ΑΣΠΗΕ 14), Μονοδένδρι (ΑΣΠΗΕ 15), Σαρακηνού-Αφέντης-Κάμπιο (ΑΣΠΗΕ 16), Μουτσούνα Τούμπα-Βιργιωμένον (ΑΣΠΗΕ 17) . Το έργο της ΕΛΙΚΑ περιελάμβανε 343 ανεμογεννήτριες σε 30 αιολικούς σταθμούς στις τέσσερις Περιφερειακές Ενότητες της Κρήτης με συνολική ισχύ του έργου 830,3 ΜW.
Τα δύο έργα τέθηκαν σε δημόσια διαβούλευση από την Περιφέρεια Κρήτης τον Ιούνιο του 2015 και τα Δημοτικά Συμβούλια γνωμοδότησαν για το έργο αρνητικά. Στη συνέχεια η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρεια Κρήτης με τις αποφάσεις 39/2016 και 40/2016 παρέπεμψε τα θέματα στο Περιφερειακό Συμβούλιο λόγω της ιδιαίτερης σοβαρότητάς τους. Στις αποφάσεις αυτές αναφέρεται ότι και οι δύο εταιρείες είχαν ζητήσει δεύτερη αναβολή συζήτησης και έκφρασης άποψης επί του θέματος σε μελλοντικό χρόνο και κατόπιν ολοκλήρωσης της διαδικασίας γνωμοδοτήσεων ενός σημαντικού αριθμού συναρμοδίων Υπηρεσιών. Το Περιφερειακό Συμβούλιο δεν γνωμοδότησε ποτέ για τις δύο Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.
Το 2021 η κυβέρνηση ψήφισε διάταξη με την οποία απάλλαξε τις εταιρείες από την υποχρέωση κατασκευής υποβρύχιων ενεργειακών διασυνδέσεων και καθόρισε διαδικασία έτσι ώστε οι αιολικοί σταθμοί να συνδεθούν με τις ενεργειακές διασυνδέσεις που κατασκευάζει ο ΑΔΜΗΕ. Με τη ρύθμιση αυτή που έγινε με τροπολογία σε άσχετο νομοσχέδιο (ν. 4821/2021, άρθρο 100) υποδείχθηκε Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) να αντικαταστήσει τις παλιές άδειες παραγωγής «ειδικών έργων» με νέες βεβαιώσεις παραγωγού «ειδικών έργων». Οι άδειες αυτές εκδόθηκαν εκ νέου και για τις δύο εταιρείες και αναφέρουν για κάθε αιολικό σταθμό ότι αποτελεί «τμήμα ενός ενιαίου συγκροτήματος αιολικών πάρκων στη νήσο Κρήτη». Με την ίδια διάταξη ρυθμίστηκε ότι «Στο σύνολο των Ομάδων Έργων ΑΠΕ κατανέμεται ισχύς ίση με το πενήντα τοις εκατό (50%) του περιθωρίου ισχύος έργων ΑΠΕ» σύμφωνα με απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας που θα καθόριζε το περιθώριο αυτό. Η απόφαση αυτή της ΡΑΕ εκδόθηκε (88/02-02-2023) και καθορίζει το περιθώριο ισχύος ΑΠΕ αρχικά στα 2.500 MW που «χρήζει επανεξέτασης εντός τριών ετών μετά τη θέση σε λειτουργία της HVDC Διασύνδεσης, καθώς αυτό συναρτάται με τα διαθέσιμα απολογιστικά δεδομένα επιβολής περικοπών στους νέους Σταθμούς ΑΠΕ και την εξέλιξη της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας.». Επομένως στις δύο εταιρείες κατανέμεται ισχύς 1250 MW.
Στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που έχει υποβληθεί, το ιστορικό του έργου ξεκινάει με μια φράση που προφανώς αφορά το αρχικό έργο αφού αναφέρεται σε επένδυση που «φιλοδοξεί να αποτελέσει τη μεγαλύτερη και πολυπλοκότερη ενεργειακή παρέμβαση στον ελληνικό χώρο από σύστημα μονάδων Α.Π.Ε., τα οποία πρόκειται να συνδεθούν στο Διασυνδεδεμένο Σύστημα της ηπειρωτικής χώρας», διατύπωση που υπήρχε στη ΜΠΕ που είχε υποβληθεί το 2015. Ωστόσο δεν αναφέρει πλήρως τα στοιχεία του παραπάνω ιστορικού (ΜΠΕ, Κεφ. 4), δεν αιτιολογεί την απόσπαση των 4 αιολικών σταθμών από τους 25 του αρχικού έργου και δεν δηλώνει τι μέλλει γενέσθαι με τους υπόλοιπους. Αποτέλεσμα αυτών είναι να μην μπορεί κάποιος να κρίνει με βάση την πραγματική εξέλιξη του έργου.
2. Το έργο αδειοδοτείται περιβαλλοντικά με ένα παρωχημένο Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο των ΑΠΕ και ενώ η επίσημη δημοσιοποίηση του Αναθεωρημένου Πλαισίου έχει αναβληθεί πολλές φορές.
Το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο των ΑΠΕ, αποτελεί ένα παρωχημένο χωροταξικό εργαλείο που συντάχθηκε και εγκρίθηκε πάνω από δεκαπέντε (15) χρόνια πριν.
Ήδη από το καλοκαίρι του 2022 είχε παρουσιαστεί από τους μελετητές στα μέλη της Επιτελικής Επιτροπής Συντονισμού και Παρακολούθησης Σχέδιο Κοινής Υπουργικής Απόφασης για την εφαρμογή του αναθεωρημένου Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τις ΑΠΕ. Πριν από ένα χρόνο έγινε γνωστό ότι η διαβούλευση για την αναθεώρηση μετατέθηκε για μετά από τις εθνικές εκλογές. Στη συνέχεια δόθηκε παράταση για την εκπόνηση της μελέτης με καταληκτική ημερομηνία την 27η Μαρτίου 2024.
Μια από τις πολύ σημαντικές επιπτώσεις της εφαρμογής του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου των ΑΠΕ είναι η αδιανόητη δυνατότητα χωροθέτησης αιολικών σταθμών τέτοιου μεγέθους σε απόσταση 500 μ. από οικισμούς, όπως συμβαίνει τώρα με τους οικισμούς Δούλι (520 μ.), Καλός (640 μ.) και Αρκάδι (540 μ.). Η απόσταση αυτή είναι ονομαστική και όχι συνάρτηση του 7d, όπως συμβαίνει με άλλα κριτήρια αποστάσεων του Χωροταξικού Πλαισίου, δηλαδή πολλαπλασιάζοντας επτά φορές το μήκος της διαμέτρου της ανεμογεννήτριας. Αν υπήρχε η ρύθμιση για αποστάσεις από οικισμούς 7d , για ανεμογεννήτριες με ρότορα 150 μ. -αντί για τα 85 μ. της «τυπικής ανεμογεννήτριας» του Ειδικού Χωροταξικού- η απόσταση από τους οικισμούς θα έπρεπε να είναι υπερδιπλάσια.
3. Στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων οι σωρευτικές επιπτώσεις περιορίζονται στο συγκεκριμένο έργο και σε αιολικούς σταθμούς που διαθέτουν άδεια εγκατάστασης και άδεια λειτουργίας ή άδεια παραγωγού με Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) στην ΠΕ Ηρακλείου και δήμου Οροπεδίου της ΠΕ Λασιθίου της νήσου Κρήτης.
Στο ιστορικό του έργου (ΜΠΕ, Κεφ. 4, παρ. 4.2) αναφέρεται ότι «H Μ.Π.Ε. για το σύνολο των προβλεπόμενων έργων και στις 4 Π.Ε. της νήσου, συμπεριλαμβανομένου και του υπό μελέτη έργου υποβλήθηκε στο ΥΠΕΚΑ/ΕΥΠΕ και έλαβε αρ. πρωτ. 196218/20-2-2012. Ακολούθως, και αφού εξετάστηκε ο φάκελος της εν λόγω Μ.Π.Ε., με το υπ’ αριθμ 202493/16-10-2012 έγγραφο της ΕΥΠΕ/ΥΠΕΚΑ ζητήθηκε συμπληρωματικά η εκπόνηση μελέτης αθροιστικών και συνεργιστικών επιπτώσεων για τα σχεδιαζόμενα ΑΣΠΗΕ στην Κρήτη της εταιρείας ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ και της εταιρείας ΕΛΙΚΑ. Στη συνέχεια, η ΜΠΕ τέθηκε στο αρχείο της ΕΥΠΕ. Στη συνέχεια εκπονήθηκε η εν λόγω μελέτη αθροιστικών επιπτώσεων.»
Η «Μελέτη Αθροιστικών και συνεργιστικών Επιπτώσεων των Αιολικών Πάρκων της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής ΑΒΕΤΕ και των Αιολικών Πάρκων των εταιρειών «ΑΙΟΛΙΚΑ ΠΑΡΚΑ ΚΡΗΤΗΣ ΕΛΙΚΑ Α.E.» & «ΑΙΟΛΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΡΗΤΗΣ A.E.» στη Νήσο Κρήτη» είχε υποβληθεί το 2015 και είχε τεθεί σε διαβούλευση ως στοιχείο των Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων των συνολικών έργων των δύο εταιρειών.
Η μελέτη αυτή εξετάζει τη συμβατότητα των έργων αποκλειστικά με τα κριτήρια του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τις ΑΠΕ, που δεν είναι αρκετά για μια Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και εντοπίζει πλήθος από ζητήματα μη συμβατότητας ακόμα και με αυτά τα κριτήρια.
Η παρούσα Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων εξετάζει τις σωρευτικές επιπτώσεις στο συγκεκριμένο έργο και σε αιολικούς σταθμούς που διαθέτουν άδεια εγκατάστασης και άδεια λειτουργίας ή άδεια παραγωγού με Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) στην ΠΕ Ηρακλείου και δήμου Οροπεδίου της ΠΕ Λασιθίου της νήσου Κρήτης. Δεν περιλαμβάνει καν τους αιολικούς σταθμούς με άδεια παραγωγής της ίδιας εταιρείας, ούτε βέβαια τους αιολικούς σταθμούς με άδεια παραγωγής της δεύτερης εταιρείας. Ο κατακερματισμός των έργων λοιπόν, οδηγεί σε κατακερματισμό των σωρευτικών περιβαλλοντικών επιπτώσεων.
Επίσης φαίνεται ότι το ΥΠΕΝ αυτή τη φορά δε ζήτησε συνολική Μελέτη Αθροιστικών Επιπτώσεων κι αυτό σε μια χρονική στιγμή όπου βρισκόμαστε ένα βήμα πριν από την παραπομπή της χώρας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τον σχεδιασμό των έργων αιολικών σταθμών.
Συγκεκριμένα στις 15 Φεβρουαρίου 2023 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να αποστείλει αιτιολογημένη γνώμη στην Ελλάδα [INFR(2014)4073] λόγω μη συμμόρφωσής της με την οδηγία για τους οικοτόπους (οδηγία 92/43/ΕΟΚ) κατά τον σχεδιασμό έργων αιολικών πάρκων. Σύμφωνα με την οδηγία, όλα τα σχέδια και τα έργα που είναι πιθανό να έχουν σημαντικές επιπτώσεις σε τόπους Natura 2000 πρέπει να υποβάλλονται σε δέουσα εκτίμηση των εν λόγω επιπτώσεων. Ωστόσο, το υφιστάμενο σχέδιο για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, το οποίο ονομάζεται «Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας», είχε εγκριθεί χωρίς να έχει προηγουμένως διενεργηθεί τέτοια εκτίμηση. Αυτό σημαίνει ότι εγκρίνονται βάσει του σχεδίου έργα που δεν συμμορφώνονται με την ενωσιακή νομοθεσία.
Ήδη στην Προειδοποιητική Επιστολή – Παράβαση αριθ. 2014/4073 αναφερόταν ότι: «η Ελληνική Δημοκρατία παρέβη τις υποχρεώσεις που υπέχει βάσει του άρθρου 6 παράγραφος 3 και του άρθρου 7 της οδηγίας 92/43/ΕΟΚ για τη διατήρηση των φυσικών οικοτόπων καθώς και της άγριας πανίδας και χλωρίδας, επειδή δεν υπέβαλε το ΕΠΧΣΑΑ-ΑΠΕ σε διαδικασία δέουσας εκτίμησης των επιπτώσεών του στις περιοχές Natura 2000 της Ελλάδας, με βάση τους στόχους διατήρησής τους και επειδή συμφώνησε μ’ αυτό το σχέδιο χωρίς να έχει βεβαιωθεί ότι δεν θα παραβλάψει την ακεραιότητα των οικείων περιοχών Natura».
Και ειδικά για την Κρήτη: «Η Επιτροπή θεωρεί ότι τα αιολικά πάρκα στην Κρήτη αδειοδοτούνται και εκτελούνται σε ατομική βάση χωρίς να εκτιμούνται, σε κανένα στάδιο της διαδικασίας και σε κανένα επίπεδο (εθνικό ή περιφερειακό) οι συσσωρευτικές τους επιπτώσεις, κάτι που απαιτείται από το άρθρο 6 παράγραφος 3 της οδηγίας 92/43/ΕΟΚ… Συνεπώς, οι αρμόδιες αρχές, εκφράζοντας τη συμφωνία τους με τα αιολικά πάρκα στη Κρήτη, χωρίς να έχουν εκτιμήσει τις σωρευτικές επιπτώσεις τους, δεν μπορούν να εξακριβώσουν ότι δεν θα παραβλάψουν την ακεραιότητα των διαφόρων τόπων Natura για τους οποίους πρόκειται και, επομένως, παραβιάζουν το άρθρο 6 παράγραφος 3 της οδηγίας 92/43/ΕΟΚ… η Ελληνική Δημοκρατία παραβίασε το άρθρο 6 παράγραφος 3 της οδηγίας 92/43/ΕΟΚ, επειδή συμφώνησε για διάφορα έργα αιολικών πάρκων στην Κρήτη, χωρίς να έχει βεβαιωθεί ότι δεν θα παραβλάψουν την ακεραιότητα των οικείων τόπων Natura».
3. Η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με τα περιβαλλοντικά, τα
χωροταξικά και τα αναπτυξιακά δεδομένα της Κρήτης.
Όπως αναφέρθηκε ήδη η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων περιστρέφεται κυρίως γύρω από την εφαρμογή των κριτηρίων του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου των ΑΠΕ, με αποτέλεσμα να υποβαθμίζονται ή να παραλείπονται μια σειρά από άλλοι παράγοντες που θα όφειλε να εξετάσει μια Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Ιδιαίτερα κραυγαλέο είναι το γεγονός ότι για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων φέρουσα ικανότητα των τόπων εγκατάστασης των αιολικών σταθμών είναι αποκλειστικά η επιτρεπόμενη κάλυψη της έκτασης κάθε Δήμου! Με τον ίδιο οριζόντιο τρόπο κρίνεται και η ένταξη των έργων στο τοπίο.
3.1 Περιβαλλοντικά δεδομένα
Η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων θεωρεί ότι οι επιπτώσεις στο περιβάλλον είναι ασθενείς έως μέτριες παρά το γεγονός ότι η Ειδική Οικολογική Αξιολόγηση (ΕΟΑ) του έργου διαπιστώνει ότι:
• αναμένεται απώλεια ενδιαιτήματος διατροφής για τα είδη Χρυσαετός και Σπιζαετός, στην περιοχή των ΑΣΠΗΕ «ΜΟΥΤΣΟΥΝΑ-ΤΟΥΜΠΑ-ΒΙΡΓΙΩΜΕΝΟΝ» και «ΣΑΡΑΚΗΝΟ-ΑΦΕΝΤΗΣ-ΚΑΜΠΙΟ»,
• το Όρνιο είχε τακτική παρουσία σε όλους του ΑΣΠΗΕ του έργου και οι περιοχές επέμβασης χωροθετούνται εντός ενδιαιτήματος διατροφής του είδους,
• από την χωροθέτηση των ΑΣΠΗΕ αναμένονται ασθενείς επιπτώσεις λόγω φράγματος ανάσχεσης στα είδη Όρνιο και Χρυσαετός.
• σημαντικές επιπτώσεις λόγω πρόσκρουσης αναμένονται για το Όρνιο και τον Χρυσαετό από την λειτουργία των ΑΣΠΗΕ «ΜΟΥΤΣΟΥΝΑ-ΤΟΥΜΠΑ-ΒΙΡΓΙΩΜΕΝΟΝ» και «ΣΑΡΑΚΗΝΟ-ΑΦΕΝΤΗΣ-ΚΑΜΠΙΟ» και μέτριες επιπτώσεις για το Όρνιο από την λειτουργία των ΑΣΠΗΕ «ΑΥΓΕΡΙΝΟΣ» και «ΜΟΝΟΔΕΝΔΡΙ». (ΜΠΕ, Κεφ. 2, παρ. 2.7)
Επίσης η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων εκτιμά ότι οι επιπτώσεις του υπό έργου στους τύπους οικοτόπων αναμένεται να είναι ασθενείς επειδή οι καταλήψεις είναι περιορισμένης έκτασης, παρά το γεγονός ότι σημειώνει μειώσεις των εκτάσεων που καθορίζονται από τους στόχους διατήρησης που έχουν τεθεί για τους οικοτόπους αυτούς. (ΜΠΕ. Κεφ. 9, παρ. 9.5.1.1).
Εκτιμά επίσης ότι οι επιπτώσεις έργου στα δάση και στις δασικές εκτάσεις της περιοχής μελέτης θα είναι μικρής έντασης πέραν της μόνιμης κατάληψης στις θέσεις των κύριων και συνοδών έργων, ( ΜΠΕ. Κεφ. 9, παρ. 9.5.2.2) καταλήψεις που όμως είναι πολύ μεγάλες, αλλά και αγνοώντας τις επιπτώσεις στη φάση της κατασκευής που είναι ακόμη μεγαλύτερες.
Η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων υποτιμά επίσης τους κινδύνους από τους σεισμούς αρκούμενη να παραθέσει τον Χάρτη Σεισμικής Επικινδυνότητας της Ελλάδος και θεωρώντας ότι η ευπάθεια του έργου σε σεισμούς είναι μικρή, (ΜΠΕ, Κεφ. 9, παρ. 9.14) παρά το γεγονός ότι δύο από τους αιολικούς σταθμούς βρίσκονται κυριολεκτικά πάνω στην περιοχή των πυκνών σεισμικών συμβάντων των τελευταίων χρόνων, η αξιολόγηση των οποίων δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί.
3.2 Χωροταξικά και αναπτυξιακά δεδομένα
Στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων αναφέρει ότι το έργο είναι συμβατό με το Χωροταξικό Πλαίσιο της Περιφέρειας Κρήτης και ότι δεν έρχεται σε αντίθεση με τους στόχους της Περιφέρειας όμως αυτό δεν συμβαίνει. Αναφέρει επίσης, ότι «τα προτεινόμενα έργα σχετίζονται με την ευρεία ζώνη αναζήτησης για εγκαταστάσεις ΑΠΕ που βρίσκεται στο ανατολικό τμήμα της ΠΕ Ηρακλείου, δεδομένου ότι οι ΑΣΠΗΕ (16) και (17) εγκαθίστανται είτε εντός της περιοχής αυτής είτε σε μικρή απόσταση από τα όριά της.» (ΜΠΕ, Κεφ. 5, παρ. 5.2.1.2).
Στην πραγματικότητα μόνο μία από τις τρεις θέσεις εγκατάστασης των ΑΣΠΗΕ (16) και (17) εμπίπτει σε «ευρεία ζώνη αναζήτησης για εγκαταστάσεις ΑΠΕ» και οι άλλες τρεις μεταξύ αυτής και της «περιοχής ήπιας τουριστικής ανάπτυξης και πολυδραστηριοτήτων σε ορεινούς και ημιορεινούς όγκους» του Οροπεδίου Λασιθίου, επηρεάζοντας αρνητικά την προοπτική της. Οι άλλοι δύο ΑΣΠΗΕ (14) και (15), εγκαθίστανται σε «ευρεία ζώνη ανάπτυξης του πρωτογενούς τομέα» που από το Περιφερειακό Χωροταξικό θεωρούνται ως γεωργική γη προτεραιότητας με βάση το παραγωγικό πρότυπο ανάπτυξης της Κρήτης. Οι συγκρούσεις στη χρήση γης διαπιστώνονται και σε ό,τι αφορά στους στόχους της εγκεκριμένης Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του ΣΧΟΟΑΠ του Καποδιστριακού Δήμου Παλιανής, τώρα Δημοτικής Ενότητας (Δ.Ε.) Παλιανής του Δήμου Ηρακλείου.
Στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, επίσης, δεν εξετάζονται οι «Περιοχές δικτύου πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς» του Περιφερειακού Χωροταξικού Πλαισίου, όπως αυτές σημειώνονται στο χάρτη Π.2δ, όπου περιλαμβάνεται μεγάλο μέρος των έργων.
Ειδικότερα στο Περιφερειακό χωροταξικό της Κρήτης αναφέρεται:
α) ως προς τις γεωργικές και δασικές εκτάσεις:
• ένας από τους στρατηγικούς στόχους του Πλαισίου είναι η «αλλαγή του προτύπου
κατανάλωσης του χώρου με περιορισμό της άμετρης κατανάλωσης γης που πραγματοποιείται
εις βάρος γεωργικών και δασικών εκτάσεων» (άρθρο 1, παρ. 3 του Πλαισίου),
• η χωροταξική ένταξη της Κρήτης στα ευρύτερα χωρικά σύνολα, θα επιτευχθεί μεταξύ άλλων με:
«Ανάπτυξη των δύο συνεργαζομένων τομέων του τουρισμού και της γεωργίας, με κατάλληλα
μέτρα χωροταξικής και περιβαλλοντικής πολιτικής, ανεξάρτητα από τις εξελίξεις στον ευρύτερο
ευρωπαϊκό και διεθνή χώρο και τις ρυθμίσεις στον τομέα των πολιτικών ανταγωνισμού και με
την στήριξη της Αγροτοδιατροφικής Σύμπραξης Κρήτης. Δημιουργούνται πλέγματα και ανάπτυξη
διασυνδέσεων μεταξύ επιλεγμένων κλάδων (αγροτοδιατροφικό, πολιτιστικο-τουριστικό,
περιβαλλοντικό και σύμπλεγμα της γνώσης) και οργανώνονται διακρατικές επιχειρηματικές
δράσεις για τη σύνδεση της παραγωγής, της τυποποίησης και της μεταποίησης γεωργο-
περιβαλλοντικών προϊόντων υψηλής διατροφικής αξίας, του ποιοτικού τουρισμού και των αξιών
του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος.» (άρθρο 2, παρ. 8 του Πλαισίου),
• για τις περιοχές ανάπτυξης του πρωτογενούς τομέα προκρίνεται ότι «Με στόχο την ενίσχυση
της παραγωγής προϊόντων υψηλής ποιότητας, και την προστασία της γεωργικής γης, το σύνολο
αυτής χαρακτηρίζεται ως περιοχή αναζήτησης «γεωργικής γης πρώτης προτεραιότητας» και
δίνεται κατεύθυνση στα υποκείμενα επίπεδα σχεδιασμού για τον ακριβέστερο γεωγραφικό ή
άλλο προσδιορισμό της.» (άρθρο 16, παρ. 1 του Πλαισίου) κ.α.
β) ως προς τους φυσικούς και πολιτιστικούς πόρους και το τοπίο:
• «Οι προσπάθειες για την περαιτέρω ανάπτυξη της Περιφέρειας στρέφονται με έμφαση προς την
σύνδεση και την άσκηση συνδυασμένων πολιτικών στον ενιαίο χώρο «Φυσικό και Πολιτιστικό
Περιβάλλον». Οι οριστικά πλέον οριοθετημένες και εκτεταμένες περιοχές του δικτύου «Φύση
2000» της Κρήτης συνδυάζονται με τις περιοχές με φέρουσα ικανότητα «πολιτιστικού
κεφαλαίου» και συγκροτούν τις ευρείες περιοχές με «φέρουσα ικανότητα φυσικού και
πολιτιστικού κεφαλαίου» εντός των οποίων αναλαμβάνονται στοχευμένες χωρικές δράσεις για
την προστασία και ανάδειξη των στοιχείων τους, από τις οποίες αναδεικνύεται η άρρηκτη σχέση
της φυσικής και πολιτισμικής προσωπικότητας του καθέκαστα χώρου, καθώς και το διαχρονικό
ιστορικό βάθος του και συνδέονται συστηματικά με προσπάθειες τόνωσης της παραγωγικής
φυσιογνωμίας και αναπτυξιακής ανασυγκρότησης των ορεινών όγκων και των πολυπληθών
παραδοσιακών οικισμών.» (άρθρο 9 του Πλαισίου),
• μεταξύ των βασικών προτεραιοτήτων για την προστασία, διατήρηση και ανάδειξη της φυσικής
και πολιτιστικής κληρονομιάς είναι: «η λήψη ειδικών μέτρων για την μη συνέχιση της
αποψίλωσης των δασών και η άσκηση πολιτικών για τη φυσική επέκταση και ανανέωσή τους,
όπως η άμεση θεσμική προστασία της «φυσικής» κληρονομιάς -δάση, χλωρίδα, πανίδα- και
των τοπίων, καθώς και η ανάληψη δράσεων αναβάθμισης και αποτελεσματικών μέτρων
προστασίας (διάβρωση εδαφών, αποψίλωση δασών, φαινόμενα ερημοποίησης,
υφαλμύρωσης, κλπ), τα οποία παραμένουν αναποτελεσματικά και εκτός της αναγκαίας
κλίμακας παρέμβασης.»(άρθρο 11 του Πλαισίου),
Η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων απαξιώνει όλα τα παραπάνω παρ’ όλο που διαπιστώνει ότι «το σύνολο της Π.Ε. Ηρακλείου είναι πλούσιο σε καλλιέργειες, χάριν στη γονιμότητα του εδάφους, την επάρκεια του νερού και τις ευνοϊκές κλιματολογικές συνθήκες.», ότι υπάρχουν «μονάδες επεξεργασίας και οινοποίησης διαφόρων τύπων σταφυλιών ακόμη και με αναγνωρισμένες ονομασίες οίνων ως ΠΟΠ» και ότι «γίνεται σοβαρή προσπάθεια στροφής προς τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού (αθλητικός τουρισμός, πολιτιστικός, αγροτουρισμός κ.α.)» (ΜΠΕ, Κεφ. 8, παρ. 8.7). Έτσι καταλήγει ότι: «Η αναγκαιότητα του έργου αναδεικνύεται κυρίως σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο» σε σχέση με τις «διαμορφούμενες δεσμευτικές συνθήκες, σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, για ουσιαστική αύξηση της συμμετοχής των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην ηλεκτροπαραγωγή των κρατών – μελών τα επόμενα χρόνια» (ΜΠΕ, Κεφ. 2, παρ. 2.5).
Για όλους τους παραπάνω λόγους θεωρούμε ότι η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου «4 ΑΣΠΗΕ συνολικής εγκαταστημένης ισχύος 168 MW και μέγιστης ισχύος 147,25 MW στους Δήμους Ηρακλείου, Γόρτυνας, Αρχανών – Αστερουσίων, Μίνωα Πεδιάδας, Οροπεδίου Λασιθίου και Βιάννου της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου και Λασιθίου» πρέπει να απορριφθεί.
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
Σύμφωνα με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου με ΑΔΑ: 9Δ1ΚΩΞΩ-ΡΒ5
ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΗΚΕ ΟΜΟΦΩΝΑ
(Υπερ της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου ψηφίζουν και οι Πρόεδροι των Δημοτικών Κοινοτήτων)
Τίθεται κατά της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και της Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης για το έργο «4 ΑΣΠΗΕ συνολικής ισχύος 168MW και μέγιστης ισχύος 146,25MW στους Δήμους Ηρακλείου, Γόρτυνας, Αρχανών- Αστερουσίων, Μινώα Πεδιάδας, Οροπεδίου Λασιθίου και Βιάννου της ΠΕ Ηρακλείου και Λασιθίου διότι κινδυνεύει η πανίδα, η χλωρίδα στην περιοχή σύμφωνα και με το έγγραφο με αριθ.πρωτ.42/22-3-2024 του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας, το οποίο και επισυνάπτουμε και θεωρείται αναπόσπαστο μέρος της παρούσας απόφασης.
Κινδυνεύει η κτηνοτροφία, η μελισσοκομία, το μικροκλίμα της περιοχής, ο υδροφόρος ορίζοντας καθώς και οι αρχαιολογικοί χώροι της περιοχής και δημιουργεί οπτική όχληση.
Να μην επιτραπεί καμία παρέμβαση στην οροσειρά της Δίκτης και στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Οροπεδίου Λασιθίου που είναι προστατευόμενη περιοχή NATURA 2000.
Συμπεριλήφθηκε στην παρούσα απόφαση και η γνωμοδότηση του Νομικού κ. Σηφάκη Αντωνίου.
Να σημειωθεί ότι την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου στηρίζουν και Πολιτιστικοί Σύλλογοι και Φορείς του Δήμου Οροπεδίου Λασιθίου (Αγροτικός Συνεταιρισμός Οροπεδίου Λασιθίου, Αγροτικός Σύλλογος, Κτηνοτροφικός Σύλλογος, ΕΒΕΣΟΛ, ΕΟΣ Λασιθίου, Κυνηγετικός Σύλλογος Οροπεδίου Λασιθίου).
Τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε την επικράτηση ενός επιθετικού οικονομικού και αναπτυξιακού προτύπου στην Κρήτη, με μεγάλες ΑΠΕ βιομηχανικού τύπου, έχοντας δικαιολογία της αύξησης των τιμολογίων του ηλεκτρικού ρεύματος, την κλιματική αλλαγή και του πολέμου στην Ουκρανία. Με αντιδημοκρατικές αδιαφανείς διαδικασίες αποσιώπησης και τυπικά μόνο τήρησης των όρων της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, καταπατώντας όρους και περιορισμούς, εκδίδονται επισφαλείς διοικητικές πράξεις στο όνομα της «ανάπτυξης».
Στα πλαίσια αυτά η επένδυση για τις 4 ΑΣΠΗΕ στο ν. Ηρακλείου και οροπέδιο Λασιθίου, μέρος μιας επένδυσης που εκτείνεται στο σύνολο του ορεινού όγκου της Κρήτης, χωρίς να λαμβάνει υπόψιν τις αντιρρήσεις της τοπικής κοινωνίας από το 2015 που ανακοινώθηκε η αρχική ΜΠΕ για την επένδυση, προωθείται παρόλες τις καταστροφικές συνέπειες. Η αρχική άδεια παραγωγής για το εν λόγω έργο εκδόθηκε το 2011 με βασικό όρο την κατασκευή αγωγού διασύνδεσης της Κρήτης με την υπόλοιπη Ελλάδα. Με την υποχρέωση αυτή δέσμευσε ορεινό όγκο, δασικό και κοινόχρηστο στην πλειοψηφία του, για την εγκατάσταση της βιομηχανικής μονάδας. Από την υποχρέωση κατασκευής αποδεσμεύτηκε το 2021, διατηρώντας όμως τα δικαιώματα της επένδυσης στον ορεινό χώρο.
Με αυτή τη σκανδαλώδη νομοθετική ρύθμιση καταπατούνται αρχαιολογικές ζώνες, μνημεία, μέρος του είναι εντός ζώνης «Natura 2000», με ανεμογεννήτριες συνολικού ύψους 180 μ. και συνοδά έργα δρόμους, θεμελιώσεις κ.α. Με μόνο σκοπό το ιδιωτικό κέρδος χωρίς να μας λένε «από ποιόν» και «για ποιόν» γίνεται αυτή η «ανάπτυξη». Οι τοπικές κοινωνίες έχουν εκφράσει την άρνηση τους στην κατασκευή του έργου στο σύνολο του μέσω δημοτικών συμβουλίων, φορέων κ.α. ήδη από το 2015. Πρόσφατα έγινε παγκρήτια ορειβατική διαμαρτυρία, στις βουνοκορφές αυτές, με πάνω από 200 ορειβάτες συμβολικά να παίρνουν μέρος.
Συντασσόμαστε με την πλειοψηφία του Κρητικού λαού που θέλει να προστατέψει το φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον που ζει με ελεύθερα βουνά χωρίς αιολικά. Ακύρωση της επένδυσης στο σύνολο της.
Προστατεύουμε το περιβάλλον, προστατεύουμε την περιοχή Natura!!!Είναι χρέος όλων μας να παίρνουμε τις σωστές αποφάσεις, στη σωστή στιγμή!!!!
Όχι στις ανεμογεννήτριες στις περιοχές Natura!!!!
Πολιτιστικός Σύλλογος Ψυχρού ” ο Ξένιος Ζευς”
Το Οροπέδιο με τον κάμπο, τους ανεμόμυλους και τα βουνά του, είναι τοπίο μοναδικού κάλους και δικαίως ανήκει στις προατατευμένες περιοχές natura!!!!
Όχι, στις ανεμογεννήτριες,
όχι στην καταστροφή του περιβάλλοντος του Οροπεδίου!!
Όλοι μαζί από όποια θέση ευθύνης και αν βρισκέται ο καθένας έχουμε ηθικό χρέος να προστατέψουμε τον τόπο.μας!!!
Απόψεις αναφορικά με την Μ.Π.Ε. του έργου 4 ΑΣΠΗΕ συνολικής εγκαταστημένης ισχύος 168MW Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου και Λασιθίου
Ο Ορειβατικός Σύλλογος Αγίου Νικολάου αφού μελέτησε και συζήτησε τα περιεχόμενα της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) “4 ΑΣΠΗΕ συνολικής εγκαταστημένης ισχύος 168 MW και μέγιστης ισχύος 147,25 MW στους δήμους Ηρακλείου, Γόρτυνας, Αρχανών – Αστερουσίων, Μίνωα Πεδιάδας, Οροπεδίου Λασιθίου και Βιάννου, Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου και Λασιθίου”, διαπίστωσε ότι:
Χωροθετούνται οι κάτωθι Αιολικοί Σταθμοί Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ), καθώς και συνοδά έργα οδοποιίας και διασύνδεσης, με σύνολο 28 ανεμογεννήτριες ισχύος 6 MW η καθεμία:
1. Στις κορυφές της Δίκτης Τούμπα Μουτσούνα – Βιργιωμένο 1414μ ισχύος 42 MW
2. Στις κορυφές της Δίκτης Μικρό Αφέντη 1571μ και Σαρακηνό 1588μ ισχύος 48 MW.
3. Στο Νομό Ηρακλείου στην περιοχή Αυγερινός ισχύος 24 MW.
4. Στο Νομό Ηρακλείου στην περιοχή Μονοδένδρι ισχύος 54 MW.
Στην περιοχή της Δίκτης προβλέπονται 15 ανεμογεννήτριες ύψους πυλώνα 105μ, πτερωτής 150μ, συνολικού ύψους 180μ. Οι ανεμογεννήτριες χωροθετούνται εντός του δικτύου Natura 2000 (GR4320002 & GR4320010) και του παγκόσμιου δίκτυου IBA (important bird areas) (GR190). Όπως αναφέρει και η εν λόγω ΜΠΕ, υπάρχει υψηλός κίνδυνος πρόσκρουσης όρνιων, χρυσαετών και σπιζαετών σε πλέον των 5 από τις 15 ανεμογεννήτριες του έργου.
Το έργο επίσης χωροθετείται πλησίον αρχαιοτήτων που δεν έχουν συμπεριληφθεί και συνυπολογιστεί στην ΜΠΕ βάσει χωρικής πολυ-κριτηριακής μελέτης [1]. Συγκεκριμένα στις περιοχές Αγία Άννα (με ΜΜ Ι- ΙΙ, ΜΜ ΙΙΙ- ΥΜ Ι, Αρχαϊκά, Ρωμαϊκά, Ενετικά κατάλοιπα), στο Σελί της Αγίας Άννας (με Ρωμαϊκά, Ενετικά κατάλοιπα), στη περιοχή Μουχρίτσα (με ΜΜ Ι- ΙΙ, ΜΜ ΙΙΙ- ΥΜ Ι κατάλοιπα) και στην Καστροκεφάλα (με ΜΜ Ι- ΙΙ, ΜΜ ΙΙΙ κατάλοιπα και φρυκτωρία).
Επιπλέον, τα θετικά από την αξιοποίηση εγχώριας ανανεώσιμης πηγής ενέργειας (κατά την ΜΠΕ), αποκλείουν τοπικές κοινωφελείς ενεργειακές κοινότητες. Λόγω του μεγέθους του, το προτεινόμενο έργο δεσμεύει χώρο παραγωγής ενέργειας έναντι οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, κοινής ωφελείας και μικρούς παραγωγούς [2].
Οι ενδεικτικές φωτορεαλιστικές απεικονίσεις αφορούν μόνο σε παραδείγματα πλησίον οικιστικών συνόλων και αγνοούν μεγάλο μέρος χρηστών αγροτικών, φυσιολατρικών και ορειβατών της περιοχής. Οι αιτιολογήσεις περί δέντρων στο οπτικό πεδίο οικιστικών απεικονίσεων δεν είναι αντιπροσωπευτικές και δεν αποτυπώνουν πλήρως την ευρύτερη περιοχή.
Συμπερασματικά, η ΜΠΕ δεν υπολογίζει σημαντικές περιβαλλοντικές και κοινωνικές επιπτώσεις των χωροθετημένων ΑΣΠΗΕ. Για τους ανωτέρω λόγους, ο Ορειβατικός Σύλλογος Αγίου Νικολάου γνωμοδοτεί αρνητικά την εγκατάσταση των ανωτέρω αιολικών πάρκων στις προτεινόμενες περιοχές.
ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ
Bιβλιογραφία:
[1] Kazak, J., Van Hoof, J., & Szewranski, S. (2017). Challenges in the wind turbines location process in Central Europe–The use of spatial decision support systems. Renewable and Sustainable Energy Reviews, 76, 425-433.
[2] Katsaprakakis, D. A., & Christakis, D. G. (2016). The exploitation of electricity production projects from Renewable Energy Sources for the social and economic development of remote communities. The case of Greece: An example to avoid. Renewable and Sustainable Energy Reviews, 54, 341-349.
Πολλά κρίμα,κρίμα,κριμα ΟΛΑ ΣΤΟ ΒΩΜΟ ΤΟΥ ΚΕΡΔΟΥΣ!!!!!!!!!ΜΗ ΧΑΛΑΤΕ ΟΤΙ ΟΜΟΡΦΟΤΕΡΟ ΥΠΑΡΧΕΙ,ΤΗΝ ΟΜΟΡΦΙΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ.ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΠΛΗΡΕΣ ΚΑΙ ΑΝΕΠΑΝΟΡΘΩΤΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ.ΕΛΕΟΣ.!!!!!(ΠΡΟΣ ΓΝΩΣΗ ΚΑΙ….. ΣΥΜΟΡΦΩΣΗ)ΒΑΖΟΥΜΕ ΤΑ ΧΕΡΑΚΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΒΓΑΖΟΥΜΕ ΤΑ ΜΑΤΑΚΙΑ ΜΑΣ.ΠΟΛΥ ΛΥΠΗΡΟ ΟΛΟ ΑΥΤΟ .
Τα δύο αιολικά πάρκα στο Οροπέδιο Λασιθίου εγκαθίστανται εντός δασικής έκτασης, και μέρος τους είναι εντός της προστατευόμενης περιοχής «Natura», στις οποίες υπάρχουν Σημαντικές Περιοχές για τα Πουλιά με εκτίμηση σημαντικής μείωσης των πληθυσμών κάποιων ειδών ανά έτη, λόγω της επικείμενης εγκατάστασης (όπως αναφέρει η ίδια η ΜΠΕ). Μία από τις ουσιώδεις διατάξεις της Οδηγίας της Ε.Ε. είναι ότι επιτρέπεται η υλοποίηση ενός έργου εντός περιοχής NATURA μόνο εφόσον υπάρχει βεβαιότητα ότι το έργο δεν θα παραβλέψει την ακεραιότητα του οικοτόπου, που η συγκεκριμένη ΜΠΕ μας λέει με βεβαιότητα ότι η ακεραιότητα του οικότοπου θα αλλοιωθεί, άρα είναι εξ αρχής μη συμμόρφωση.
Η ακύρωση της χωροθέτησης των Αιολικών Πάρκων από το διαγωνισμό που είχαν την υποχρέωση να συμμετάσχουν στα έργα ηλεκτρικής διασύνδεσης και τελικά τους εξαίρεσαν με το άρθρο 100 του Νόμου 4821/2021 είναι επιβεβλημένη.
Το μέγεθος της επένδυσης δεν συνάδει με την κλίμακα της περιοχής και δημιουργεί αρνητικές επιπτώσεις στο ανθρωπογενές και φυσικό περιβάλλον.
Η ΜΠΕ πρέπει να μην περάσει και ο ενεργειακός χώρος που καταλαμβάνει η εν λόγω επένδυση να δωθεί σε έργα που προασπίζουν την βιωσιμότητα των πολιτών της Κρήτης, όπως η σύνδεση των φωτοβολταϊκών των ΤΟΕΒ Λασιθίου που προωθεί η Περιφέρεια Κρήτης αλλά μπλοκάρει το Μέγαρο Μαξίμου, όπως τα έργα ενεργειακού συμψηφισμού αγροτών, οικιακών καταναλωτών, μικρών επιχειρήσεων και τοπικών ενεργειακών κοινοτήτων αλλά και ΟΤΑ.
Η Περιφέρεια Κρήτης μέσω της μη έγκρισης της συγκεκριμένης ΜΠΕ θα δώσει το πολιτικό υπόβαθρο για την αλλαγή στρατηγικής της Κυβέρνησης που χαρίζει την ενεργειακή επάρκεια της Ελλάδας στα συμφέροντα συγκεκριμένων εταιρειών που έχουν ως στόχο τα υπερκέρδη και όχι την ευημερία των πολιτών και των τοπικών κοινωνιών.